Citaat van: henk 93 op januari 09, 2009, 21:56:56
Er zit geen verschil tussen NETKABELS
Want de electriciteit welke wij gebruiken komt vanuit de weilanden tot ons over koperen draden waarop een spanning staat van 380.000 volt. Via verschillende stations met grote transformatoren waarin ook gewoon koperen draden zijn opgewonden tot grote spoelen, komt het bij ons binnen in drie fasen van 220 volt waar van we er één gebruiken voor onze huishoudelijke apparatuur.
Die 220/230 volt komt met een kabel binnen van ik denk 4mm² of 6mm² gewoon koper. Eerst gaat die spanning via een hoofdzekering van 35 ampere, dat is een porceleinen gevalletje met zand er in en een heel dun draadje. andaar gaat het naar je meteropstelling en je groepenkast, waarvandaan het via kleinere zekeringen met een nog dunner draadje er in naar de schakelaars gaat waarmee je de verschillende groepen spanningloos kunt maken voor het geval er wat moet gebeuren met je stroomvoorziening. Dit zijn gewoon eenvoudige dubbelpolige schakelaars.
Dan gaat het je electriciteitspijp in via standaard koperen installatiedraad van 2.5mm² en die gaat naar centraaldozen waarin de draden aan elkaar zitten verbonden met standaard lasdopjes en vandaar gaan de draden naar je wandcontactdoos zoals zo'n ding heet, afgekort WCD.
Die spanning heeft vele honderden of zelfs duizenden kilometers afgelegd voordat jouw versterker het gaat gebruiken en of je nou een standaard netkabel(LAPP kabel) gebruikt of een peperduur exemplaar het maakt totaal niets uit.
Die laatste meter naar je versterker of cd speler veranderd dan niets aan het geluid.
Henk.
Hoi Henk
Nogal een boude uitspraak. Ik vind het typisch een uitspraak in de categorie "ik kan het me niet voorstellen dus is het niet zo". Het verhaal dan die duizenden kilometers stroomdraad etc. dat ken ik inmiddels wel.
Ik sluit me sowieso aan de post van Marco. Hij geeft aan dat ik ook wil aangeven: ga zelf eens wat proberen, al begin je eens een leuk doe-het-zelf stroomkabeltje in elkaar te steken met fatsoenlijke stekkers (kijk eens op
http://www.platenspeler.com/diy/uk_index.html#acpower of
http://www.audiotweaks.com) en vervang je het plastic Gamma verdeeldoosje door een betere aluminium van 2 tientjes bij de betere bouwmarkt. Heb je meteen een leuke knutselmiddag en wie weet een leuke ervaring. Gezien de kwaliteit van de apparatuur kan ik me voorstellen dat je zeker verschil zult horen.
Ik wil je er even op wijzen dat van die laatste kilomerers stroomdraad er juist de laatste meters zijn die het ertoe doen: RFI en EMI veroorzaakt door trafo's (helaas een veel te vaak gebruikte sluitpost in veel apparatuur, ook de duurdere) en DAC's worden juist opgepikt door de stroomkabels als ze slecht zijn afgeschermd. Op hun beurt zenden slecht afgeschermde kabels ook weer een hoop EMI en RFI uit die op hun beurt weer worden opgepikt door de voeding en interne bedrading van de apparatuur zelf. Goede netkabels, een eigen groep waar de rotzooi die de computer(s), de ijskast en de lichtdimmer rondstrooien niet op terecht komt, fatsoenlijke stekkers en een degelijke wandcontactdoos zijn allemaal zaken die de stroomkwaliteit op een veel hoger plan kunnen tillen. Tip: de netkabel tussen de wandcontactdoos en de verdeeldoos is de belangrijkste netkabel in de set. Wat daar aan kwaliteit verloren gaat komt verderop in de kabel niet meer terug.
Maar goed ik wil je vooral niet overtuigen. Ik schrijf e.e.a. op basis van eigen ervaring en een hoop knutselen, verbouwen en luisteren. Dus kijk eens of je eens een leuke uitdaging aangaat en trek daaruit je eigen conclusies. Daar is het slot van rekening ook een audio hobby voor.
Veel luisterplezier
AJ