Hallo allemaal,
Naar aanleiding van een ander topic begin ik toch maar even een nieuwe over versterkers.
Geïntegreerde versterker of een voor- en eindversterker of zelfs receiver met eindversterker.
Welke heb je gehad, heb je nu of wil je graag kopen?
Koop je een bepaald type versterker voor de "looks" of voor de technische/klankmatige eigenschappen?
Heeft een versterker invloed op het geluid wat wij horen; zo ja kan je dat omschrijven bijvoorbeeld in vergelijk met een andere versterker die je hebt gehad?
Wat bepaald de klank? voor- of eindversterker :-D :roll:
Zijn oude versterkers beter dan nieuwe?
Dit zijn zomaar wat vragen die bij mij opkomen en ik ben benieuwd naar jullie mening en vooral ervaring.
Ik wil dit topic graag informatief en leesbaar houden dus graag jullie persoonlijke meningen en ervaringen posten.
Tot slot: Sta open voor ervaringen van anderen, géén welles/nietes. Onzin laat ik verwijderen. violent1 :wink: :-D
Gegroet, gerard
Heb eigenlijk alleen maar Recievers gehad en recievers met losse eindversterkers de MA 500
Ieder stap die ik heb gemaakt van klein tot nu toe heeft iedere keer verberering gebracht
Toen ik de SR 6300 had heb ik er 5x ma 500 bijgehad
Wat mijn toen opviel was dat de speakers makkelijker aangestuurd werden en op hogere volume's een betere body was
Al bij al heb ik dat allemaal verkocht en een SR 7500 gekocht
Die stap van sr 6300 naar sr 7500 was kwa conrole stukken beter
De stap van SR 7500 naar een SR 7001 was anders kwa klank
Het klonk allemaal wat frisser maar het midden gebied van marantz is er nog steeds
Nu de SR 7002 in huis te hebben ben ik er tevreden mee hij doet wat ie voor mij moet doen
Al is een mooie voor en eind van musical fidelaty zeeeer gaaf
Ik heb een jaar of 15 een JVC set gehad. Deze voldeed me opzich wel goed maar ik miste een betrokkenheid met de muziek. Ook zag ik vaak films, dus een nieuwe receiver gekocht: de SR4600. Niet echt een dure, maar wel veel positieve gebruikservaringen door andere eigenaren.
Voor gebruik bij films was ik er echt tevreden mee maar bij het luisteren naar muziek was het niet wat ik had gehoopt. Het klonk wel een stuk ruimtelijker dan ik gewend was, maar tevens wat "dun". Hoog en laag leken luider dan het middengebied. Ik vond het vermoeiend om naar te luisteren. De detailering van marantz sprak me erg aan maar ik merk dat mijn oren gevoelig zijn voor (een teveel aan) hoge tonen. Ik hoor ook altijd veel details, ook thuis en op 't werk.
Toen besloten om toch weer over te stappen naar stereo. Ik was opzoek naar een setje die een voller geluid liet horen en een wat minder nadrukkelijk hoog.
De versterker (en tuner van hetzelfde merk om praktische en optische redenen) hoefde geen moeilijke speakers aan te sturen, dus niet erg veel vermogen nodig.
Na veel leeswerk besloten om geen nieuwe marantz te kopen omdat ik toch veelal las dat ze een frisse klank bezaten... Bij de vele tests en review's van versterkers ging het vaak over steeds meer detail's ed. maar dat wilde ik niet meer.... ik zocht rust in het geluid.
Toen ik rega tegenkwam had ik gelijk het gevoel dat dit wel iets voor mij zou kunnen zijn.
Veel over gelezen en daarna ook bij een dealer beluisterd; :yes: dit klonk goed.
Op internet een 2e hands versterker gekocht en nu al weer 1,5 jaar tevreden!
Voor mijn gehoor is het volgende veranderd tov m'n marantz receiver: een beetje softer hoog en verder ook vollere stemmen en een beter ritmisch/gecontroleerd laag. Precies zoals door vele eigenaren was omschreven. Dat heeft voor mij ook het bewijs geleverd dat door veel te lezen je een goede voorselektie kan maken van wat je wilt kopen. Als je voor jezelf maar kan omschrijven hoe je geluid klinkt en wat je anders zou willen.
Achteraf was een PM 17 (& ST 17) misschien ook een goed keus geweest?
Volgens mij is die wel een beetje vergelijkbaar met de rega mira.
Als ik echt harder draai merk ik toch dat zo'n versterker wat (te) weinig vermogen heeft (60W/8ohm).
Misschien nog maar eens aanvullen met een losse eindversterker, als dat de klank tenminste niet nadelig beïnvloed :-P
had eerst een home cinema reciever van Yamaha type 497 ,altijd tevreden over geweest klinkt echt muzikaal maar geen hoogte breedte,s of dieptes ,ik wilde toch een want andere klank hebben en men vader had toen ik nog klein was :lol: al marantz apparatuur en vondt dat ontzettend mooi
zodoende een stereo reciever gekocht SR4021 , was hier best wel tevreden mee ook goede controle over de luidsprekers en een speciefieke klank wat marantz heeft ,had toen Klipsh F2 speakers ,maar was hier niet geheel tevreden over te boombastisch en midden gebied bleef achter ,dus toen heb ik na lang luisteren KEF Q5 speakers gekocht en beluisterd op een PM7001 en CD5001 OSE ,vondt het helemaal geweldig ,maar toen ik thuis kwam had ik zoiets van huh :roll: uhmm ja valt beetje tegen ,toen tijdje zitten twijfelen van wat te gaan doen ,omdat ik het home cinema wel miste ,dus een SR5002 gekocht en center + sourrounds klonk wel erg goed met films mooie plaatsing van alles na goed inregelen ,maar met muziek luisteren was het nopompom scherpe hoge tonen geen controle over de speakers en vlak geluid stereo beeld was er ook niet echt klonk beetje compact
toen heb ik een PM7001 gekocht toen kon ik pas echt van de speakers gaan genieten echt controle over de speakers en een krachtig geluid ,goed stereo beeld plaatsing van de instrumenten stemmen komen los van speakers :yes: ook op laag niveau klinkt het al zoals het moet klinken
ik heb ook de PM7001 als alleen eindversterker aangesloten en de SR5002 als voorversterker ,toen vondt ik het weer nergens naar klinken alleen nog maar controle maar geen stereo beeld meer en weer scherpe hoge tonen en vlak geluid wat niet los komt van de speakers ,met het testen heb ik de CD5001 ervoor gezet met zelfde bekabeling
Ik kan de mening van Gerard inmiddels helemaal onderschrijven, de SR 4600 is duidelijk het instapmodel van de toenmalige Marantz-reeks. Prima als je nog geen andere referenties hebt maar een wereld van verschil met mijn SR 8001.
Waarom dan toch een (2ehands) SR 4600 erbij gekocht? Omdat het geluid van een LCD-TV niet bepaald over houdt als je daar eerst een SR 8001 op had aangesloten. (ter info: deze staat nu apart een beamer te bedienen)
Samen met mijn oude Focals/JM Lab komt uit mijn Samsung TV nu een leuk geluid en kan ik ook een CD draaien met achtergrondmuziek tijdens visite's.
Met mijn SR 8001 (zal ook voor de 8002 gelden, zelfde opbouw) ben ik dan ook zeer tevreden. Ook in stereo geeft deze precies het geluid waar ik naar op zoek ben. Veel detail en plaatsing, ruimtelijk, goede controle van de bas en urenlang onvermoeid luisterplezier. Met name dat laatste is voor mij de referentie, als ik naar een kwartiertje zoiets heb van nah, dan sla ik de plank mis.
Wat is zeker nog eens wil proberen is het aankoppelen van een aparte eindversterker. Ik heb namelijk een nummer ontdekt wat zelfs mijn installatie niet goed weer kan geven op luid niveau. Ben benieuwd of een losse eindverterker de extreem lage tonen in dit nummer dan wel goed weer kan geven of dat toch een andere schakel in mijn keten de oorzaak is.
Het nummer waar het omgaat (leuk testnummer dus!) is:
De CD van Mike Oldfield "The songs of distant earth" en het nummer is "Tubular world" (12).
Ik heb diverse versterkers gehad waarvan alles geïntegreerde types betreft behalve de Marantz voor en eind combie Model 170 DC en Model 3250 B
Ik begon met een Duitse ( merk = Renkforce ) geïntegreerde versterker , type weet ik niet meer .
Daarna een geïntegreerde Denon versterker , type weet ik niet meer behalve dat hij destijds 1500 gulden koste .
Toen daarna de voor en eind van Marantz Model 170 DC en Model 3250 B , tweedehands gekocht .
Daarna de geïntegreerde Marantz PM14mk2 ki .
Daarna mijn huidige versterker , de geïntegreerde Accuphase E408 .
Alles nieuw gekocht , behalve de Marantz voor en eind combie .
Iedere versterker had zijn eigen specifieke klank , en telkens als ik tot aanschaf overging naar een andere versterker was dit een duidelijke klankmatige verbetering , anders zou ik het uiteraard nooit doen .
De verbeteringen tussen alle versterkers kan ik uiteraard niet exact meer beschrijven omdat daar een tijdsbestek van wel 20 jaar tussen zit .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat ik wel goed kan beschrijven is het verschil tussen de Accuphase E408 en de Marantz PM14mk2 ki omdat dit ongeveer 3 jaar geleden is toen ik de Accuphase aanschafte , dit ligt mij nog vers in mijn geheugen .
De accuphase heeft vooral veel meer dynamische kracht dan de Marantz , daar is de voeding verantwoordelijk voor .
De Accuphase heeft een totaal andere klankkleur , meer warm en sprankelender , de Marantz klinkt donker en wolliger in het laag .
De Accuphase geeft een veel beter 3 dimensionaal geluidsbeeld , klinkt een stuk luchtiger en emotioneler .
Het grote zwakke punt van de Marantz is de voeding , zodra er muziek wordt gedraaid met veel dynamisch laag zoals slagbassen en paukeslagen gaat hij direct door de knieën als je de volume meter ver opendraaid .
De dynamiek in het laag blijft dan flink achter terwijl de kracht in het midden en hoog wel toeneemt met het opendraaien van de volume meter .
En daar zit hem dan ook het enorme verschil met de Accuphase , die is een kei daarin met weergave van dynamisch laag .
Hier neemt het laag midden en hoog wel sterk in kracht toe als de volume knop ver wordt opengedraaid , en in verhouding tot elkaar want daar gaat het mij vooral om .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alle andere versterkers hadden een aanzienlijk minder grote winst ten opzichte van elkaar , daar zat het verschil meer in de klankleur kan ik mij nog wel herinneren .
De overstap van de PM14mk2 ki naar de Accuphase is voor mij de grootste verbetering op versterker gebied geweest tot nog toe , de Accuphase gaat niet meer weg .
Groeten EDWIN B
Edwin,
Ik heb hier verschillende PM-14's staan.
Zal er eentje speciaal voor jou testen of de voeding inzakt tijdens de weergave van lage frequenties op hoog volume.
Ik kan nog wat extremer gaan met een blokgolf op 4 Ohm met 2,2 uF er parallel overheen. :-D :-D
Citaat van: HiFi gek op juli 23, 2009, 12:05:42
De overstap van de PM14mk2 ki naar de Accuphase is voor mij de grootste verbetering op versterker gebied geweest en kun je zien als een overstap van een Ford Fiësta naar een luxe Mercedes .
Groeten EDWIN B
Oei Edwin, ik ben bang dat je nu op een paar teentjes getrapt hebt. De PM14 een Ford Fiësta noemen... :schater:
Dan is een PM80 zeker een rollator!!! :schater:
Citaat van: WimPeu op juli 23, 2009, 15:17:57
Oei Edwin, ik ben bang dat je nu op een paar teentjes getrapt hebt. De PM14 een Ford Fiësta noemen... :schater:
Dan is een PM80 zeker een rollator!!! :schater:
oi
hahaha ,tja ik weet bijna zeker dat Edwin het niet zo bedoeld, maar idd als je het zo stelt dan kom je wel tot jou conclusie Wim.
Citaat van: mars op juli 23, 2009, 15:20:21
oi
hahaha ,tja ik weet bijna zeker dat Edwin het niet zo bedoeld,..
Dat weet ik ook hoor het is misschien wat ongelukkig gekozen maar wel leuk. :-D Ik wacht de reactie van de PM14 bezitters wel af.
Wat is mijn SR8002 dan?? Ehh...een leuk aangeklede Opel Zafira denk ik. :-D
Citaat van: WimPeu op juli 23, 2009, 15:24:18
Wat is mijn SR8002 dan?? Ehh...een leuk aangeklede Opel Zafira denk ik. :-D
Wel dan zal men pm17 een Opel Corsa (men vorige auto) maar meer zijn :-D
....of wel een Astra (men huidige - wel vol putten van hagelballen van 2 maand geleden :x )
Volgens mij dwalen we weer af.....
Citaat van: WimPeu op juli 23, 2009, 15:40:12
Volgens mij dwalen we weer af.....
stupid
Graag weer naar eigenschappen, keuze's en persoonlijke ervaringen met versterkers ;)
Citaat van: WimPeu op juli 23, 2009, 15:40:12
Volgens mij dwalen we weer af.....
Aghhh zoiets moet kunnen, een mens moet ook eens kunnen lachen :-D
Ok On Topic.
In mijn jeugdjaren had ik een Pioneer setje want ik vond dat een goed merk want dat was zeer populair bij auto radio's. Echter één van de kanalen was na een paar jaar al stuk, nu met de kennis die ik heb door het parrallel schakelen van luidsprekers vermoed ik.
Ik kende toen nog niks van de mogelijke verschillen tussen alle merken, laat staan de gigantische prijzen die sommige merken gaan.
Toen ik op zoek was achter een video recorder, belande ik rond de kerst in de electro zaak waar mijn ouders al tientallen jaren meer dan te vreden klant waren.
Hij verkocht enke JVC, dus werd het JVC.
Ik heb mezelf een mooi kerstkado gedaan en kwam buiten met een DobyPrologic receiver, CD speler en video recorder, en was zo'n 36.000 Bfr (omgerekend zo'n 900 € kwijt), er was een promo op de receiver en kreeg er gratis een center en satellietjes bij. Was wel leuk dat surround als je van stereo kwam. Later een Jamo sub gekocht, center en surrounds gekocht. Ik gebruikte verder nog altijd de 3weg spekers van mijn vroegere Pioneer set, maar niet echt tevreden van. Men vertelde mij dat dit kwam omdat ik geen echte 5.1 had, dus volgde een Dolby Digitaal receiver en DVD speler, ook weer van JVC, Eén om samen te gaan met de overige componenten en omdat ik terug de electrozaak waar mijn ouders al jaren klant was opzocht. Maar ik bleef ongelukkig van het laag. de rest vond ik goed (nu niet meer :-D).
Een jaar of drie geleden was ik het moe, en ik ging de hele boel buiten smijten en vervangen door een Bose Lifestyle set redface. Nu dit klonk wel goed, maar ik had inmiddels de weg naar audio forums gevonden en daar werd mij dit afgeraden. Ik was ondertussen ook ontevreden van die electrozaak na een slechte ervaring met een tondeuse van 50€. Anders had ik nu een Onkyo gehad. Omdat op htforum.nl men nogal positief was over Marantz is het een Marantz SR7500 geworden. Muziek was al iets beter, maar ik had daar geen aandacht voor, wat mij boeide was een goeie strakke en diepe LFE. Dit was al beter, maar nog niet zo overweldigend zoals een Bose... Met op diverse fora rond te hangen groeide de passie om het geluid te verbeteren, al vlug kwam er een paar frontsspeakers en center van de Diamond 9 reeks en later ook de Marantz DV7500, CD5001. Ook DIY luidsprekers kabels werden gemaakt. Telkens met kleine verbeteringen.
Zo'n 2 jaar terug kocht ik een 2e hands infinity sub die opnieuw voor een iets beter LFE zorgde, maar deze sneuvelde na 6 maand dienst. Ik was het beu en kocht een SVS, en toen was ik tevreden van het LFE. Maar het upgrade virus had mij al lang besmet, en er volgde een jaar later de beste upgrade ooit, ik verving alle speakers door speakers uit de Wharfedale Opus reeks, behalve de sub dan. Dat was een enorme vooruitgang. Ik merkte bij CD wel dat het nog beter kon maar dat de receiver power miste. Toen ik de SR8002 aankocht was dit gevoel volledig weg, nu merk ik niet meer dat deze te licht zou zijn. De klank kleur is gebleven, maar ik merk wel dat er meer detail is, en alles net iets zuiverder klinkt. Ook de stereo prestaties zijn enorm verbeterd.
Na de set gehoord te hebben bij Marantz Eindhoven, ben ik er wel van overtuigd dat een nog zwaardere eindversterker de stereo prestaties zullen verbeteren, en dan denk ik vooral aan het laag en de dynamiek. Waarom ik denk dat een zware eindversterker dit zal doen is gewoon het gevoel dat ik kreeg toen ik de dure set bij Marantz Eindhoven hoorde, je hoorde echt de power in het geluid (moeilijk te verwoorden).
Op dit moment speel ik met model 7C en 8 buizen voor en eindversterker uit 1958.
Bevalt prima. clown1
Ik heb nog maar weinig versterkers versleten. Begonnen ben ik met een Marantz PM78. Deze heb ik zo`n 7 jaar in gebruik gehad, naar volle tevredenheid. Deze stuurde een paar B&W CDM 7se`s aan. Destijds was ik zeer content met de sound maar nu ik veel meer andere combi`s heb kunnen horen zou ik deze willen betitellen als een wat 'wollige' combi. Mijn smaak heeft zich ontwikkelt naar een meer gedetailleerder sound. Wel ben ik nog steeds allergisch voor harde 's'-klanken.
Ik heb daarna de overstap naar ht gemaakt met een Yamaha 659 receiver en een Infinity Beta speaker set. Voor films top, voor muziek (stereo) te analytisch voor mij. De Yamaha receiver heb ik vervolgens vervangen door een Marantz SR 6001 - dat was een hele verbetering op muzikaal vlak.
Recent heb ik de Infinity Beta`s verkocht en een Focal Chorus 800 5.0 set aangeschaft: een erg fijne combi met de Marantz. Echter bemerkte ik wel dat de receiver het zwaar had met de frontspeakers (816W, een wat gestresst en rommelig geluidsbeeld op hogere volumes). Gezocht heb ik naar een passende eindversterking en deze gevonden in een Rotel RB 1070 (ook nog ff gedacht aan een andere receiver - de SR 8002). Ik ervaar de (stereo-) sound nu als gedetailleerd met volle, strakke bassen, ongeacht het volume.
Ik ben nu een gelukkig man HB.
Sander.
Heel wat versterkers zijn bij mij de revue gepasseerd maar waar ik het meeste plezier van heb gehad is de Quad 33/405 voor/eind versterker waar ik nu spijt van heb dat ik deze ooit verkocht heb.
(http://i32.tinypic.com/xdgjnb.jpg)
De bijbehorende speakers waren destijds de B&W DM2A.
(http://i30.tinypic.com/15zpdlf.jpg)
Wellicht dat ik ooit zo,n set nog eens koop.
Daarna is het PM80 avontuur begonnen en mijn kennismaking met dit forum. :-D
stupid oi
Maar die quad set was en is eigenlijk nog wel een setje waar weinig op aan te merken is ( heb deze combi ook gehad)
Pas ben ik een setje quad met de 34 pre misgelopen ( ik belde niet op tijd frusty) clown1 voor 250 voor vv en ev.
Hallo Mars, jij hebt de laatste tijd wel wat geprobeerd:
Laatste anderhalf jaar versterkers;
marantz pm-17
pm-8000
creek evo
audio valve predator
classe cap-101
:-D en, grote verschillen???
Citaat van: Paul op juli 23, 2009, 21:56:38
Heel wat versterkers zijn bij mij de revue gepasseerd maar waar ik het meeste plezier van heb gehad is de Quad 33/405 voor/eind versterker waar ik nu spijt van heb dat ik deze ooit verkocht heb.
(http://i32.tinypic.com/xdgjnb.jpg)
Apart ogende combi waarvan ik niet zou verwachten dat ze bij elkaar horen qua uiterlijk.
Die koelribben? aan de voorkant zien er wel robuust uit.
Je zegt dat je er veel plezier van hebt gehad; gebruiksgemak of een goede sound?
Had zo'n "oude" versterker nog veel power in huis?
Citaat van: gerard op juli 23, 2009, 23:04:32
Apart ogende combi waarvan ik niet zou verwachten dat ze bij elkaar horen qua uiterlijk.
Die koelribben? aan de voorkant zien er wel robuust uit.
Je zegt dat je er veel plezier van hebt gehad; gebruiksgemak of een goede sound?
Had zo'n "oude" versterker nog veel power in huis?
Eigenlijk was de Quad 33 een pre welke bij de 303 eind versterker hoorde.
De 303 was goed volgens fabrieks specificaties voor 2x 45 Watt @ 8 ohm before clipping.
De Quad 405 leverde volgens fabrieks specificaties: 2x 100 Watt @ 8 ohm before clipping.
De bouw was vrij conservatief. dat wil zeggen dat de pre was uitgevoerd met din pluggen i.p.v. cinch pluggen en de bekabeling was hand gemaakt d.m.v draad bomen, zoals we vroeger op de technische school geleerd hebben.
Wat wel vooruit strevend was dat de Quad 33 pre uit losse modules bestond welke apart qua gevoeligheid ingesteld konden worden.
Dat gold ook voor de tape print zowel voor de opname als de weergave.
Verder had de Quad 405 geen aan / uit schakelaar alleen een ledje aan de voorzijde zodat je kon zien of deze aan of uit stond ,dus de eind trap werd ingeschakeld d.m.v de pre.
Kan je melden - of ik moet veel mazzel gehad hebben - dat ik in de ruim 30 jaar dat ik deze set gehad hebt Transtec de toenmalige importeur mijn set 1 keer voor service op de werkbank heeft gehad.
Voor meer info moet je maar googelen.
Ik ben begonnen met een kenwood combi setje.
Deze heb ik dik 10 jaar gehad.
Ik was 16 dat ik dat dingetje kocht van mijn zuur verdiende kranten geld.
Heel lang tevreden geweest met het apparaatje.
Op een gegeven moment begon de cd speler hier en daar te weigeren.
Ik had al een hele tijd de wens om een "echte" geluids installatie te kopen.
Ben toen wat gaan rond neuzen en besloot toen op zoek te gaan naar een reciever.
Ik wou natuurlijk dat het apparaat alles kon en kwam toen uit bij de Marantz sr5002
Tevens heb ik er toen een paar hele mooie B&W cm7 speakers gekocht en me vader gaf me er een oude philips cd speler bij.
Toen kreeg ik van me schoon vader ook nog eens een paar mooie infinety reverence 80 speakers die bij hem op zolder stonden weg te rotten.
Heel erg tevreden over het geluid bij films, maar met muziek spelen was ik toch nog niet helemaal tevreden.
Ik mocht toen van mijn ex vriendin een cd speler kopen.( nu 1 maand uit na 7 jaar :cry: )
Plaatsing en timing werd echt verbeterd in mij set.
Ben alleen wel van mening dat het geluid nog niet echt los komt van de speakers.
De breedte is goed maar ik wil meer ruimtelijkheid.
Helaas omdat me vriendin me verlaten heeft, heeft ze de infinety's weer meegenomen nopompom
Ik heb nu dus een beeldbuis t.v. geen hdmi dvd speler en geen surround speakers meer ( nogmaals :cry: :cry:)
Omdat ik nu toch geen geld heb om alles uit de surround reciever te halen door nog 3 speakers te kopen en
een scherm en een dvd/blu-ray speler en een subwoofer ,heb ik de conclusie getrokken dat ik eigenlijk veel meer geef om muziek dan om films en beeld.
Omdat mijn speakers naar mijn mening nog veel meer kunnen dan wat ze nu laten horen ben ik van mening dat ik eerst maar eens op zoek moet naar een hele mooie stereo versterker.
Eerst nog even sparen maar denk wel al iets op het oog heb.
http://www.arcam.co.uk/products,fmj,integrated-amplifiers,A38.htm (http://www.arcam.co.uk/products,fmj,integrated-amplifiers,A38.htm)
Heb met de plaatselijke dealer al afgesproken een keer uitvoerig te gaan luisteren.
Ik wil dus ruimtelijkheid, warmte, gevoel, detail (maar weer niet te veel) en plaatsing.
Heeft iemand nog suggesties in dit prijs segment die ik zeker niet over mag slaan?
Het stereo virus heeft werkelijk toegeslagen en nu zonder WAF zijn de remmen los.
Kmoet alleen eerst een wasmachine kopen (anders begin ik zo te stinken)
Sander
Citaat van: Sander Nolden op juli 24, 2009, 00:21:56
Heel erg tevreden over het geluid bij films, maar met muziek spelen was ik toch nog niet helemaal tevreden.
(nu 1 maand uit na 7 jaar :cry: )
Hopelijk heeft het één niet met het ander te maken... :|
Arcam lees ik veel goeds over, bovendien ziet 't er strak uit!
edit: Kijk ook eens naar z'n voorganger, de A32. Schijnt beter te presteren; cleaner en ruimtelijker.
Niet extreem veel apparatuur gehad. Eerst (lang geleden) met een gekregen akai versterker gespeeld. Daarna aan het einde van mijn middelbareschooltijd een Elektuur LFA50-OA klasse A eindversterker gebouwd evenals een een Elektuur "The Pre-amp". Inmiddels beiden ongeveer 15 jaar oud maar bevallen tot op de dag van vandaag nog veel te goed. Toen die werden aangesloten ging er een wereld open, zeker toen er een paar jaar geleden een paar zelfbouw speakers bij zijn gekomen.
In de tussentijd heb ik de voor/eindversterker icm de zelfbouw luidsprekers kunnen vergelijken met een paar andere (modernere) versterkers. In dit geval de Marantz PM7001, een NAD versterker (zware geintegreerde bak, ik meen de S300) en laatst heb ik de voorversterker kunnen vergelijken met de veel nieuwere zelfbouw Elektuur "Relaixed" pre-amp. De Marantz werd compleet weggespeeld. De zelfbouwcombi heeft meer detail, meer controle (met name de basweergave), beter hoog, geluid komt meer los, etc. Kortom; meer van alles. Geen vergelijk. De NAD kwam iets meer in de buurt maar nog steeds minder controle en klonk nog steeds wat saaier. Van de Relaixed had ik erg hoge verwachtingen. Dit is een gebalanceerd ontwerp met aparte voedingen voor de besturing en het audiogedeelte, heeft een relaisgestuurde volumeregeling (vandaar de naam) en de erg goede LM4562 opamps. Ik dacht dat mijn oude preamp met op27 opamp het enorm af zou gaan leggen. Niet dus. Zowel de eigenaar van de relaixed als ikzelf waren van mening dat mijn oude preamp natuurlijker en aangenamer, vooral wat betreft de klankkleur van instrumenten, klonk.
Met het blijft altijd een tricky combinatie met je speakers. Veel mensen op dit forum beschrijven bijvoorbeeld bij hun overstap naar een pm7001 een enorme verbetering. Dat hangt dus maar net van je speakers af. Met mijn scanspeak zelfbouw speakers is dus al het leven eruit. Daar levert de pm7001 niet voldoende power voor. Met makkelijker luidspreker kan het zeker een topper zijn.
Nu ik onlangs de relaixed heb gehoord en laatst naar de hifi-show in De Doelen ben geweest, ben ik qua versterkers weer een beetje tot rust gekomen. Ik had het idee dat er toch na 15 jaar wel wat (veel) beters moest zijn. Mijn soldeerbout begon te jeuken. Aangezien ik elke keer weer denk "thuis klinkt het naar mijn gevoel beter" heb ik minder haast. Alhoewel het bouwen van een Elektuur ExtremA (100watt klasse A bak) toch wel lonkt.
Misschien kan ik nog ergens eens een 2e LFA50-OA op de kop tikken. Een tweede bouwen zit er waarschijnlijk niet meer in omdat een aantal onderdelen niet of nauwelijks meer te krijgen zijn. Laatst had één of andere Belg zijn LFA50 te koop gezet. Ging uiteindelijk voor iets meer dan 100,- weg. Net te laat gezien :cry: :cry: :cry: . Had ik mooi kunnen bi-ampen. (Mocht iemand er ooit ergens één te koop zien; LAAT HET ME WETEN!)
Scanspeakman
Citaat van: SB_Marantz op juli 23, 2009, 17:40:06
Op dit moment speel ik met model 7C en 8 buizen voor en eindversterker uit 1958.
Bevalt prima. clown1
wat een understatement......... :lol:
rofl
Vandaar ook de clown1
Deze set is er dan ook één van die het pand nooit zal gaan verlaten. HB
Made by Saul Marantz and Sidney Smith. HB
Citaat van: SB_Marantz op juli 24, 2009, 11:35:04
Vandaar ook de clown1
Deze set is er dan ook één van die het pand nooit zal gaan verlaten. HB
Made by Saul Marantz and Sidney Smith. HB
Een echte gouwe ouwe , daar mag je inderdaad terecht trots op zijn Wilfred .
Groeten EDWIN B
Citaat van: mars op juli 23, 2009, 15:20:21
oi
hahaha ,tja ik weet bijna zeker dat Edwin het niet zo bedoeld, maar idd als je het zo stelt dan kom je wel tot jou conclusie Wim.
Achteraf niet echt slim geweest van mij om het verschil zo te omschrijven , stond er niet bij stil dat ik daar reacties op zou ontlokken , heb het dan ook wijselijk verwijderd uit mijn verhaal .
Gelukkig zagen de meeste er wel de humor van in .
Groeten EDWIN B
Ach wat maakt het uit, het is jou mening.
Neemt niet weg dat ik de 14 uitgebreid zal gaan testen. :yes:
Citaat van: SB_Marantz op juli 24, 2009, 12:38:47
Ach wat maakt het uit, het is jou mening.
Neemt niet weg dat ik de 14 uitgebreid zal gaan testen. :yes:
Ben benieuwd Wilfred , maar open daar dan wel a.u.b. een aparte topic over zodat deze topic daarvan verschoond blijft .
Groeten EDWIN B
Dat is mij om het even.
Zal het hier: http://marantzforum.nl/forum/index.php/topic,3640.0.html plaatsen.
Citaat van: SB_Marantz op juli 24, 2009, 12:38:47
Neemt niet weg dat ik de 14 uitgebreid zal gaan testen. :yes:
Vraagje: wanneer ik mijn volume knop van de rega mira tussen pakweg half en driekwart draai merk ik dat het geluid "dichtslibt". Het klinkt opzich nog goed (onvervormd) maar de de details/diepte etc wordt platter.
Wat gebeurd er dan met de versterker? en is daar wat aan te doen?
Met de potmeter driekwart open gaat je versterker clippen,meestal zelfs nog iets eerder. (10 over 12)
ELKE versterker doet dit.
De positieve en negatieve kant van de sinus/muziek signaal wordt dan afgevlakt.
Dit is gevaarlijk voor de speakers, let daarmee op!
Is daar wat aan te doen?
Ja, een zwaardere versterker nemen.
En dan bedoel ik dus factor 2.
oké, zal ik niet weer doen :roll:
Mmmm maar dan gaat het wel een stukje minder hard.....
Houd dat trouwens in dat de versterker dan z'n maximale vermogen levert?
Citaat van: gerard op juli 24, 2009, 13:24:23
Houd dat trouwens in dat de versterker dan z'n maximale vermogen levert?
Correct.
Citaat van: SB_Marantz op juli 24, 2009, 13:21:28
Is daar wat aan te doen?
Ja, een zwaardere versterker nemen.
En dan bedoel ik dus factor 2.
Zit nu op 60W/8ohm 90W/4ohm
Een eindversterker toevoegen van zo'n 150-200W bij 8ohm? is dat wat?
Dat geeft je wel wat ''speelruimte.'' :-D
Wat is de continue belastbaarheid van je speakers?
Edit: gevonden:120 Watt.
Citaat van: SB_Marantz op juli 24, 2009, 11:35:04
Deze set is er dan ook één van die het pand nooit zal gaan verlaten. HB
Als jij ooit gaat verhuizen kom ik daar wel wonen, dan komt het met die set ook wel goed. clown1 :-D
@Gerard ,de honger naar meer vermogen blijft altijd bestaan :wink:
kun je dan niet beter een losse voorversterker en 2 eindblokken kopen :kwijl:
Citaat van: Marantz 81 op juli 24, 2009, 19:12:07
kun je dan niet beter een losse voorversterker en 2 eindblokken kopen :kwijl:
Dat likt me ook wel wat :kwijl: :kwijl: :kwijl:
Citaat van: Totofan op juli 24, 2009, 19:14:38
Dat likt me ook wel wat :kwijl: :kwijl: :kwijl:
:-D
idd een voorversterker met één of 2 eindblokken lijkt me wel geweldig maar voorlopig nog onbereikbaar.
Ik ben nu ook zeker tevreden maar ik merk al een tijdje dat m'n speakers meer lusten, tja dan begint 't toch wel weer wat te kriebelen :roll:
Jij draait gewoon graag op hoog volume. :yes:
ze lusten altijd meer , ik had voorheen een compo set in de auto ( hem hem nog steeds alleen op de autoradio) ,eerst een standaard versterker die hooguit 30w per kanaal leverde ,daarna goed DLS 4 kanaals (4x50w over gehele tonen bereik :wink:)gekocht ,die hetzelfde leverde als de composet is 50 w ,klonk ontzettend goed en stabiel ,daarna heb ik de filters van de versterker gebruikt ,2 kanalen voor tweeters en 2 kanalen voor de woofers
heb je het dubbelle vermogen als wat die set nodig heeft ,dan weet je helemaal niet wat je hoort :kwijl:
Na tot ongeveer 10 jaar geleden een Audio Innovations Alto versterker gehad te hebben (ja, die leek inderdaad op en UFO ...) besloot ik te gaan upgraden. De Alto was een heel muzikale versterker met een mooie afbeelding. De voeding was echter veel te benepen waardoor hij snel in ademnood kwam. Een vriend van me werkte destijds bij Kohnen in Maastricht (ook alweer een tijd geleden, schandalig gewoon dat in een grote stad in Maastricht geen goede Hifi zaak te vinden is) en raadde me een PM 17 aan. Dit i.c.m. de CD17 die ik al had.
DE PM17 viel tegen. Voor een versterker die dubbel zo duur was (3000 gulden t.a.v. de 1400 gulden die de Alto toen kostte) gaf hij alleen meer adem zogezegd. Ruimtelijke afbeelding was echter beneden de maat zeker gezien de prijs. Ook was het geluid traag en wollig en na een week heb ik hem maar terug gebracht.
Daarvoor in de plaats kwam een Densen B-100 die terwijl hij "slechts" 2000 gulden kocht de PM17 in de hoek zette. Niet alleen had de Densen veel meer adem, maar klonk daarbij ook nog eens veel accurater en ruimtelijker.
Sinsdien heb ik langzaam maar zeker wat upgrades gedaan: in 2009 werd de B-100 gebiamped met een B-300 eindversterker die voor meer controle en meer body zorgde.
4 jaar geleden werd de B-100 geintegreerde B-100 vervangen door een B-200 voorversterker die de B-300 eindversterker mocht aansturen. Dit zorgde voor een behoorlijke verbetering op alle fronten. Begin 2007 heb ik een tweede B-300 eindversterker aangeschaft en hem in een BiAmp configuratie geplaatst. Dit heeft gezorgd voor een duidelijk toegenomen stabiliteit van het beeld. Ruimtelijkheid en transparantie zijn duidelijk toegenomen. Verwacht geen lekker warme sound van de set: de combinatie is snel, accuraat en transparant en vormt een prima combinatie met de snelle Avalon Avatars
Ik ben in ieder geval zeer tevreden met mijn snelle en krachtige Densen set en heb voorlopig geen verdere upgradeplannen meer.
AJ
Citaat van: SB_Marantz op juli 25, 2009, 11:11:03
Jij draait gewoon graag op hoog volume. :yes:
Voor m'n gevoel valt dat best mee, heb de knop zo maar tussen 10 en 12 uur.
Als je zo bekijkt doet 'ie het best, vaak tegen z'n max. power aan geeft ie geen krimp en wordt amper warm.