Dit heb ik gevonden op het internet i.v.m. synchronisatie beeld en geluid(bron fwd magazine) GESYNCHRONISEERDE AUDIO-UITGANG GEBRUIKEN
Heel wat televisies hebben tegenwoordig een digitale audio-uitgang, in de vorm van een coaxiale of optische audio-aansluiting. Deze uitgang is gesynchroniseerd met het televisiebeeld, en lijkt dus een handige oplossing voor ons probleem.
Toch duiken ook hier weer heel wat beperkingen op, die bovendien verschillen van fabrikant tot fabrikant en zelfs van model tot model.
Tot overmaat van ramp worden de mogelijkheden van zo'n digitale uitgang zelden of nooit duidelijk weergegeven in de handleiding, en zelfs wanneer we navraag doen bij de fabrikanten blijkt het een erg moeilijk te beantwoorden vraag. Je zal dus zelf wat moeten experimenteren om na te gaan of deze oplossing voor jou een mogelijkheid is.
Wil je het zelf uitproberen, dan gebruik je best een andere opstelling als bij de vorige scenario's. Alle bronnen worden dit keer rechtstreeks op de televisie aangesloten, en de digitale audio-uitgang van de tv wordt met de av-receiver verbonden.
Omdat de digitale audio-uitgang gesynchroniseerd loopt met het beeld en de av-receiver nauwelijks vertraging introduceert bij het verwerken van het geluid, zijn beeld en geluid nu meteen voor alle bronnen gesynchroniseerd.
Op het eerste gezicht een ideale oplossing. De vraag is echter welke geluidsformaten door de digitale uitgang ondersteund worden. In het ergste geval geeft die audiouitgang enkel het geluid weer van de ingebouwde digitale televisietuner. Gebruik je een andere bron, zoals de Blu-ray-speler die op de televisie is aangesloten, dan hoor je helemaal niets. In zo'n geval is deze oplossing natuurlijk nutteloos.
Het tweede – en meest waarschijnlijke – scenario is dat deze audio-uitgang enkel stereogeluid verstuurt. Geen probleem als je av-receiver een 2.1-luidsprekeropstelling gebruikt, maar wel als de av-receiver een 5.1-luidsprekerset aanstuurt.
In dat geval kan je het surround-geluid van de Blu-ray-schijf of dvd immers niet beluisteren. De av-receiver kan op basis van de stereostroom die hij ontvangt wel een pseudo-surround-effect creëren, maar dat is slechts een vage benadering van bijvoorbeeld de originele DTS HD Master Audio-track op de schijf.
In het beste geval geeft de digitale uitgang van het tv-toestel een Dolby Digital- of DTS-signaal door. De originele bitstromen van de nieuwere codecs kunnen nooit langs deze aansluitingen verstuurd worden.