Hallo Marantzsters hierbij weer een update....Ik verwijs eerst naar eerdere berichten....
http://marantzforum.nl/forum/index.php/topic,13228.15.htmlhttp://marantzforum.nl/forum/index.php/topic,13724.msg261774.html#msg261774Marantz PM7200 problemen uitvallend kanaal en sterke vervorming. Vervolg
Zoals eerder bericht op dit forum had ik een onregelmatige uitval vervorming van een kanaal....
Het leek aanvankelijk eerst op een kabelbreuk. Duwen op de achterwand bracht soms een tijdelijke oplossing. Maar niet heus... Uiteindelijk heb ik op een printplaat een hele slechte soldering gevonden die hiervoor verantwoordelijk was. Deze overgesoldeerd en de overige solderingen van alleen die printen nagelopen die ik uitgekast had. De audio was weer helemaal op orde. Geen spontane uitval meer.
Ik dacht hiermee klaar te zijn totdat er weer op een kanaal na een tiental seconden sterke vervorming en kraak optrad.... Alle schakelaars eens flink doorlaten... in stand direct source weer alles in orde leek het.
Op het Marantz forum werd ik geadviseerd waarschuwd dat de eindtrap er ook aan moest gaan geloven. Dit in mijn achterhoofd uiteindelijk besloten om het kreng maar eens helemaal open te schroeven en de eindtrap eruit te bouwen. Dit ging niet zonder de achterwand uit te klikken en alles aan kabels los te gooien.
Uiteindelijk uitgebouwd ontstoft zowel boven als onder...en meteen maar gaan kijken waar de transistoren 7263 t/m 7266 en 7275 t/m 7278 zaten.
Wat opvalt is dat een deel van deze torren op hogepoten (voor koeling ?) staan. Een ander deel op standaard lage poten. Zeker 4 van het totaal transistoren kon ik bijna uit de print trekken en zaten los in de soldeerspots. Verder nog slechte aardingen van de mantel van twee eindtraprelais die de speakerspaar keuze inschakelen (Marantz blikken) en een draadbrug. Alle soldeerpunten van de eindtrapprint met zeer goede belichting van alle kanten bekeken. Geen gekke zaken verder gezien. De elcootjes gevoeld op bolling ook niets aan de hand. Opvallend wel de bruinverkleuring van de printplaat bij de speakerspaar relais en transistoren. Daar zal wel veel stroom lopen en opwarming plaatsvinden.
Ik heb de torren bij het solderen enigszins tegen oververhitting proberen te beschermen door er grote bladveren papier klemmetjes overheen te zetten zodat er een vergroot koelelement ontstaat. Vervolgens overgesoldeerd met 60/40 tin, gereedschap soldeerbout 35W Engel prachtding (wel zwaar in gewicht. Voor het fijne werk. En de Magnastat van Weller.
De angst bekruipt me wel even of ik niet te lang aan de soldeerpunten gesoldeerd heb oftewel hoe goed kunnen komponenten tegen heetstoken.
Na het solderen gekeken of de tin geen sluiting van soldeerpunt naar soldeerpunt maakt... Goed licht en loupe doen de rest. Nog even aan de torren buigen trekken en duwen en kijken op de onderzijde print of er nog iets beweegt.
Vervolgens de boel schoongemaakt weer teug ingekast kabels aangesloten en in een uur staat de versterker weer in elkaar zonder deksel.
De onbelaste check:Spanning erop de voedingsrelais schakelt aan. Nog geen luidsprekerpaar ingeschakeld. Wachten rookt er iets ..... nee gelukkig niet hoor ik knisperend geluid nee ook niet. Alle functies van de schakelaar worden nog steeds mooi door de leds weergegeven... dus dat lijkt te werken....
Nu paar een inschakelen (onbelast) relais paar 1 schakelt in even aan laten staan klasse A inschakelen niks aan de hand. Hetzelfde gedaan nu voor paar 2. Ook daar niks aan de hand.
Dit gaat de goede kant op. Spanning eraf.
De belaste check:Hetzelfde gedaan als de onbelaste check.
De oude goed werkende Marantz PM250 kan weer afgekoppeld worden van de randapparatuur.
Alles over aangesloten op de PM7200.
Tuner, Platenspeler, TV, Digitale ontvanger audio, Speakers
Op alle standen komt er audio uit en van goede kwaliteit en volume geen ruis geen kraak of wegvallen.
Alle functies werken onder belasting. In klasse A geschakeld voor de hoge stromen. Ook daar presteert hij wat ie moet doen. Momenteel staat de versterker proef te draaien.
Voorlopige Conclusie: De kraak en uitval zijn nu eindelijk goed weg. Geen enkel component is uitgewisseld. Alleen de kritieke punten. Ik was huiverig voor het uitnemen van de eindtrap. Viel achteraf mee.
De versterker heeft audiofiele prijzen gewonnen. Als Marantz liefhebber heb ik speciaal deze versterker gekocht omdat die niet AV is en een phono aansluiting heeft. En natuurlijk de reviews.
Als ik de printen moet beoordelen is het originele soldeerwerk slecht te noemen. De versterker heb ik nu circa 7 jaar en kwam als showmodel met korting van de mediamarkt weg.
Ik dank de leden van het Marantzforum die me uiteindelijk het advies hebben gegeven om de eindtrap ook een oversoldeerbeurt te geven. bedankt voor de duw in de rug....
Mijn Dual CS-606 staat nu lekker plaatjes te draaien.
Ik voeg de belangrijkste foto toe ter illustratie. Met name de foto van de PCB met omcirkeling van soldeerspots die over moesten is misschien een aanbeveling voor anderen die ook deze ellende hebben.
groet aan iedereen die heeft meegedacht. Ik sta open voor kommentaar. Meer fotos staan op
https://www.facebook.com/groups/513334295428970/Groet Sander