Citaat van: John Wx op november 09, 2013, 11:32:31
Ik waardeer je antwoorden altijd zeer maar de antwoorden die ik hoor lees zijn anders en ook nog onderbouwd door mensen met de kennis ervan
Mijn dank , mijn kennis over versterkers is vele malen minder dan kennis over speakers , als het over soeakers gaat heb ik ook niet alle kennis in huis , vergelijken met sommige op het ZBA forum kom ik niet eens op de helft kaw speaker kennis .
Citeer, KT88 Jerry DekkersJ en nog een paar die dat ook zeggen dat lichte vervorming prettig klinkt, of het de juiste vertaling is van de werkelijkheid is wat anders.
Google maar eens op Menno van de Veen die kan het prima uitleggen waarom we zo gevoelig zijn voor vervorming en een filmpje op youtube waar word uitgelegd waarom mensen een plaat qua sfeer dat prettiger ervaren net zoals buizen
Wat ik altijd begrijp eruit haal is dat het over evenredige vervorming gaat , k2 k4 , die kunnen zeer prettig voor het gehoor klinken .
En oneven ververmong juist niet k3 k5 k7 .
CiteerVervorming die hoorbaar wordt treed op wanneer versterker deel met name voeding aan het einde van zijn kunnen is .
Citaat van: SB_Marantz op november 09, 2013, 12:04:01
klopt
Valt reuze mee.
Dit wordt pas flink hoorbaar wanneer je de voortrap overstuurd maar ook dat komt onder normale omstandigheden eigenlijk nooit voor, ook niet bij oude correct werkende apparaten die op de inputs met 2V/eff te maken krijgen.
Ik zie altijd bij vermogens metingen dat de vervorming heel lang stabiel blijft , dan omhoog schiet vlak voor dat een versterker gaat klippen .
Maar er zijn ook oude eindversterkers die om max uit te sturen 2V/eff nodig hebben , maar pas overstuurd raken als er 9V/eff in wordt gestuurd .
In oude duitse bladen lees ik toch vaak wat nodig is en wat een versterker aan kan voor die overstuurd raakt .
mijn Yamaha cx-1 kan meen ik dik 10V uitsturen , de mx-1 heeft maar 2V nodig om zijn max uit te sturen , maar mag wel 10V ontvangen .
Citaat van: SB_Marantz op november 09, 2013, 12:04:01
Wel wanneer deze van een uF naar nano waarde gedaald is kun je een zeet matte weergave hebben.
En is dus gewoonweg aan het einde van zijn latijn en dus kaputt,stuk,dead.
Wanneer een elco'tje van bv 220 uF naar de 330 verloopt hoor je hier niets van.
Naar beneden ''verlopen'' kan ook met die dingen..
Waarom omschrijfen mensen dan vaak dat na een revisie het beter klinkt ?
Ik lees zo vaak , nagenoeg altijd dat verlopen elco's na vervanging een beter klnkend apparaat geven .
Ook wordt er vaak getuned door juist grotere elco's te plaatsen in het apparaat , of dat nu voor eind of cd speler is , na tuning ''meend'' men een verbetering te horen .
Ik zeg ''meend'' omdat de meningen hierom verdeelt zijn .
Dat elco's in waarde omhoog verlopen nooit van gehoord , een elco is een soort energie buffer , namate die ouder wordt neemd de capaciteit af , inwendige oksedatie corrosie ik weet het niet maar zal wel in die richting liggen .
Maar ik als niet deskundige vindt het raar (ik zal niet zeggen en beweren maar denk het wel onmogelijk) dat een elco in capparsiteit omhoog gaat .
oja SB input/ diskussie etc met jouw voor mij nooit een probleem , sta altijd open ervoor men is namelijk nooit te oud om te leren als je er open voor staat .
Citaat van: jeroen pijper op november 09, 2013, 12:57:03
Pfff 219 Euro eerst maar even beginnen met een budget soldeerbout 60watt. Dan langzaam opbouwen tot een prof set. Zo ben ik ook begonnen met mijn audioset.
Sb marantz hoe begon u dan met het repareren van een versterker. Direct het duurste van het duurste. Eerst ga ik het langzaam opbouwen.
Tzt een nieuw marantz service punt in het hoge noorden zullen sommige wel fijn vinden .
Met een goedkope regelbare soldeerbout moet het ook lukken , zat mensen die op ZBA-forum alles ermee inelkaar solderen .
Soms is daar het moto het moet zo goedkoop mogenlijk .