Afgelopen zaterdag 26 juni was het zover. Na ruim een half jaar contact per email komt Toine Dingemans (www.soundscapes.nu) bij mij thuis om mijn luisterruimte op te meten en waar nodig adviezen te geven voor akoestische verbeteringen.
Mijn probleem zit 'm vooral in een ophoping van bas (staande golven) waardoor er bij sommige muziek een boomerig effect ontstaat. Door diverse aanpassingen aan hardware en luisterruimte, maar vooral door een uitgekiende plaatsing van de componenten en luisterpositie heb ik dit probleem al flink terug weten te brengen. O.a. de overstap naar monitor-speakers heeft hierop een hele positieve invloed gehad. Omdat mijn luisterruimte de afmetingen heeft van 4,60 m lang, 4,00 m breed en 2,48 m hoog, bleken zuilspeakers iets teveel van het goede. Daarom heb ik met pijn in het hart afscheid genomen van mijn beloved Focals (716W) en zijn daar een paar weken geleden een paar Ushers BE-718's voor teruggekomen.
Toine stelt zich inmiddels op het standpunt (en ik denk dat ie daarin helemaal gelijk heeft) dat je akoestiek moet beschouwen als een component in je installatie. Net zoals je versterker en bron is akoestiek een niet meer weg te denken onderdeel van een goed klinkende set. Iedereen kent wel dat voorbeeld van dat feestje waar je bent en een simpel setje fantastisch staat te spelen. Die betreffende persoon heeft dan (waarschijnlijk onbewust en onwetend) de akoestiek min of meer toevallig prima voor elkaar.
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-AQIWO4DP-D.jpg)
Verder gaf Toine aan dat hij de optimale plaatsing graag aan de eigenaar van de set over laat. Om die goed te krijgen moet je nl. wel enige tijd experimenteren en dat is dus alleen gegeven aan de eigenaar. In een paar uur tijd is dit niet voor elkaar te krijgen. Welke set je dan aankoopt is bijna altijd een kwestie van budget omdat je diep in je hart misschien wel een duurdere set had willen kopen. Je zit dus vaak met een compromis tussen budget en opstelling. Bij dit laatste speelt het woongenot natuurlijk een grote rol.
Als je dan uiteindelijk op het terrein (of component) akoestiek bent aanbeland, krijg je natuurlijk al snel te maken met het fenomeen nagalmtijd. Die nagalm kun je uiteen rafelen in direct geluid (ongeveer 1/3) wat rechtreeks van de hardware afkomstig is en uiteraard indirect geluid (ongeveer 2/3) wat bestaat uit reflecties. Tot ongeveer 0,3 seconde vertraging wordt deze vertraging nagalm genoemd, daarboven spreek je al van echo. De bekende test van het klappen in je handen geeft in dat opzicht een beperkt beeld want dit gebeurt op een frequentie van ongeveer 2 kHz. Het zegt weinig tot niets over de nagalmtijd in de lage tonen, meestal toch het probleemgebied! Als we het dus hebben over nagalm bedoelen we het na-ijlen van geluid. De ideale nagalmtijd hangt echter wel nauw samen met de grootte van de ruimte, waardoor deze niet op voorhand als een standaardwaarde bekend is. Belangrijk is ook te onderkennen dat deze nagalmtijd dus feitelijk het frequentieafhankelijke verval van geluid is.
Na het deelgenoot maken van bovenstaande theorie is Toine overgegaan tot de metingen. Allereerst de nagalmmeting. Deze wordt middels een zgn RT-60 meting uitgevoerd. Met een geluidssignaal in de vorm van roze ruis (dat alle frequenties bevat) wordt per frequenties de nagalmtijd gemeten. Dit gebeurt op een normaal luisterniveau (ongeveer 85 tot 90 db).
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-6YAOR8JI-D.jpg)
Tevens is er een meting van de geluidsdruk per frequentie uitgevoerd. Uit het uitkomsten hiervan zul je de pieken en dalen in het frequentieverloop kunnen onderkennen. Dit zal dus een beduidend andere curve van je luidspreker zijn dan de fabrikant bijvoorbeeld op zijn website heeft geplaatst. Immers de akoestiek van je luisterruimte wordt nu ook gemeten en niet alleen de speaker in een dode ruimte.
Na de metingen komt dan de echte deskundigheid van Toine om de hoek kijken want de uitkomsten moeten worden vertaald in akoestische aanpassingen. De mate van absorptie en/of reflectie maar vooral de locatie en de verdeling van deze aanpassingen luistert zeer nauw. Toine had een demoset van zijn diffusers meegenomen en deze hebben we al even uitgeprobeerd. Dit gaf al een aanzienlijke verbetering in plaatsing en definities in het geluid wat ook goed waarneembaar was op moment dat je ze weer weghaalde. Tja, alleen die plek gaat het niet worden.
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-4BFVNMJA-D.jpg)
Er zijn diverse materialen/oplossingen op de markt die ik in samenspraak met Toine de revue zal laten passeren om een uiteindelijke keuze te maken. Deze keuze zal o.m. afhangen van woongenot, prijskaartje en uitvoerbaarheid. Toine is dus met het nodige "huiswerk" hier weer vertrokken en zal mij een op maat gemaakt advies doen toekomen. Wat het precies gaat worden zal ik jullie hier laten weten, ook de uitkomsten van de metingen zal ik hier plaatsen als die (digitaal) binnen zijn.
Ja maakt ons wel erg nieuwsgierig naar evt fouten en hoe die op te lossen op een wenselijke manier
Zelf zit ik al stiekem te denken om gordijnen rondom te monteren (natuurlijk niet voor het scherm)
Wat vond Toine van het subgeluid of moet ik vragen hoe de sub presteerde volgens de metingen??
Ik lees vol belangstelling verder
Theo
Het gevaar van rondom gordijnen is dat je de ruimte té dood kan maken, overdaad schaadt...
Citaat van: marvin op juni 26, 2010, 22:50:33
Het gevaar van rondom gordijnen is dat je de ruimte té dood kan maken, overdaad schaadt...
Ja helemaal begrijpelijk maar André noemt al 2derde reflectie `s dat lijkt/is hoog ??
Dat is volgens mij geen schrikbarende waarde...
Maar ik heb helaas ook (nog) niet alle wijsheid in pacht, maar ben enkel zeer leergierig in deze... :-D
Je zou dit, lange, draadje ook eens door kunnen nemen.
Hier post Toine zelf ook aardig wat...
http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=13988.0
Volgmodus: AAN
Sander.
Mooi verslag Andre er ligt een carriere in de jounalistiek voor jou in het verschiet!!
notworthy
Ga hier misschien ook nog wel mee aan de slag (kleine dingen). Mijn set neemt al zo een nadrukkelijke plaats in in de kamer dat ik natuurlijk (heel soms) toch ook maar rekening moet houden met de vrouw. :|
Oh ja....wat zijn die Usher monitors (of moet ik zeggen monitoren) toch mooi!! notworthy
Citaat van: Vlearmoes op juni 26, 2010, 22:43:11
Ja maakt ons wel erg nieuwsgierig naar evt fouten en hoe die op te lossen op een wenselijke manier
Zelf zit ik al stiekem te denken om gordijnen rondom te monteren (natuurlijk niet voor het scherm)
Wat vond Toine van het subgeluid of moet ik vragen hoe de sub presteerde volgens de metingen??
Ik lees vol belangstelling verder
Theo
De sub heeft gisteren uitgestaan. Het gaat belangrijkste van een RT60 meting is dus de nagalm. Volgens Toine heeft een sub dan geen toegevoegde waarde. Ik denk zelf dat je voor je uitgangspositie inderdaad zonder sub moet gaan meten. Er zitten immers veel knoppen op om het ding in te regelen.
Wat je op de (geluidsdruk-) meting wel heel mooi kon zien is dat er (ondanks dat de specs van mijn Ushers tot 42 Hz @ -3db gaan) ik in een bepaald gebied (even uit mijn hoofd: tussen 40 en 70 Hz) ook ergens een behoorlijk dip in het laag heb. Dit is dus mooi op te vullen met de sub. Maar waarschijnlijk had ik dit ook met de vloerstaanders. Is gewoon de akoestiek van mijn ruimte.
Maar eerst wil ik de bulten eruit hebben, das wat lastiger :-P
Overigens waren de aanwezigen gisteren wel weer helemaal verbaasd over het laag dat deze Usher monitoren weergeven. Men kon eerst niet geloven dat de sub uit stond :wink:
Gordijnen rondom wordt waarschijnlijk teveel van het goede. Als je het te dood maakt is je ruimtelijkheid en diepte weg. Dat wil je ook niet. Beter is om met absorptiepanelen en diffusors te gaan werken. Maar waar deze moeten komen en in welke hoeveelheid is lastig, daarvoor moet je dus precies weten wat je moet doen. Eigenlijk moet je daaraan voorafgaand al weten of je een probleem hebt qua akoestiek.
Citaat van: WimPeu op juni 27, 2010, 11:18:29
Mooi verslag Andre er ligt een carriere in de jounalistiek voor jou in het verschiet!!
notworthy
Thankx, mijn jongste zoon heeft inderdaad plannen in die richting. Voor mij is het al te laat . . . :|
Citaat van: WimPeu op juni 27, 2010, 11:19:18
Oh ja....wat zijn die Usher monitors (of moet ik zeggen monitoren) toch mooi!! notworthy
Ja, dat blijf ik ook vinden! Gaat er natuurlijk om hoe ze klinken maar het oog wil ook wat :-D
Mensen die ze gisteren voor het eerst zagen stonden ze zelfs te aaien, haha. Kan ik weer die vingers eraf poetsen :wink:
Met een teveel aan gordijnen moet je inderdaad erg uitkijken is mijn eigen ervaring .
De achtergevel en voorgevel van mijn woning hebben zoals bij bijna iedere woning een groot raam oppervlak .
Mijn 2 boxen staan met hun achterkant naar de achtergevel met raam , de enige optie blijft dan gordijnen op hangen achter de boxen .
De voorgevel heeft ook een groot raam oppervlak , dus ook hier de enige optie een gordijn ophangen .
Akoestische oplossingen zoals Soundscapes die aanbied zijn uiteraard geen oplossing voor je ramen .
Op de directe reflexie punten aan de beide zijwanden naast de boxen heb ik smalle gordijnen van 1.20 meter breed opgehangen .
Hier ben ik gaan experimenteren waar de gordijnen het beste opgehangen konden worden en hoe breed de gordijnen moesten worden .
Ik heb over een groot deel van de beide zijmuren gordijnen opgehangen , echter als ik over de gehele lengte van de zijmuren de gordijnen dicht doe dan demp ik duidelijk te veel , dan gaat de ruimtelijkheid verloren .
Vandaar dat enkel de gordijnen op het directe reflexie punt van de zijwanden dan dicht gaan en de overige gordijnen aan de zijwanden dus definitief open blijven .
De gordijnen aan de achtergevel en voorgevel met de ramen gaan ook altijd dicht tijdens muziek luisteren .
Het verschil met de gordijnen is erg duidelijk te horen .
Een ieder die ik het verschil met de gordijnen open of dicht laat horen is er positief over .
En het kost nog bijna niets ook .
Maar wat ook enorm van belang is is de komplete opstelling van de woonkamer inrichting zoals meubels en bankstellen en salontafel .
Als je het perfect aanpakt mag er niets de ademruimte van je boxen beperken , dus absoluut geen kast met tv tussen je boxen in plaatsen , dit geld uiteraard niet voor een HT set .
Geen salontafel voor de boxen die midden in de luister driehoek staat , die van mij verplaats ik naar de keuken als ik ga luisteren .
Je ziet ook met regelmaat dat men een bankstel dwars voor 1 van de boxen heeft staan , dat kan echt niet , dat is een forse beperking voor het geluidsbeeld .
Als je een hard vloer oppervlak hebt zoals ik is het vooral ook aan te raden een vloerkleed voor de boxen te leggen , maar ook weer niet zo'n forse hoogpolige want die kan weer te veel dempen .
Een lederen 3 zits bank reflecteerd ook behoorlijk door zijn grote oppervlakte .
Als je een aparte luisterruimte hebt is een enkele stoel veel beter geschikt omdat je dan dat grote reflexie oppervlak kwijt bent .
DIT WAREN ENKELE TIPS VAN MIJN KANT , DIE VRIJWEL NOOIT UITVOERBAAR ZULLEN ZIJN ALS MEN EEN GEZIN HEBT EN UW SET IN DE WOONKAMER STAAT .
Omdat ik wel alleen woont heb ik bij mij de woonkamer wel kunnen optimaliseren met als doel een zo'n goed mogelijke muziekweergave .
De opstelling en indeling van meubels is voor mij van ondergeschikt belang .
Groeten EDWIN B
Citaat van: HiFi gek op juni 27, 2010, 19:24:37
Maar wat ook enorm van belang is is de komplete opstelling van de woonkamer inrichting zoals meubels en bankstellen en salontafel .
Als je het perfect aanpakt mag er niets de ademruimte van je boxen beperken , dus absoluut geen kast met tv tussen je boxen in plaatsen , dit geld uiteraard niet voor een HT set .
Even een opmerking van mijn kant dan, ik snap dat als je een tv tussen de luidsprekers opstelt dat dit het geluidsbeeld beïnvloed. Alleen bij jouw set staat een vrij hoge stereo meubel tussen de luidsprekers beïnvloed dit dan ook niet hetzelfde als een tv?
Gr. Jeroen
Citaat van: Jeroen op juni 28, 2010, 12:42:53
Even een opmerking van mijn kant dan, ik snap dat als je een tv tussen de luidsprekers opstelt dat dit het geluidsbeeld beïnvloed. Alleen bij jouw set staat een vrij hoge stereo meubel tussen de luidsprekers beïnvloed dit dan ook niet hetzelfde als een tv?
Gr. Jeroen
Klopt helemaal,
Is (bijna) net zo "slecht" als een tv-scherm. Alleen zit je in dat geval dan nog met een extra reflecterende (glas-) plaat. Maar alles is relatief en het is de vraag of je het hoort.
Ook bij mij zou het beter zijn om het audiomeubel niet tussen de speakers te zetten maar je moet je mooie spullen toch ergens kwijt. Bij Edwin is het weer een nadeel dat zijn meubel zo hoog is. Dit gaat weer ten koste van plaatsing en definitie. Zo moet iedereen toch compromissen sluiten :wink:
Citaat van: Jeroen op juni 28, 2010, 12:42:53
Even een opmerking van mijn kant dan, ik snap dat als je een tv tussen de luidsprekers opstelt dat dit het geluidsbeeld beïnvloed. Alleen bij jouw set staat een vrij hoge stereo meubel tussen de luidsprekers beïnvloed dit dan ook niet hetzelfde als een tv?
Gr. Jeroen
Je hebt helemaal gelijk wat dat betreft , maar mijn audiorack kan ik helaas niet verplaatsen .
Dat komt door de luidsprekerkabels , ik heb nu 2 maal 3.5 meter lengte omdat het rack symetrisch tussen de boxen in staat .
Als ik mijn rack ergens anders in een hoek zou plaatsen is het grote nadeel dat er 1 hele lange kabel van vele meters aan zou moeten , gezien de speakerkabels die ik gebruik zou dat enorm in de kosten gaan lopen .
Een aanzienlijk lager rack is voor mij helaas ook geen optie omdat mijn katten er dan bovenop springen , dat wil ik uiteraard voorkomen door een hoog rack neer te zetten zoals ik nu heb .
En een audiorack + apparatuur reflecteerd altijd nog minder dan een grote tv beeldbuis van glas .
Groeten EDWIN B
Het zou kunnen dat de diffuser uit het plaatje bij André, die nu net voor het scherm staan, een evt plekje aan het plafond zouden kunnen krijgen om zo een deels demping te verkrijgen
Niet in het zicht en met een mooi kleurtje te integreren
Het plafond wordt zeeer dikwijls vergeten !! (net als de vloer waarop een logisch kleedje al snel helpt)
Ik denk maar mee en volg dit op de voet :yes:
Citaat van: Vlearmoes op juni 28, 2010, 18:43:09
Het zou kunnen dat de diffuser uit het plaatje bij André, die nu net voor het scherm staan, een evt plekje aan het plafond zouden kunnen krijgen om zo een deels demping te verkrijgen
Niet in het zicht en met een mooi kleurtje te integreren
Het plafond wordt zeeer dikwijls vergeten !! (net als de vloer waarop een logisch kleedje al snel helpt)
Ik denk maar mee en volg dit op de voet :yes:
Heb recent gelezen dat het aandeel plafond betreft de akoestiek/reflecties te verwaarlozen is (?).
Sander.
Citaat van: xander32 op juni 28, 2010, 18:51:47
Heb recent gelezen dat het aandeel plafond betreft de akoestiek/reflecties te verwaarlozen is (?).
Sander.
Ik kan al wel verklappen dat er hier wel wat met het plafond gaat gebeuren. Je moet dan denken aan een verlaagd akoestisch plafond (-eiland) met absorberend materiaal. Dit helpt wel degelijk (volgens Toine) om de nagalmtijd te optimaliseren (in mijn geval dus verminderen). Het feitelijke, uitgewerkte advies moet nog mijn kant op komen maar het zal in grote lijnen uit de volgende aanpassingen bestaan:
- Weghalen van de kast op de rechtermuur en vervangen door de beroemde (beruchte :-D) Ikea rekjes
- Aanbrengen van absorptiemateriaal (in het zwart :wink:) op wand rondom projectiescherm
- Aanbrengen van een verlaagd plafondeiland met absorptiemateriaal
- Aanbrengen van basstraps (werkzaam tot 35 Hz) op wand achter de luisterpositie
- Plaatsen van enkele diffusors op plekken waar dat mogelijk en zinvol is.
Het verplaatsen van de kast is met name ingegeven omdat deze het stereobeeld wat naar rechts trekt en aldus op deze wijze de kast hoorbaar is. Hierdoor ontstaat het fenomeen dat de stemmen soms wat uit het midden (naar rechts dus) staan.
Citaat van: drees62 op juni 28, 2010, 19:15:52
Ik kan al wel verklappen dat er hier wel wat met het plafond gaat gebeuren. Je moet dan denken aan een verlaagd akoestisch plafond (-eiland) met absorberend materiaal. Dit helpt wel degelijk (volgens Toine) om de nagalmtijd te optimaliseren (in mijn geval dus verminderen). Het feitelijke, uitgewerkte advies moet nog mijn kant op komen maar het zal in grote lijnen uit de volgende aanpassingen bestaan:
- Weghalen van de kast op de rechtermuur en vervangen door de beroemde (beruchte :-D) Ikea rekjes
- Aanbrengen van absorptiemateriaal (in het zwart :wink:) op wand rondom projectiescherm
- Aanbrengen van een verlaagd plafondeiland met absorptiemateriaal
- Aanbrengen van basstraps (werkzaam tot 35 Hz) op wand achter de luisterpositie
- Plaatsen van enkele diffusors op plekken waar dat mogelijk en zinvol is.
Het verplaatsen van de kast is met name ingegeven omdat deze het stereobeeld wat naar rechts trekt en aldus op deze wijze de kast hoorbaar is. Hierdoor ontstaat het fenomeen dat de stemmen soms wat uit het midden (naar rechts dus) staan.
Een behoorlijk pakket aan maatregelen, geen half werk. Leest ook als veel euri`s :yes:.
Maar zoals jij al aangaf: wij moeten leren om de akoestiek te zien als een vast onderdeel van een set waarin je gaat investeren.
Sander.
Citaat van: xander32 op juni 28, 2010, 19:50:38
Een behoorlijk pakket aan maatregelen, geen half werk. Leest ook als veel euri`s :yes:.
Maar zoals jij al aangaf: wij moeten leren om de akoestiek te zien als een vast onderdeel van een set waarin je gaat investeren.
Sander.
Zal ook wel een meerjarenplan worden. Ik heb geen einddatum voor ogen maar heb nu wel een doel om naar toe te werken. Dat is het voordeel van zo'n (nul-) meeting plus bijbehorend advies.
Oei mooie veranderingen in het verschiet André
Ik weet nog dat we het al eens over de kast hebben gehad
Maar is er geen oplossing/klachten voor het grootte raam achter je zit plaatsen in petto??
En welke betekenis heeft de toch ruime doorgang naar de kamer in het geheel ?
En waarom moet dit een erg duur grapje gaan worden??
Er zijn toch geluidsabsorberende platen te koop met een redelijke vierkante meter prijs?
die je kunt lijmen en voorzien van een gewenst kleurtje??
Ga zo door :yes:
Mooie omschrijvingen gemaakt tot nu toe André. :yes:
Mooi om te lezen dat je in de basis toch al heel ver gekomen was, maar nog mooier om te lezen dat Toine toch, mbv toch nog redelijk simpele mogelijkheden, nog in staat is om de lat nog hoger te krijgen. Ik heb ook al meerdere keren de website van Toine afgestruind en ben er ook heilig van overtuigd geraakt dat akoetiek inderdaad ook als een compoment gezien moet worden in de weergave van een zo realistisch mogelijk geluid.
Ik heb met mijn vrouw ook al diverse malen gesproke over wand en plafond absorbtie panelen / diffusors, die op een aantrekkelijke manier zijn te inegreren in je huiskamer. Een voorbeeld is een verlaagd "akoestisch" plafond waarin direct eventueel weer spots zijn te integreren, of wandpanelen die zich laten aanzien als schilderijen oid.
Ik ben heel erg benieuwd naar de definitieve lijst met aanbevelingen van Toine. En inderdaad je hoeft niet alles in 1 keer aan te pakken maar je kunt het op een goede manier spreiden in de tijd, net als het bij elkaar vegaren van de voor jou meest geschikte gear.
Succes met het vervolg en je hebt een heleboel volglezers in dit topic.
groet,
lo
Citaat van: Vlearmoes op juni 28, 2010, 22:19:02
Oei mooie veranderingen in het verschiet André
Ik weet nog dat we het al eens over de kast hebben gehad
Maar is er geen oplossing/klachten voor het grootte raam achter je zit plaatsen in petto??
En welke betekenis heeft de toch ruime doorgang naar de kamer in het geheel ?
En waarom moet dit een erg duur grapje gaan worden??
Er zijn toch geluidsabsorberende platen te koop met een redelijke vierkante meter prijs?
die je kunt lijmen en voorzien van een gewenst kleurtje??
Ga zo door :yes:
Hoi Theo,
Raam blijft gewoon zitten, wil ook nog graag naar buiten kunnen blijven kijken :wink:
Meestal zit hier een stoffen gordijn voor met luisteren/kijken.
Er komt nog wel iets anders, verduisterends voor te hangen. Wat weet ik nog niet precies.
De doorgang dichtmaken is (vooralsnog) een no-go. Ik wil niet teveel afbreuk doen aan de huidige indeling.
Wel dichtmaken kan voordelen bieden maar ook nadelen. Je kunt er zelfs een basprobleem bij krijgen of andere nagalmtijden.
Of het een duur grapje wordt weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat Toine van de aanbevolen materialen ook de absorptie of dempingsfactor weet en zo je een goed advies kan geven. Even afwachten dus.
Het advies (17 A4-tjes!) is binnen! Ik kan dus aan de slag :wink:
Vond het natuurlijk wel prettig om het volgende van Toine te horen:
Relativerend en relaterend aan mijn referentiekader van luisterervaringen kan ik zeggen dat je het zeker niet slecht voor elkaar hebt daar! Tegelijk kan ik goed begrijpen dat je door mijn bezoek wilt weten wat er nog aan verbetering mogelijk zal zijn. Aan de maten van de ruimte is niets te doen, maar in feite is de inrichting en opstelling de best mogelijke en tegelijk praktisch haalbare oplossing onder de gegeven omstandigheden. . .
. . . Van tevoren had ik me enigszins ingesteld op een ruimte die over de gehele linie een behoorlijk lange nagalmtijd zou hebben. Als gauw blijkt dat het gehoormatig met de nagalmtijd van midden en hoog erg meevalt. Laat ik het zo zeggen: het kan veel erger in ruimtes met soortgelijke inhoud, indien de constructie vooral uit kaal en hard beton zou hebben bestaan. In dit geval zorgt de inrichting als geheel al voor een aanzienlijke breedbandige absorptie. :lol: :lol:
Allereerst dus maar eens het uitgangspunt, de nagalmmeting (RT-60):
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-LTO7DPYO-D.jpg)
De gemeten nagalmtijd is uitsluitend onder 125Hz aan de zeer lange kant. Alle tertsbanden boven 125Hz zijn weliswaar wat te lang, maar springen er bepaald niet uit zoals de onderste twee tertsbanden (en zonder twijfel ook die daar nog onder liggen, zijnde 63, 50, 40, 32 en 25Hz). Je kunt er van op aan dat die ook rond de twee seconden zullen liggen. Boven 8kHz ligt de curve binnen de target.
Het is verstandig om naar het realiseren van de middelste targetwaarden te streven. Dus naar 0,4 seconde voor alles tussen 250Hz en 2kHz. Daarboven mag het aflopen naar 0,3s op 8kHz en 0,2s op 10kHz. Onder 250Hz mag de nagalmtijd geleidelijk oplopen naar 0,6-0,7s zonder problematisch te zijn. Ik ga (op advies van Toine uiteraard) er naar streven om 0,3 tot 0,4 seconden van de algehele nagalmtijd boven 125Hz af te snoepen, maar tenminste een hele seconde van het laagste laag! Dat laatste is volgens Toine uiteindelijk slechts een kwestie van de juiste hoeveelheid laagabsorptie toevoegen. Dit kan stapsgewijs gebeuren en zal prima hoorbaar zijn, zodat Toine er alle vertrouwen in heeft dat ik de juiste balans hierin zelf kan vinden als je er maar de tijd voor neemt.
Daarnaast heeft Toine nog een aantal geluidsdrukmetingen gedaan. Op de luisterpositie, 80 cm ervoor en 50 cm erachter. Hierover in een volgende reactie meer.
Ook zal ik jullie, indien er op dat vlak wat gebeurt hier, op de hoogte houden van alle (akoestische) aanpassingen die hier zullen worden aangebracht.
Citaat van: drees62 op juni 28, 2010, 19:15:52
Ik kan al wel verklappen dat er hier wel wat met het plafond gaat gebeuren. Je moet dan denken aan een verlaagd akoestisch plafond (-eiland) met absorberend materiaal. Dit helpt wel degelijk (volgens Toine) om de nagalmtijd te optimaliseren (in mijn geval dus verminderen). Het feitelijke, uitgewerkte advies moet nog mijn kant op komen maar het zal in grote lijnen uit de volgende aanpassingen bestaan:
- Weghalen van de kast op de rechtermuur en vervangen door de beroemde (beruchte :-D) Ikea rekjes
- Aanbrengen van absorptiemateriaal (in het zwart :wink:) op wand rondom projectiescherm
- Aanbrengen van een verlaagd plafondeiland met absorptiemateriaal
- Aanbrengen van basstraps (werkzaam tot 35 Hz) op wand achter de luisterpositie
- Plaatsen van enkele diffusors op plekken waar dat mogelijk en zinvol is.
Het verplaatsen van de kast is met name ingegeven omdat deze het stereobeeld wat naar rechts trekt en aldus op deze wijze de kast hoorbaar is. Hierdoor ontstaat het fenomeen dat de stemmen soms wat uit het midden (naar rechts dus) staan.
U bent goed bezig :yes:
Groeten EDWIN B
interessant verhaal :yes:
Edwin is dit geen mooie volgende upgrade voor jou ?
Citaat van: Marantz 81 op juli 06, 2010, 23:03:47
interessant verhaal :yes:
Edwin is dit geen mooie volgende upgrade voor jou ?
Misschien ooit eens laten meten hoe het bij mij thuis is gesteld met de lage tonen weergave , die varieerd dus afhankelijk van de plek waar je je bevind in de woonkamer .
Akoestisch materiaal aanbrengen op het plafond en de muren zal ik echt nooit doen , hoogstens een paar bastraps hier en daar .
Groeten EDWIN B
Gisteren de 1e stap gemaakt in mijn akoestiekplan. De (te grote) kast in mijn luisterruimte met DVD's en CD's en nog veel meer troep gaat het veld ruimen en diens plaats wordt ingenomen door (voorlopig 5 van) de beroemde (beruchte :-P) Benno-multimediarekjes van onze Zweedse dozenschuiver.
Hiermee wordt bereikt dat de zijkant van deze kast niet meer als reflectiewand staat mee te spelen voor mijn rechterluidspreker.
Zodra de rekjes op hun plaats staan zal ik weer een fotootje plaatsen :wink:
Citaat van: HiFi gek op juli 08, 2010, 17:41:54
Misschien ooit eens laten meten hoe het bij mij thuis is gesteld met de lage tonen weergave , die varieerd dus afhankelijk van de plek waar je je bevind in de woonkamer .
Denk maar niet dat je de enige bent met dit probleem, belangrijk is dus om dit op de luisterplek goed te krijgen.
Gisteren ben ik teruggekomen van vakantie en nu gaat het "project akoestiek" dus echt beginnen. In de week voor mijn vakantie had ik al hout besteld en laten zagen voor diffusors. Deze zullen op diverse plaatsen in mijn luisterruimte dienst gaan doen. Ik heb mdf laten zagen voor in totaal 14 stuks.
Voor mijn vakantie al even snel ééntje in elkaar geschroefd of maten goed waren, ja dus hello
Ze zullen worden gespoten in de kleur van de muur, zodat ze straks nauwelijks zullen opvallen.
Overigens zag ik een paar weken geleden een interview met Armin van Buren in zijn studio, die had ook allemaal van deze "letterbakken" aan de wand.
Ook zal het akoestisch materiaal deze week worden besteld, hiermede bereik je dat de nagalmtijd terug zal lopen.
effe fotootje van mijn huiswerk voor de komende weken:
Daar ben je nog wel effe zoet mee denk in zo :-D
Succes man en veel plezier met het fabriceren van je akoestische maatregelen pompom
We lezen de vorderingen hier wel :yes:
Have fun,
lo
Succes met het grote "acoestiek project". Ben heel nieuwsgierig naar het eindresultaat.
Mijn vermoeden is dat het verschil behoorlijk groot zal zijn. :-)
groeten, JoWa
Update 21 november 2010:
Wat is er inmiddels weer veranderd:
Ik heb inmiddels 8 stuks diffusers gebouwd en opgehangen naast het scherm. De beste plaats zou feitelijk op tweeterhoogte zijn tussen de speakers maar das best lastig bij het kijken van een filmpje :wink:
Daarom de tip van de master himself om het eens uit te proberen achter de speakers, daar had hij ze zelf ook staan.
Het effect van deze "letterbakken" was dusdanig dat ik eerst zoiets had van dit kan niet. Het resultaat is duidelijk waarneembaar, 2 x 2 van deze diffusers achter elke speaker doet mijn set doorgroeien naar iets wat ik tot nu toe nog niet als zodanig ervaren heb. Ik krijg er een podium voor terug dat zeker een meter meer de kamer instaat en dus echt 3d wordt. Naast wat uitbreiding in de ruimtelijkheid in de breedte is deze verandering best groot te noemen. Klinkt fantastisch, ook al omdat de instrumenten en stemmen nog beter hun "plaats" krijgen. dit alles schijnt te maken te hebben met het elimineren van de zgn. flutterecho.
Op de foto zie je ze hangen, rechts is inmiddels al zwart gespoten, links volgt binnenkort. De bedoeling is nog om er één gekanteld (boven en onder) aan toe te voegen. Kijken of dit nog verschil maakt.
De ruimte kan nu ook worden afgesloten met een velours gordijn. Het effect wat hiermee bereikt wordt is dat de akoestiek van de rest van de huiskamer niet meer mee doet. Je hebt nu als het ware een dichte box. Dit had ik veel eerder moet doen!
Voor de subwoofer heb ik een 4 cm dikke Belgisch hardstenen onderzetter gekocht. Mijn "mannetje" heeft van een stukkie afval weer een mooi stukje werk afgeleverd. Niet gedacht dat je hier nog zoveel winst mee kon boeken in het laag, vooral met film. Voor de stereoweergave, waar ik de sub onder de 42 Hz high level laat meespelen maakt het niet veel uit, voor film des te meer. Bas is veel strakker geworden en dreunt en bromt nu alleen als het ook moet :-D
Wordt vervolgd . . .
zie dat er weinig leerstof in jou letterbakjes zit clown1
Wel leuk dat je er zoveel winst mee kunt halen. Zal ook weer eens aan het panelen maken gaan hier thuis. Het effect van de letterbakjes is dus wel enorm. Veranderd de laagweergave ook, dat daar de plaatsing ook anders van wordt?
grts Ronald
Citaat van: thepioneer op november 21, 2010, 14:57:57
zie dat er weinig leerstof in jou letterbakjes zit clown1
Wel leuk dat je er zoveel winst mee kunt halen. Zal ook weer eens aan het panelen maken gaan hier thuis. Het effect van de letterbakjes is dus wel enorm. Veranderd de laagweergave ook, dat daar de plaatsing ook anders van wordt?
grts Ronald
Op het laag heeft het op zich geen invloed, tis niet dat je daar bijvoorbeeld een piek mee weghaalt. Dit soort diffuser heeft een werkbereik van 500 - 7 kHz.
Kijk anders hier maar even: http://www.soundscapes.nu/rb_qrd.htm
Ik kom trouwens ook graag eens bij jou luisteren, je set ziet er fantastisch uit!
Groet André
Oke , dus het is echt puur de spreiding van het midden en hoog. Ik ben al vaak even op die site geweest om wat te lezen.
Je bent hier natuurlijk ook welkom om te komen luisteren, altijd gezellig.
Die diamond tweeters zijn als het goed is met een week of 3 bij Karel, net als de frontjes voor mijn usher's
Citaat van: thepioneer op november 21, 2010, 15:44:18
Die diamond tweeters zijn als het goed is met een week of 3 bij Karel, net als de frontjes voor mijn usher's
Ik weet genoeg.... :-D
Mooi om de progressie in je werk weer te zien André. :yes:
Wat dit soort tweaks toch weer voor elkaar kunnen krijgen, hoe simpel of het ook lijkt. pompom
Ben benieuwd weer naar de volgende up-date.
groet,
lo
Ziet er goed uit andre !
Even een update van het akoestiekgebeuren. Inmiddels heb ik:
- diffusers op voor (8x) en achterwand (6x)
- rest van voorwand beplakt met Akotherm D20
- op achterwand 2 absorptiepanelen met Akotherm D20
- velours gordijn links om ruimte af te scheiden van rest van de woonkamer
- rechts op 1e reflectiepunt absorptiepaneel met Akotherm D20
Dit resulteert in een nagalmtijd van ongeveer 0,4 seconde (behalve in het laagste laag, daar mag het nog iets minder lang). Grappig was wel dat mijn audiovrienden het eerst ervaarden als minder levendig, wat doods etc.
Nadat eenmaal het stadium van gewenning was bereikt vond men het toch wel errug lekker klinken. Heb nu een set staan waar ik moeiteloos een hele avond naar kan luisteren en die ook zijn mannetje staat met films.
pompom
Die nagalmtijd zegt me wel wat. :yes:
Je bent goed bezig André, op hoeveel % van het totale project zit je nu of zijn de laatste stappen gezet?
Heb je nadien nog wel eens contact gehad met Toine?
groet,
lo
Citaat van: lo op juli 10, 2011, 11:25:38
pompom
Die nagalmtijd zegt me wel wat. :yes:
Je bent goed bezig André, op hoeveel % van het totale project zit je nu of zijn de laatste stappen gezet?
Heb je nadien nog wel eens contact gehad met Toine?
groet,
lo
Hoi Lo,
Ik heb tijdens het project regelmatig met Toine (via de e-mail) contact gehad. Het akoestisch advies wat ik van 'm had ontvangen hebben we op die manier nog wat verder fijngeslepen.
Omdat ik al geruime tijd zelf de beschikking heb over een meetset met de benodigde software kan ik elke verandering direct doormeten.
Op dit moment ben ik zeer tevreden, alleen de nagalmtijd van het laag onder de 125 Hz zou nog met een kleine 0,3 tot 0,4 seconde omlaag kunnen. Ik zit daar op zo'n 1,2 seconde terwijl de streefwaarde in mijn ruimte ongeveer 0,8 seconde is voor het allerlaagste laag.
Door te experimenteren met de opstelling van de sub (staat inmiddels halverwege rechts) en de fase klinkt mijn laag toch wel erg lekker. Daarom laat ik het voorlopig zo al sluit ik niet uit dat er ooit nog bass-traps van RPG in mijn ruimte komen. Deze pakken uitsluitend het laag aan.
In feite ben ik dus voor zo'n 95% klaar, plafond verlagen ga ik bijvoorbeeld niet meer doen. Dat zou teveel gaan dempen.
Hallo Andre
Leuk om jou topic te lezen, heb zelf ook een ht ruimte gebouwd.
Toch het klonk nog niet erg goed ( stereo )
Laatst nog zijn Lo en Stadium lll bij mij op luisterbezoek geweest.
Heb veel tips gekregen wat ten goede kwam van mijn totale geluid.
Kijk dat is nou leuk aan dit soort topic`s, kan hier van jullie nog veel van leren.
Andre veel succes met optimaliseren van je ht ruimte.
Groet,William