Een surplus aan vermogen is in sommige gevallen noodzakelijk ,denk daarbij aan zeer moeilijk aanstuurbare luidsprekers ,in het geval van 90% van de verkrijgbare luidspreker systemen volstaat een versterker met 50Watt @ 8Ohm en is zelfs ruim bemeten te noemen .
Ik heb hier een subwoofer systeem met 4 relatief kleine woofertjes ,doordat deze kleine woofertjes in een gesloten systeem zitten vragen ze om meer dan gemiddeld uitgangsvermogen vd versterker ,het rendement van die kleine donders is in combinatie met de gesloten behuizing en het feit dat er toch flink geboost moet worden om het -3db punt zo laag mogelijk te houden niet erg makkelijk te noemen ,daarom word er een versterker toegepast met een rms vermogen van 800 Watt .
Je kan je dan wel een voorstelling maken als je een systeem bouwt met enkel een woofer die een rendement heeft van 82 db in een gesloten behuizing ,dat vraagt gewoon om een hele stevige versterker .
Een ander voorbeeld is een uit de kluiten gewassen speaker met een rendement van 98db ,daarvoor knal je echt met minder dan 10 Watt ,en we spreken dan echt niet over klankmatige eigenschappen maar over technische eigenschappen .
Stel dat je een ls systeem hebt met een rendement van 88db en je besluit om van een versterker met 100 Wpc naar een versterker met 150 Wpc te gaan dan zal je dat nauwelijks kunnen merken ,ja maar ! roept men....je hebt meer reserves ,nou 10 Watt is en blijft 10 Watt hoor ,het maakt geen moer uit of je de 90 Watt niet gebruikt of de 140 Watt niet gebruikt ,dus het verhaal van die ongebruikte reserves is eigenlijk een verwaardeloosbaar iets .
Klankmatig maakt het in ieder geval helemaal niets uit .