Over bekabeling kun je hele discussie voeren. Internet staat er vol mee. Er zijn veel fabels, fantanstisch onderbouwde feiten en de meest excotische oplossingen.
In een van de posting hierboven staat dat iemand betere resultaten behaalt met goedkope kabels dan met dure. Om te beginnen, kwaliteit wordt niet bepaald door de prijs, maar de prijs is vaak wel een indicatie voor kwaliteit. Een kabeltje voor een paar euro's moet je gewoon niet te veel (beter gezegd: niets) van verwachten. Maar alles moet wel met elkaar in evenwicht zijn.
Bij het opbouwen van den stereo of hometheater set moet je een bepaald deel van je budget reserveren voor bekabeling. Goede apparatuur verdient ook goede bekabeling. En goed uitgezocht en zorgvoldig aangesloten maakt echt een wereld van verschil. Ook op eenvoudige installaties.
Als je de optie hebt om bi-wire aan te sluiten, is dat bijna altijd aan te bevelen. Dit heeft met de fysieke eigenschappen van speaker, versterker en bekabeling te maken. Maar ook met je budget. Het is voor bi-wire niet noodzakelijk dezelfde bekabeling voor hoog en laag te kiezen. Je kunt hier juist mooi inspelen of wat nodig is. Wel is het belangrijk dat de kabels altijd dezelfde lengte hebben. Wat voor soort bekabeling te adviseren is, is afhankelijk van de opbouw van je speakers. Hiermee bedoel ik welke speakers achter hoog/laag zitten. Dat verschilt per merk en per type speaker.
Voor alles geldt, hoeveel ook geschreven wordt, hoeveel adviezen je van evenzoveel mensen (waaronder ik) ook krijgt: ga naar een winkel die je de mogelijkheid geeft om opties uit te proberen en alles met je eigen oren te beluisteren. Want wat iedereen ook zegt, jij bent de luisteraar, jouw oren vangen het geluid op en jij bepaalt zelf wat je mooi vindt. Want ook bij muziekbeleving geldt dat ieder zijn persoonlijke smaak en voorkeur heeft. Nogmaals, bi-wiren heeft bijna altijd zin en zelf luisteren is het allerbelangrijkste advies. Succes met deze leuke hobby.