
+
J.S. Bach: Mis in b (Hohe Messe) BWV 232/ Collegium Vocale Gent/ Orchestra of the Age of Enlightment/ Philippe Herreweghe, conductor (Virgin, ©2005).
Hèt hoogtepunt van de westerse muziek wordt dit werk ook wel genoemd, desalniettemin minder uitgevoerd dan andere hoogtepunten zoals de Matthäeus Passion, eveneens van Bach's hand, en Mozart's Requiem.
Het werk blinkt eerder uit door sereniteit en harmoniteit dan door spectaculair muzikaal vuurwerk. Dat verklaard deels het grote succes onder musici en minder onder dat van het publiek dus ook onder de programmeurs en A&R-managers bij de labels. Te weinig 'spirit and spice', doch dat is slecht schijn. Dit werk kruipt met iedere beluistering verder onder je huid. Dit absolute meesterwerk is eigenlijk gewoon het achtste wereldwonder. De autoscripten horen op werelderfgoedlijst van de UNESCO thuis (dat ook al waarschijnlijk het geval is).
Waar Franz Tunder bijna een halve eeuw eerder in 'Duitsland' de gouden barok eeuw inluidde, zou Bach tegen het einde van zijn leven, in 1750, het hoogste punt bereiken.
De hoogmis is niet alleen een lithurgisch hoogtepunt het is tevens muzikaal gesproken de hoogste van noot van patrones St. Ceacilia.