Via een discussie op
tweakers.net kwam ik hier terecht, en zal ik mijn visie op het Philips versus Marantz gebeuren op een rijtje zetten. In het audiogebeuren, ik concentreer me even op de jaren '90 omdat ik daar het meest in thuis ben, had je bij Philips 4 belangrijke audiotakken. Philips Consumenten Electronica (van Belgie tot Singapore), Marantz (Japan), Philips Electro Acoustics (Nederland) en Grundig (Portugal). Grundig hoort in zoverre niet in het rijtje thuis, omdat Philips er nauwelijks wat te zeggen had, maar ze hebben wel veel apparatuur onder het Philips label geproduceerd. Marantz had een soort aparte status en produceerde apparatuur die absoluut niet lijkt op wat de andere takken hebben geproduceerd. Electro Acoustics produceert uitsluitend voor de professionele sector, van stadion-installaties, tot studioapparatuur.
Voor Marantz, Philips CE en Grundig geldt: er is druk voorelkaar geproduceerd. De wat "mindere" Marantz apparatuur (vooral CD spelers denk ik) kwam rechtstreeks bij Philips CE vandaan en werd eventueel gemodificeerd of naar Marantz specificatie gebouwd voorzover die specificatie niet te afwijkend was van de CE apparatuur. Idem voor Grundig CD spelers die vaak ook rechtstreeks bij CE vandaan kwamen. Philips CE zelf heeft op zijn beurt flink ingekocht bij Marantz en Grundig als dat zo uitkwam (*).
Voor Philips EA geldt: dat was maar een relatief kleine fabriek, en er werd druk elders ingekocht als dat zo uitkwam. Zelfgefabriceerde apparatuur heeft een soort "handgemaakte" look van binnen, bedrading deels gesoldeerd of met knijpstekkertjes inplaats van pluggen, kabelbomen netjes handgeknoopt, IC's in voetjes, etc. Philips EA is de afdeling die typenummers gebruikt van 3 letters beginnend met een L. Dan meteen een opmerking over de LHH reeks: de LHH2000 komt bij EA zelf vandaan, de rest die op de betreffende site te zien is, is allemaal gerelabeld Marantz spul.
Maar hoe herken je nu waar wat vandaan komt: Ik zie het zelf meestal al aan de foto's (binnenkant vooral), maar je kan het beste bij het serienummer beginnen. Als een serienummer kort is, niet met letters begint en geponst of op een aluminiumkleurig stickertje gestempeld, is de kans groot dat het apparaat bij EA vandaan komt, zeker als er op dat plaatje ook nog een 12-cijferig artikelnummer (12NC) staat. Normale serienummers met letters laten zich als volgt lezen:
MZ 00 0730 000001
MZ = fabriekscode, hier Marantz
00 = revisiecode, als er een belangrijke wijziging in het ontwerp plaatsvindt wordt deze 1 opgehoogd
0730 = fabricagedatum 2007 week 30
0000001 = serienummer
Als er geen MZ als fabriekscode staat, komt het apparaat dus uit een Philips CE fabriek. Behalve als er 1A als fabriekscode staat, dan komt het van Grundig Portugal (1A is voor meerdere fabrieken gebruikt, maar in deze context is het doorgaans Grundig).
Over andere dingen dan serienummers: daar moet je een beetje oog voor krijgen. CD-spelers kan je soms aan het display herkennen, maar bij de CD880J zag ik onmiddelijk aan de afstandsbediening dat hij bij Philips CE vandaan zou kunnen komen. Foto's van het binnenwerk zijn over het algemeen het betrouwbaarste herkenningsmiddel.
(*) Een leuke voor de categorie exotische Marantz apparatuur: De Philips VR412 videorecorder uit 1991.