Citaat van: Peter Kudelstaart op augustus 29, 2024, 08:04:08Goedendag,
Ik maak al jaren gebruik van de Bluesound N100 (eerste generatie) in combinatie met Spotify Connect (320 kbps). Omdat ik bezig ben met het opzetten van een mooie stereoset voor mijn zoon van 12 heb ik een nieuwe streamer met ingebouwde dac nodig. Ik weet dat de geluidskwaliteit van Spotify niet optimaal is, maar ik zit hier wel aan vast omdat ik Android Auto gebruik en bijvoorbeeld Tidal daar niet op werkt.
Dan nu mijn vraag. Levert een upgrade naar een nieuwer model Node in combinatie met Spotify een geluidsverbetering op ten opzichte van de oude Node? Ik ben benieuwd naar jullie meningen of ervaringen.
Theoretisch zeg ik ja, maar of je het in de praktijk zal merken si iets anders.
Wat we horen is het resultaat van een volledige keten. Spotify biedt je een digitaal signaal aan, de DAC (Digitaal naar Analoog converter) in de Bluesound N100 zet die om. Een DAC is wellicht het meest miskende onderdeel van een audiosysteem. En dat terwijl het een cruciale rol kan spelen, vooral als je streeft naar een betere geluidskwaliteit.
Sommige mensen raken gefixeerd op de vermeende plus- en minpunten van een bepaalde chip, zonder rekening te houden met het feit dat zo'n chip in een ruimere schakeling geïntegreerd wordt en soms wordt getweakt door de fabrikant. Je kunt bovendien aardig verloren lopen in de vele varianten die er soms van bepaalde DAC-chips worden gemaakt. Onder de merknaam 'SABRE' brengt bijvoorbeeld ESS een twintigtal chips op de markt die zeker niet identiek zijn.
Zo zullen we zien dat er wel verschillen zijn in bv hun THD+N- (totale harmonische vervorming en S/N-ratio's (signaal/ruis-verhouding) waar hoger gelijk zou moeten staan aan beter.
Het tempo waarmee het digitaal signaal wordt omgezet naar analoog (bemonsteringssnelheid) wordt gecontroleerd door een klok. Hoe strakker deze 'tikt', hoe accurater in het tijdsdomein het analoge resultaat. Bij een bestand op cd-kwaliteit is dat 44100 keer per seconde.
Na deze eerste omzetting krijg je een analoog signaal dat nog niet volmaakt is. De enen en nullen zorgen nog voor pieken en dalen in het signaalverloop. Daarom wordt het signaal door een filter gestuurd om het verloop uit te vlakken, door middel van interpolatie.
Goed om weten is dat een filter niet een neutraal iets is.
een losse DAC of een geïntegreerd model in een versterker klinkt, heeft met aardig wat factoren te maken. Dat verklaart waarom dezelfde chip bij één toestel toch nog net anders klinkt dan bij een tweede apparaat.
Geen idee of ik juist ben, maar dateert de eerste generatie al niet van 2013 ?
We kunnen dus wel veronderstellen dat de voorbije 10 jaar DAC, klokken en filters verbeterd zijn.
Maar zoals ik in het begin al zei, of we dat ook allemaal gaan horen, zal mijn inziens ook afhangen van de rest van de set.