marantz 4300 reparatie..

Gestart door HAL9000, maart 30, 2008, 03:28:23

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HAL9000

Ik heb weer een mooie  tevoorschijn getoverd. hetzij een marantz 4300 een na topmodel.
met een prijs bij (fodor importeur) van 4198,- gulden (bron: prijslijst fodor 1974)
marantz 4400 koste fl4998,-  voor 800,- gulden meer had je een betere tuner,een scope,meer power en de zwaarste quadro receiver aller tijden.  :yes:  :kwijl:
vandaar dat model 4300 niet veel verkocht, het zijn de liefhebbers geweest die geen scope wilde.. aangezien dat het voornaamste ''feature''  van de quadro bakken gingen mensen direct naar de 4400.

De 4300 daarentegen is een zeer forse receiver met een gewicht van ± 26,3Kilo. De tuner is dat van de model 115B gewoon een iets beter dan gangbaar. 4 gangs afstem condensator, en AM 3 gangs.
ontvangst is geruisloos in de randstad.

Toen ik de receiver kreeg, zag ik al gelijk dat deze werkelijk 100% orgineel was, zo kom je ze ook nog wel eens tegen. Deze machine komt bij de 1e eigenaar(erven) vandaan. Deze mensen hebben de receiver door gegeven aan een familielid die hem vervolgens niet gebruikt heeft. Geen van de onderdelen van de receiver is geserviced.

(schrik!!)

(tegenwoordig heb je memory :-P )

Ik heb even de stofzuiger gepakt en alles uit gestofzuigd
naar verwachting werkte de receiver 100%  :evil: op een paar lampjes na en wat krakende schakelaren/potmeters.
ontvangst was prima, beetje stug, en je zag dat ontvangst snel aan het mindere was. Dit is een indicatie dat de voeding niet 100% stabiel spanning levert.
Klopt ook wel, bij nader inspectie zie je dit.

16V 470µF was kapot, 50V 220µF was ook defect. en transistor C945 was kapot.(scheurtje)
Ik denk dat een elko door de hitte/stress/ouderdom defect is geraakt waardoor de C945 transistor en de D331 defect zijn gegaan.
Bij de 4300 valt dat nog wel mee, maar bij de 4400 is het standaard dat deze niet 100% zal werken. Wees dan ook op je hoeden bij verkopers die zeggen 100% werkend..
lampjes aan en geluid betekend niet automatisch ''goed''..

Ik heb de hele voeding onderhanden genomen ook zat er een elko verder weg (63V 1000µF) omdat deze toendertijd TE groot was om op het printje te monteren.



hier zie je dat ik alle elko's heb vervangen met panasonic FC (op 63V 1000µF na niet het is wel een 105 graden variant)
drie transistoren vervangen inclusief de power-douwers  :roll:  Ook heb ik die vieze witte 150Ω weerstand vervangen ipv 5w--> 7W 
en ook de condensatoren vervangen door MKP(rode dingetjes).  Die twee dingen op dat andere koelichaam (dubbel diodes to66X2) is de gelijkrichter, ik meen eentje boven de 15A volgens spec.....??

Ik heb een nieuw chemisch spulletje dat de printen schoonmaakt en de flux resten verwijderd...

van de voeding naar de voorversterker..
bij inspectie, zag ik gelijk dat masushita de overhand heeft gehad aan elko's het paarse armoede zat er weer in.
en uiteraard allemaal defect..

alle + polen zijn gewoonweg weg gesprongen..
maar ook de elna's waren er slecht aan toe..

toon regeling.

gereviseerd en wel.

de tantaaltjes die hier orgineel in zaten heb ik preventief verwijderd, ik heb een steek proef gedaan, war ik zag dat 10µF naar 2.3µF op de oscillator. dat is niet goed...
50V 47µf was 0 dat is duidelijk dat dit niet acceptabel is. Alles is overigens vervangen door panasonic FC en FM van 220µF.


van voorversterker naar eindversterkers.
de eindversterkers zagen er nog netjes uit, geen vreemde dingen opgemerkt
Toch zag ik de B527 (bridge transistor hier en driver) dat die een beetje moe eruit zagen. ik ga deze  binnenkort toch even vervangen (zekerheid)


Ik heb ook de T03 eindtransistoren schoon gemaakt en nieuw koelvet gegeven.

uiteraard alles FC
Ik ga nog de tuner/phono amp even onderhanden nemen en ik denk dat een voorversterker kanaaltje van rear niet helemaal 100% is. maar dat moet ik nog uitzoeken.
verder heb ik deze uiteraard helemaal getest en afgesteld. De versterker levert bij mij op stereo met een 8 ohm dummyload maar liefst 162watt per kanaal schoon aan de haak bij 1Khz.
verder heb ik hem getest bij  7Hz tot 22,500 HZ op vol vermogen before clipping stand.. en langdurig op 20 to 50 HZ op vol vermogen gehouden.
alles was snik heet, maar speelde wel subliem..





Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!

gerard

Weer mooi beschreven met duidelijke foto's erbij!   notworthy hello
Marantz DV6600vm & Musical Fidelity X-DAC / Rega Mira3 & Radio3 / Monitor Audio RS6 (met loodbitumen en Twaron) /  Nordost Flatline Gold luidsprekerkabels / diverse zelfbouwkabeltjes

vielzweck

wederom een  s c h i t t e r e n d e  reportage Hal prachtige foto's en genoeg opmerkingen om weer eens verder over door te lezen in een boeken en internet.

hello hello hello
Goed geluid voor iedereen!
chloorvrij, zonder perforatie,
op het juiste moment de juiste witruimte

HAL9000

is een leuke machine hoor de 4300. bevalt de 1150  :mrgreen:

Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!