Receiver Marantz slimline 1040SR opkomende (kleine) problemen

Gestart door OKCboy, juni 28, 2013, 23:15:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

OKCboy

Beste forumgangers,

Sinds 1997 al  bezit ik de een Slimline set, bestaande uit een receiver SR1040 en een CD1020 (zie foto's). Mijn 2 'maatjes' staan al die tijd reeds hun signalen aan mij over te brengen via een paar Infinity's Kappa 6.2i serie II.
Ik heb genoemde apparatuur nieuw en na een uitgebreide luistersessie gekocht bij een HIFI-zaak in Doetinchem en vele jaren heb ik deze combi met plezier als muzikale levensgezellen gehad.

Ik begin echter vast te stellen, dat de sleet erop raakt. Dat betekent overigens niet dat ik het setje van de hand wil doen. Integendeel...! Het spul doet nog steeds trouw haar best het mij naar de zin te maken.
Helaas steken er de laatste tijd alleen steeds meer kleine onhebbelijkheden de kop op, waarvoor ik een oplossing zoek. Ik heb al veel rondgekeken en hoop hier de kennis en kunde te vinden de mij verder helpen. Ik zal trachten een beeld te schetsen van de situatie, dus daar gaat-ie...

- in de onderste regionen van de volumeregeling zit een steeds grotere onbalans tussen links en rechts (sinds 4 à 5 jaar)

- ik heb sterk het idee dat het geluid steeds schreeuweriger word. Het lijkt wel of de versterker zich meer en meer focust op het middentonengebied. Bijstelling van de toonregeling bass/treble -die altijd neutraal stond-  geeft wel verandering, maar het blijft enigszins onaangenaam klinken.

- Als ik de installatie uitschakel middels de toets op het frontv van de receiver, komt het regelmatig voor dat mijn kameraad geen zin heeft in stoppen en zichzelf ± 5 seconden weer inschakelt. Een nobel streven, edoch op dat moment ongewenst.

- verder word de receiver nogal warm, maar dit is blijkbaar een bekend probleem, afgaande op andere topics aangaande de SR1040. Ik doe haar dan meestal ook het zwijgen toe door de hoofdswitch (achterop) te bedienen.

Opgemerkt moet worden, dat de set na ingebruikneming nooit onderhoud heeft gehad.
Hierbij mijn vraag: Wie kent de problemen, kan ze in kaart brengen (ook financieel  en incl modificaties) en mogelijk ook vakkundig oplossen, indien dit nog  aantrekkelijk is.
Ik heb enig verstand van koelmachines en auto's (hobby) maar weinig van deze materie
Ik verneem het graag

Cornelis1921

In ieder geval welkom hier! Ik ben geen techneut dus ik kan jou niet helpen behalve dan de namen van de alom gerespecteerde forumtechnici HAL9000 en SB_Marantz te noemen als eventuele kandidaten, die dat wel kunnen.
Trouwen, fancy looks jouw set!  :yes:
Groetjes, Cor.
* CD6006 * SA8003 * PM8005 * Quantis QE317 * Harbeth HL-P3ES-2 * Epos stands * Beyer DT880 Premium 250Ω * Senn HD25 II Aluminium * Pro-Ject Headbox S * Nintendo Switch *

OKCboy

Hallo Cor,
Bedankt voor de tips. Heb inmiddels een privébericht naar SB_Marantz gestuurd, omdat hij blijkens een ander topic in (de buurt van) Cuijk woont. En dat is goed te doen, vanuit de Achterhoek gezien. Ook omdat ik nog familie in die buurt heb. Op mijn bericht cq de vragen aan heb ik echter nog geen respons mogen ontvangen, maar dat is nog maar een paar dagen geleden verstuurd en ik kan me voorstellen dat mensen nog andere zaken aan het hoofd hebben (bv vakantie), dus wellicht en hopelijk komt dat nog

HAL9000 (Rotterdam?) is best ver rijden. Daar tuf ik niet zo even naartoe voor een schouwing iod. Maar toch bedankt.

Groet, Herwin

Floris

Heer Herwin, als ik zo impertinent mag zijn, ik adviseer u de blauwe koelkvloeistof tov de roze.
Euhh, niet voor de Marantz set, maar voor de oldtimer.
Derhalve; wat rijdt u?

Even inbreken op het topic dus :roll: :mrgreen:

OKCboy

#4
@ Floris:
Het is idd een beetje off-topic, maar wat betreft de oldtimer; ik rijd 'Nopel, zoals ze dat bij ons in de streek wel plegen te noemen. En heden ten dage betreft dat een 4-deurs Kadett C 1200 uit 1979.

@Cor:
Wat betreft mijn Marantz-set; de eerste afspraak (voor een probleemanalyse op korte temijn) is inmiddels gemaakt met SB_Marantz. Ik ben nieuwsgierig naar de stand van zaken.

OKCboy

Nou...

inmiddels zijn we en aantal weken verder en zijn de problemen door SB_Marantz tijdens 'n gezellig babbeluurtje (of 2... :yes: ) nuchter geanalyseerd. Ook is duidelijk verwoord welke problemen er in elk geval al zichtbaar waren. Inclusief een redelijk te verwachten kostenplaatje. Nadat ik groen licht had gegeven, is mijn Slim Line set zeer grondig onder handen genomen.

Nu- een goeie week nadat ik m'n Slim Line-setje weer heb geïnstalleerd- kan ik alleen maar dik tevreden zijn over het resultaat.
De versterker doet het weer als vanouds. Op het laagste volume-nivo blijven het linker en rechter kanaal nu gelijk versterken. Met ander woorden: het balansverschil -meer naar links- dat ik hoorde (maar in eerste instantie niet meetbaar), is echt wel geheel verdwenen. Ook lijkt er nu weer een klein extra stapje volume tussen te zitten (op laagste nivo), waardoor ik het volume altijd op een goed nivo heb. Hetgeen prettig is als er visite is bijvoorbeeld.

Het mag discutabel zijn, maar ik vind dat het schreeuwerige er nu ook uit is. Het geluid is gewoon weer beter uitgebalanceerd. Het spul klinkt weer als prettig en ik luister er dus weer met plezier naar. En dat was de laatste 3 jaren wel een beetje weg geëbt.

Maar nu is de patiënt weer in topvorm. Kortom: Operatie volledig geslaagd. HELEMAAL TOP !!!
Bij deze nogmaals dank aan SB_Marantz voor de nuchtere uitleg van zaken en het goede werk.

(Oh ja.. en voor de gezelligheid en de CD van Dead can Dance; mooi stukkie muziek)

Grtz, Herwin

SB_Marantz

Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

HAL9000

Ja  deze  slimline  sets  zijn goed  te  servicen.  Heb zelf  net  zo'n  set verkocht. 
Heb zelf nog een zilvere  receiver staan,   vaak zijn de  voedingen  wat gaar.  En ze  zitten vol met slechte  contacten.

Heb er ook een cassettedeck  van en  cd  speler,  deden  het bij mij na  wat nieuwe  snaartjes  prima.   pompom

Veel plezier  met  De  set  pompom HB
Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!