Auteur Topic: Een oude liefde, de 1060  (gelezen 566 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sytse Fliege

 • Kent Marantz
 • *
 • Berichten: 5
Een oude liefde, de 1060
« Gepost op: mei 21, 2021, 09:58:22 »
Even voorstellen, Sytse Fliege, doorgaans te vinden op Audiofreaks, maar nu even hier, om een reden.

Al weer een kleine tien jaar houd ik mezelf van de straat met reparatie, maar vooral revisie, van vintage Japanse hifi apparatuur en dat met name weer waar het versterkers betreft. Merk maakt niet uit, simpel of gecompliceerd, zolang het maar Japans is (of soms Engels, of Amerikaans, of Duits, of Frans, of Nederlands...).

Eén van mijn allereerste projecten was een Marantz 1060. Vanwege de goede roep en omdat er veel informatie over te vinden was, zodat het relatief eenvoudig was zo'n exemplaar echt weer "top fit" te krijgen. Heel veel tijd en energie in gestoken, ook wel een beetje overdreven uitgevoerd, wat eigenlijk onnodig was, maar verder ook geen kwaad kon. Ik meen dat dat exemplaar hier ook wel eens ter sprake is geweest, het nieuwe baasje had hem te koop gezet en iemand hier op het forum vroeg of het een goede koop zou zijn.

Omdat er al zoveel mensen zijn die zich bezighouden met Marantz specifiek en er voor al die andere merken toch ook iemand moest zijn heb ik me hier niet eerder geprofileerd, maar zoals gezegd, nu om een reden mijn eerste bericht hier; een week of wat terug kreeg ik de vraag of ik een Marantz 1060 onderhanden wilde nemen. Iemand van het forum had mij aanbevolen en zodoende kwam de eigenaar bij mij terecht. Die aanbeveling is natuurlijk alleen al voldoende aanleiding om er hier wat voor terug te doen, maar de eigenaar wilde ook graag een verslag van de werkzaamheden, dus twee vliegen in één klap!

Met de eigenaar overeengekomen om een complete revisie uit te voeren. In- en extern reinigen, potmeters en schakelaars servicen (overigens bijna nooit echt nodig bij de 1060, in tegenstelling tot veel ander vintage Japans spul!), lampje vervangen (de oorspronkelijke deed het nog, zeldzaam!), elco's vervangen, inclusief de koppelelco's en de grote voedingselco, de twee tantalum condensatoren in de phono trap, alle kleinsignaaltransis tors en last, but not least, de netschakelaar - vaak kapot - servicen, zodat deze weer een flinke tijd mee kan. En uiteraard na afloop afgerond met een controle van de instellingen.

Tijd voor wat foto's (klikbaar voor groter).

Uiteraard na alle jaren een beetje stoffig, maar wel in mooie staat, met de gewilde kap in houtmotiefHoud de stekker even in gedachte...De bodemplaat ietwat stoffig en vettig, maar ik heb ze vele malen erger gezienKnoppen en frontje gelost (de schroefjes teruggedaan, zo raken ze niet kwijt)En ook hier het stof der jaren (wel helemaal origineel, fijn, dat werkt het prettigst!)Eindversterkerunit (koppel- en voedingselco's al gedemonteerd)Phono printje met de twee tantalumsHet voorversterkerprint je (die zou me later nog wat hoofdpijn opleveren!)En het kleine voedingsprintjeEn nog een overzicht vanuit de achterkant gezien. Llinksonder is te zien dat de netspanning nog op 220 Volt staat en de speakerkabelklemmet jes staan wat scheef, dat is weer netjes recht gezet.Zo, nu eerst maar eens schoonmaken. Hier de bodemplaat, de papieren beschermstroken opnieuw vastgelijmdNetspanning aangepast naar 240 VoltVoedingsprintje ontdaan van lijmresten en voorzien van nieuwe elco'sZekeringenhouder weer gemonteerd en de versterker voorzien van een nieuw pilot lampje, een LED in dit geval met een gelijkrichter en een trimmertje om de lichtsterkte te kunnen instellenEindversterkerunit voorzien van nieuwe elco's en kleinsignaaltransis tors. Alle weerstanden waren in goede staat, dat heb ik wel eens anders gezienUiteraard de achterzijde van de print voor montage even netjes schoongemaakt en de protectiediodes voorzien van verse koelpastaOndertussen ook de overige prints gereviseerd en de nieuwe koppelelco's geplaatstEn hier ook de nieuwe voedingselcoEn de onderzijdeZo, technisch klaar!

Toch?

Dus niet!

Bij de eerste test bleek het linker kanaal te vervormen!

Grrr....! Eerst op het oog gekeken of er geen onderdelen verkeerd zaten of soldeerverbindingen niet goed waren, maar dat was allemaal goed. Ok, is het de voor- of eindversterker? Grappig genoeg kon ik hem even testen op een Marantz PM7001 die ik hier voor service had staan. De eindversterker was prima. Iets in de voorversterker dus, of wellicht een schakelaar of potmeter. Met de scope en een testsignaal bleek dat allemaal wel goed te zijn, het zat 'm in de print van de voorversterker. Maar daar had ik al eerder niets verkeerds kunnen vinden, wat dan?  :-o

Uiteindelijk merkte ik dat ik het signaal in orde kon krijgen door een elco te bewegen. Huh? Die waren nieuw, zaten toch ook goed bevestigd, zou er een elco af fabriek defect zijn? Nog nooit meegemaakt! Uiteindelijk, toen ik het voor de zekerheid verving zag ik het;Een productiefout! De groundkabel had een paar losse adertjes die net wel of net niet het signaal voor links kortsloten. Adertjes verwijderd, problem solved!

En zo staat hij er dan nu weer bij, goed voor een volgende halve eeuw!En oh ja, de stekker (als je schoonmaakt moet je 't goed doen :))

« Laatst bewerkt op: mei 21, 2021, 10:25:54 door Sytse Fliege »

Offline TurboMarco

 • Global Moderator
 • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
 • *****
 • Berichten: 8.405
 • BLM Big Loudspeakers Matter
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #1 Gepost op: mei 21, 2021, 10:32:43 »
 :gp:

Welkom hier :-)

"It's easier to fool a person, than to convince a person that he has been fooled." - Mark Twain

Offline Hoewie Loewie

 • Marantz Loony!
 • *****
 • Berichten: 753
 • Een dag zonder muziek, is een dag niet geleefd.
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #2 Gepost op: mei 21, 2021, 11:29:47 »
Hoi. Welkom. Prachtig verslag. Good job! notworthy
Marantz: 2216 receivers / 1515 receiver / 2050 en ST-17 tuners / 4-G boxen. Heul veul Superscope. Website: www.superscopeaudio .nl

Offline tins

 • Kent Marantz
 • *
 • Berichten: 11
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #3 Gepost op: mei 21, 2021, 11:44:07 »
Mooi verhaal.

Offline John Wx

 • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
 • ********
 • Berichten: 17.722
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #4 Gepost op: mei 21, 2021, 16:42:04 »
 :gp:

Maar wel benieuwd naar deze uitwijking  :-D
Versterking: Sony STR-DA1200ES
Bron: Xiaomi tv box / Sony Bravia KDL46Z5500 / Motorola G6
Luidsprekers: Sony SS B40 ES / YAMAHA YST SW325
Kabels: Monster / Norstone

Offline jrm

 • Geen leven buiten Marantz
 • *******
 • Berichten: 3.808
 • Marantz = emotie = genieten
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #5 Gepost op: mei 22, 2021, 00:37:42 »
Leuk en goed geschreven verslag.

Offline Sytse Fliege

 • Kent Marantz
 • *
 • Berichten: 5
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #6 Gepost op: mei 22, 2021, 10:49:11 »
:gp:

Maar wel benieuwd naar deze uitwijking  :-D

Mawh, geen uitwijking, meer een bijwijking  :-D

Offline Sytse Fliege

 • Kent Marantz
 • *
 • Berichten: 5
Re: Een oude liefde, de 1060
« Reactie #7 Gepost op: mei 22, 2021, 10:50:25 »
Dank heren, voor de "praise"!