Citaat van: Rob46 op januari 09, 2015, 16:15:43
Terminologie wat wel eens op dit forum wordt gebezigd. Maar wat is nu precies een 'staande golf'; én hoe is deze herkenbaar?
Een staande golf is een geluidsgolf welke weerkaatst van bijvoorbeeld een muur of raam achter de luisteraar.
Vooral lange golven, dus de lage tonen hebben er al snel last van. We spreken dan over golven van zo'n 18 meter lengte. Dat heen en weer kaatsen en het vermengen met de golven welke uit de luidspreker komen geven dan een brom-achtig geluid. Veel mensen ervaren dit als lekker lage bassen. Grote onzin natuurlijk daar het helemaal geen onderdeel van de muziek is maar slechts een storingsfactor. Maar als men nog nooit heeft gehoord hoe een plaatje echt klinkt ben je al snel genegen te denken dat dat afschuwelijke gebrom op het plaatje staat. Sommige personen wennen eraan en vinden het zelfs mooi. En als ze dan eens naar een goed opgestelde installatie luisteren vinden ze dat niet mooi omdat ze die lekker zware "bassen" missen. Ze zijn echter gewend geraakt aan een mistoestand. Bijna overal waar ik kom kan ik dat gebrom (meer is het niet) horen.
Het terugdraaien van de lage tonen zou ietsje kunnen helpen maar dan vervorm je het geluid. En zit je niet meer naar de muziek te luisteren zoals die is bedoeld door de artiest. En hoe beter jouw installatie is hoe sneller je last zult krijgen van die staande golf. Mensen geven dus veel geld uit aan een installatie die bij hen thuis niet tot zijn recht kan komen omdat ze te klein behuisd zijn.
Het probleem is wel op te lossen. Geef je geluid de ruimte door de afstand tussen luidspreker en reflecterende wand zo groot mogelijk te maken zodat de staande golf lekker kan uitrollen. Bij mij is die afstand 12,5 meter. En ik heb dan ook geen last van een staande golf. Het is dan ook altijd aan te raden je luidsprekers in de lengterichting van jouw kamer op te stellen. De luidsprekers iets naar binnen buigen zou ook ietsje kunnen helpen maar het blijft natuurlijk dweilen met de kraan open.