Citaat van: polleke_cgc op juni 30, 2014, 13:04:10
Dat is 1 relatie, maar er zijn er nog...
Nu : je eerste relatie geeft bv. ook aan dat als je een kleine luidspreker (die meestal niet bijster gevoeilig is) toch redelijk luid wil laten spelen je een versterker zal nodig hebben met redelijk wat vermogen. Dan kan redelijk contradictorisch klinken. Nu : een kleine luidspreker zal je nooit echt luid kunnen laten spelen.
Voor dat vermogen is ook de werkelijke impedantie van je luidspreker van belang. Het is niet omdat in de specificaties staat dat je luidspreker 8 ohm als impedantie heeft, dat dat over de volledige frequentieband zo is. Sommige luidsprekers van 8 ohm dalen geregeld tot een 3 ohm, dan moet je versterker bijna 3x meer stroom (en dus vermogen leveren) voor hetzelfde... Muziek is nu eenmaal een dynamisch gegeven. En het is eigenlijk goed mogelijk dat je "gemiddeld" 1 watt naar je luidsprekers stuurt, maar dat er nu en dan pieken nodig zijn die 5 of 10 keer groter zijn. En als je dan een versterker hebt die die pieken niet aankan dan wordt het hoorbaar.
In principe zijn alle versterkers gelijk als ze geen stroom moeten leveren (dan heb je geen vervorming). Helaas doen ze dan ook niets...
Als ze die stroom wel moeten leveren krijg je dus altijd een zekere mate aan vervorming. En het is net dat anders reageren van verschillende versterkers die zorgt voor kleuring. Zeggen dat alle versterkers identiek hun werk doen is behoorlijk kort door de bocht...
Nu : als je nooit echt luid speelt heb je evengoed geen versterker nodig die veel vermogen kan leveren. Zolang het ding de pieken kan opvangen zal een goeie versterker van 2x30 Watt zijn ding beter doen dan ene van 2x75 Watt (van mindere kwaliteit dan). Die paar dB die die laatste versterker meer kan leveren is veelal heel onbelangrijk.
Sorry maar van dit verhaal klopt niet veel.
Speakers dalen geregeld naar 3 Ohm?
Wisselt dat dan?
Het simpele antwoordt is nee.
Het is wel zo dat deze een vast verloop heeft over de bandbreedte.
Dus de woofers zitten rond de 3 Ohm en dat loopt makkelijk op naar een 30 richting tweeter.
Feitelijk niet noemenswaardig maar meld het toch even, voor de zoveelste keer om een nog duidelijker beeld te scheppen.
Woofers , squakers en tweeters hebben een vaste impedantie en dat maakt het in zijn geheel fluctuerend.
Altijd zo geweest behalve bij Magnepan die redelijk strak 4 Ohm zijn maar dat is een totaal ander concept.
Ook is een impedantie van 3 Ohm geen noemenswaardige belasting voor een versterker.
Je hoort vervorming in de vorm van kleuring als de versterker stroom moet gaan leveren?
Ook daar begrijp ik bitter weinig van daar A: Elke versterker werkt met global of local feedback en waarschijnlijk zul je de voordelen daar wel van kennen en waarom dat toegepast wordt?!
Een versterker die dynamiek oftewel de amplitude verschillen van de nog steeds sinussen, niet kan volgen moet nog gemaakt worden.
De risetime is ALTIJD ruim voldoende voor dat de versterker tegen zijn grenzen en dus de V/spanning aanloopt.
20V/uS is niet extreem snel maar wij mensen kunnen dat bij lange na niet volgen om eens een spec van de 170dc te noemen.
Dus zoals je ziet valt het wel mee met het ''vermogen'' om die piekjes te volgen.