Citaat van: 100%Marantz op oktober 23, 2013, 16:55:30
Men spreekt dikwijls van vermogen onder 8 Ohm, 4 of lager.
Het vermogen stijgt naargelang de impedantie daalt.
Men weet ook dat een versterker meer moeite heeft naargelang de impedantie daalt, zover zelfs dat een versterker kan stuk gaan als men te laag gaat in impedantie.
Wat maakt dat een versterker daar beter tegen kan dan een andere?
Waarom heeft de ene geen moeite op 2 Ohm, daar waar de ander schade kan oplopen?
Hoe meer vermogen, hoe beter hij er tegen kan of helemaal niets mee te maken?
Heeft iemand daar een antwoord op?
Hoi,
Lastig om uit te leggen zonder te vervallen in een hoeveelheid technische verklaringen, maar bij deze toch een (sterk versimpelde) poging :
Een ideale versterker,
zonder inwendige weerstand en die onbeperkt vermogen kan leveren, levert 2x het vermogen als je hem 2x zo zwaar belast (van bv 8 naar 4 ohm).
"So far" het ideaal plaatje, de werkelijkheid is anders : Alle componenten in een versterker hebben een weerstand, zo ook de eindtrappen (transistoren) die uiteindelijk in verbinding met jou speakers staan en de boel aansturen.
Als je nu je versterker extreem zwaar belast met 2 ohm of minder, is dat voor een versterker haast een kortsluiting en gebeuren er meerdere dingen, maar bij deze 2 van de meest belangrijke :
1. De hele "aandrijflijn" van de versterker, beginnend bij de voeding en eindigend bij de eindtrappen moet dat grote vermogen maar kunnen ophoesten. Alles moet dus voldoende groot gedimensioneerd zijn. Voeding, transistoren, bedrading, printplaten,.... Hier geldt : de keten is zo sterk als de zwakste schakel.
2. Door de inwendige weerstand van de versterker wordt dat ding heet. Niet lineair maar kwadratisch! (I2R) met de hoeveelheid te leveren stroom. Als je versterker 2x de hoeveelheid stroom moet leveren gaat'ie globaal 4x zoveel warmte produceren. Een versterker is geen strijkbout en boven de 85c houden de elektronische componenten het echt wel voor gezien. Er is dus gewoon een limiet in wat hij aan kan.
"
Wat maakt dat een versterker daar beter tegen kan dan een andere?
Waarom heeft de ene geen moeite op 2 Ohm, daar waar de ander schade kan oplopen?"Heel simpel : Dimensionering..... Gebruik een zware voeding, dikke bedrading en dito transistoren die goed gekoeld zijn en dikke stromen kunnen verdragen en je bent een heel eind.
Maar "dik" kost geld, en geld is toch een schaars goed
en als het niet strikt noodzakelijk is voor grote vermogens of lastige boxen kan je dus met heel veel minder af.... En dus goedkoper....
Noot 1: Echte kortsluiting kan geen enkele versterker tegen (<1 ohm), vandaar vaak een "kortsluitvoorziening" waarbij de versterker af slaat of het vermogen tot een bepaald niveau beperkt..
Noot 2 : De maten waarin een versterker belasting aan kan of stroom kan leveren is niet per definitie een maatstaf voor muzikale kwaliteit
Groet, 211