Wat ik hier zeggen is zuiver mijn visie op het hele audio-hardware-gebeuren. Het is beslist niet mijn bedoeling hierover de z.g. "troll" uit te hangen
, maar een serieus draadje op gang te brengen over de prijs/kwaliteitverhoudingen van onze duurbetaalde audiosets.
Vanwaar de vraag in de topictitel?
Omdat ik tot de conclusie ben gekomen dat meest, het overgrote deel althans, hetzelfde kan en doet, alleen tegen soms wel heel exorbitante prijsverschillen. Nu laten wij levensduur even buiten beschouwing, hoewel daar in sommige gevallen ook wel het één en ander valt af te dingen.
Ik laat mij niet meer gek maken door het audio-journaille! Want zij schrijven sommige apparaten regelrecht de audio-hemel in, terwijl andere apparaten het onderste uit de kan krijgen, louter op basis van meestal subjectieve waarnemingen.
Luidsprekers en hoofdtelefoons, kortom de weergevers, daar zitten de verschillen in. En dan niet te vergeten, het belangrijkste, de akoestiek, want als die niet deugt, dan is een installatie, die voor het gros onbetaalbaar is, zelfs weggegooid geld.
Nu concreet:
Ik speel mijn hele leven al met behulp wat de marketingboys, en aanverwante geesten, MidFi schijnt te zijn. Voor mij vormt dat nu geen enkel probleem meer, want ik ben tot de overtuiging geraakt dat wat betreft bijvoorbeeld mijn (SA)CD-spelers qua sound op de eerste rang zit. Eerst met een Marantz CD6000/OSE, daarna met SA8400 - hetzelfde loopwerk en DAC als apparaten uit Premium-lijn - leidde na vijf jaar intensief gebruik ook bij mijn exemplaar tot (onoplosbare) storing. Minder kek uiterlijk als de Premijn exemplaren, maar goed, spelen als de beste. Nog later kwam er, ter opvolging van de SA8400, een SA8003, gemangeld door o.a. What HiFi?, maar doet hetzelfde als een SA11/S1 (op de filters na). Dus hoe groot zijn nu de werkelijke verschillen met de S2 of de S3 modellen of speler uit hetzelfde segment of hoger. Ook hier zullen de verschillen in levensduur ook navenant zijn (maar hoe zit dat dan met het loopwerk van de SA8400?) maar in audiofiele prestaties... Ik vraag het langzamerhand mij ten zeerste af.
Hetzelfde verhaal geldt ook misschien voor de versterkers, want daar heb ik minder ervaring mee. Maar als ik zo de discussies hierover volg op het forum, "klinken"versterkers niet, maar "versterken" zijn alleen maar, en daar doen het overgrote deel van hen op huiskamerniveau uitstekend hun werk. Hier vormt levensduur ook een belangrijke en te onderschatten meerwaarde. Het verhaal over zwaardere voedingen bij versterkers in een hoger segment valt ook niet ontkennen, en dat zal ik dus ook niet doen - hoe hoger het geluidsniveau, hoe zwaarder de benodigde voeding.
Met andere apparaten zoals toonopnemers, draaitafels, externe DACs, headamps, etc. heb ik weinig tot geen ervaring om te kunnen vergelijken.
Des te meer is het verschillen tussen luidsprekers, hoofdtefoons en akoestiek tot mij gekomen en ben ik mij ten zeerste bewust van geworden dat daar de verschillen in kwaliteit klankmatig echt waarneembaar zijn. En over vooral dat laatste, de akoestiek, daar hoort men de marketingafdelingen en in het kielzog daarvan het journaille niet over; te subjectief, te gevoelig?
De eerste echt objectieve review moet nog geschreven worden, geeft niet, want luisteren kunnen wij zelf wel...
, Cor.
P.S. Laat het geen misverstand zijn; ik heb toendertijd terecht mijn luidsprekerkabel(s) geupgrade van 2,5mm2 naar 4mm2, van de rol weleswaar, maar daar zat, theoretisch, winst in , hoewel ik achteraf klankmatig geen verschil hoor. Daarvoor moet ik dus een AB-vergelijking moeten houden - maar die 7 seconden heh?