hoe ik vergelijk

Gestart door stone, februari 03, 2011, 14:31:01

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

stone

Met blind testen schakel je invloeden uit die de waarneming kunnen vertroebelen. Op zich lijkt het heel logisch om zo tot een goed oordeel te komen met het vergelijken van cd spelers, versterkers en kabels en zo.

Met grote verschillen werkt dit natuurlijk, maar met kleine verschillen vind ik het heel lastig.

Sommigen zijn er beter in dan anderen en kunnen de waargenomen kleine verschillen ook nog aardig onder woorden brengen.

Thuis probeer ik vaak iets uit. Vind ik fijn om te doen, maar mijn gehoor is niet best. Ik moet altijd mijn uiterste best doen om met zekerheid tot een goed oordeel te komen. Het vergt erg veel van mijn concentratie. Vaak heb ik ook een lange tijd nodig.

Blind kom ik vaak niet verder dan dat ik meen verschillen te horen.

Als de verschillen klein zijn, bouw ik meer zekerheid in door gewoon AB te testen. Als ik weet waar ik naar luister, vind ik het vergelijk van kleine verschillen beter te doen.

Ook logisch: een waarneming lukt het best met een combinatie van zintuigen. Zoals proeven en ruiken samen meer info verschaffen zo is het ook met zien en horen.

Als ik weet waar ik naar luister en het eerlijk doe, is het resultaat voor mij goed genoeg. Zeker als het consistent is.

Maar voor sommigen is dat te subjectief en accepteren ze alleen het resultaat van een ABX.

Voor mij is een ABX te lastig en te onzeker en beperkt van opzet. Bak ik bijna nooit wat van.

Mss geldt dat wel voor meer mensen.....

JeroenLeeuwarden

Tja, je kunt ook tot de conclusie komen dat je gehoor zijn beperkingen kent. De één hoort meer dan de ander.

Dat is niet anders met smaak, vermogen tot ruiken en zien. Je hebt niet voor niets maar een selecte groep koffiepoevers bijvoorbeeld. Mijn smaakvermogen blijkt bijvoorbeeld wat minder ontwikkeld; kwam ik achter toen een koffieproever mij verschillende koffies liet proeven en ik maar heel beperkt kon aangeven wat ik aan het drinken was. Resultaat: ik ben toch maar niet overgegaan tot de aanschaf van een superduur apparaat; ik proef het toch niet. Vond ik eigenlijk wel een beetje vervelend. Kom ik zo op terug. [praatstoelmomentje]

Stel nou dat je het echt niet hoort, dan kun je het geld voor een evt upgrade in je zak houden.

[Vervelende is dat we vaak niet willen dat we iets niet meekrijgen en dan liever wel geld uitgeven voor 'het beste' omdat dat ook impliceert dat we een topgehoor/smaak/geur etc hebben.]

Marantz pm 7000, cd 6000 ose, st 6000, dv4200 ose, PMC db1+s, Norstone stands, van den Hull the track speakerkabel.

renes59

Je moet doen waar jij je goed bij voelt en nadenken waar luister ik naar en waarom zou dat verschil uit kunnen maken. Als je naar luidsprekers luistert dan is het verschil meestal direct hoorbaar, apparaten wordt al veel moeilijker en kabels is geloven in. ( mijn mening) Je hebt ook nog de tweaks, voor mij ook geloven in.
In en ABX-test heeft nog nooit iemand wat kunnen bewijzen, wordt ook moeilijk want ons gehoor en audiogeheugen is niet goed genoeg. Ik heb het al vaker gezegd hier, ga eens naar een audicien en je weet een stuk meer.
Buizen vv en ev, Marantz SA7001, Marantz CD6000oseKI, Marantz CD60, Marantz ST6000, Thorens TD160 mkII met een Ortofon MC3Turbo, B&W CDM7NT, JMR Sonata, Mission M51.

TurboMarco

Ik heb de luxe dat ik voorzien ben van veel materiaal om mee te vergelijken ,dit doe ik op meerdere manieren en ook blind ,in het geval van blind luisteren zit ik in de meeste gevallen op een 50/50 percentage ,ik houd dan ook rekening met het feit dat er dan ook sprake is van een gok kans  :-D .... dus de kans dat ik er naast zit neemt toch ook wel flink toe .
Versterkers vergelijken gaat mij het beste af ,ik gebruik daarvoor luidsprekers met een rendement van 83db en op een zeer hoog volume weet de ene versterker zich makkelijker te onderscheiden dan de andere ,maar dan moet ik er wel bij vermelden dat de ene versterker bv tot een 50 wpc komt terwijl de andere het tot 200 wpc schopt ,dat is dan ook wel makkelijk te verklaren want de 50 wpc versterker gaat nu eenmaal veel eerder clippen .
Wat betreft cd spelers en dergelijke bronnen ben ik nu van mening dat de verschillen voor mij steeds moeilijker te onderscheiden zijn ,maar dat hoeft voor mij niet meer zo want als ik direct een groot verschil wil horen pak ik wel een ander stel luidsprekers of ik hang er een eq aan de set ,vooral dat laatste kan mij steeds meer bekoren .
Ik ben inmiddels op een punt terecht gekomen dat ik puur voor de muziek ga,de rest eromheen zal mij een worst wezen ,de muziek die ik mooi vind pakt mij hoe dan ook .....en ja ook op een draagbare radio .
(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)

renes59

Citaat van: Marco op februari 03, 2011, 16:45:55
Ik ben inmiddels op een punt terecht gekomen dat ik puur voor de muziek ga,de rest eromheen zal mij een worst wezen ,de muziek die ik mooi vind pakt mij hoe dan ook .....en ja ook op een draagbare radio .
Dat heb ik ook. Wil ik een wezenlijk ander geluid dan moeten er andere luidsprekers komen. De cd-speler wordt vervangen als deze kapot gaat. De versterkers worden niet vervangen daar zit levenslange garantie op.
Ik geloof het ook wel, waar ik nu naar luister bevalt me uitstekend, waarom dan veranderen. Het blijft natuurlijk wel hobby om andere apparaten te beluisteren.
Net als bij Marco moet de muziek het doen, goede klankkwaliteit van de bron en opname is meegenomen maar doet er eigenlijk niet toe. Ik luister veel naar oude blues, dat is van historische kwaliteit.
Buizen vv en ev, Marantz SA7001, Marantz CD6000oseKI, Marantz CD60, Marantz ST6000, Thorens TD160 mkII met een Ortofon MC3Turbo, B&W CDM7NT, JMR Sonata, Mission M51.

Barrett

De oren geven de trillingen door aan de hersenen, deze verwerken het.
Helaas geven mijn oren niet alle trillingen meer goed door :-(

Luidsprekers zijn de grootste schakel in een set. Een versterker moet ze goed kunnen aansturen.
Je oren moeten de trillingen door sturen naar de hersenen. Wat over blijft is, hoe je de gedraaide (vinyl), afgespeelde (laptop,cd) muziek ervaart. In ieder geval zo ervaar ik het :wink:

stone

Binnenkort heb ik mijn sony ns900v terug en zal dan weer wat vergelijken. Ik kan dan verschillende netsnoeren uitproberen. Ben benieuwd, als er met AB verschil is, of ik dat ook blind waarneem.

VANZOMERENG

Ik vraag me af, als je bewust/technisch luistert om het (vermeende)resultaat,
dit effectief is.   Luisterstress  :?
Horen doe je met oren+hersenen.

Grote verschillen zijn wellicht wel te horen in blinde testen maar verschillen in kabels, cd-spelers
en versterkers zijn niet altijd significant genoeg en "verzuipen wellicht in de luisterstress" 
Ik denk dat het ook best wel tegen kan vallen om je eigen luidsprekers in je eigen ruimte
terug te kunnen herkennen tussen andere "vergelijkbare" speakers.

Neemt niet weg, dat ik blinde ABX-testen best wel zinvol kan vinden mits meer rekening gehouden wordt
met de zwakke schakel (de mens/luisteraar).  Deze zal meer relaxed en geoefend moeten zijn, wellicht veel
ervaring moeten hebben om als "meetinstrument" te dienen.

   
   

still life

denk dat als je een nieuw speeltje het huis binnen draagt, je dat ding erg graag goed/beter wil vinden..
desnoods maak je er zelfs het beste van  clown1  ook al is er geen verschil met de voorganger

ook wordt thuis meestal niet correct vergeleken, is ook helemaal niet zo makkelijk te realiseren
een beetje luider of stiller & je hoort meteen verschil wat er niet is..

The Splendour Of Music,  eclipsed by empty words & dead rhetoric ...

Marantz SR7005/CD5003/UD5005 --->  bi-amped Canton Vento 890 DC <--- sub-bass by yamaha YST-SW300

Mexicaanse Hond

Ik vergelijk het liefst niet A/B, want dan hoor je al snel een verschil dat je anders ontgaat. En als het je zonder een A/B-vergelijking ontgaat is het het de moeite niet waard om meer uit te geven, vind ik.
Ik zet gewoon een andere component neer of doe er een andere interlink of ls-kabel tussen. Als ik na een paar dagen luisteren, niet onafgebroken om misverstanden te voorkomen, een positief verschil hoor ben ik overtuigd. Anders komt de oude component er weer te staan en/of gaat de oude interlink/ls-kabel er weer tussen.
Goed stel oren, goed stel luidsprekers

TurboMarco

Citaat van: still life op februari 05, 2011, 11:14:05
denk dat als je een nieuw speeltje het huis binnen draagt, je dat ding erg graag goed/beter wil vinden..
desnoods maak je er zelfs het beste van  clown1  ook al is er geen verschil met de voorganger


Daar kan je wel eens gelijk in hebben  :-D
(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)