Hoe zit het nu met de Aan/Uit schakelaars van de 22xx / 10xx serie versterkers en receivers?
Voor de beeldvorming: Bij mijn 2270 uit 1972 waren de contacten compleet weggebrand.
De schakelaar wordt deels gebruikt voor de receiver zelf (contact 1) en deels voor de externe apparatuur (contact 2). Deze laatste deed het nog gewoon goed.
Bij het ontwerp van deze receivers is helaas geen rekening gehouden met de hogere netspanning van ca. 230V.
De schakelaars waren dan ook bedoeld voor 120V en dus feitelijk voor de Amerikaanse markt waar aanvankelijk deze apparatuur voor bedoeld was.
Toen de product in Japan plaats vond en dus de apparatuur ook voor een andere netspanning geschikt moest zijn is de voedingstransformator wel aangepast, maar helaas niet de aan/uit schakelaar.
Voor de technici onder ons: de overslag in open lucht bedraagd ca. 1000V per mm.
Met andere woorden, het schakelmoment in milli seconden moet bij een hogere spanning korter zijn dan bij een lagere spanning om vonkvorming en dus inbranden te voorkomen.
Natuurlijk zijn er nog andere invloeden waardoor de contacten inbranden. Denk hierbij aan de voedingstransformator die een zelfinductie vertegenwoordigd met de daarbij behorende karaktereigenschappen.
Zij die een Marantz 1200 of 250 (voeding / eindtrappen zijn vrijwel indentiek) hebben, zal het vast wel eens opgevallen zijn dat er een spannings-dip optreedt als ze worden ingeschakeld dit als gevolg van de inschakelverschijnselen van de voedingstransformator.
Helaas is het schakelen op exact "0" i.p.v. de maximale fase met de hand niet mogelijk en zal, als het schakelmoment niet snel genoeg is, de contacten uiteindelijk inbranden.
Vervangen van de schakelaar met specificaties voor 250V is dan de beste oplossing. Deze hebben een sneller schakelmoment dan de versie voor 120V.
Tot zover uitleg van de defecte aan/uit schakelaars
gr.
Ton