Hulp gevraagd: Marantz PM-68 versterker

Gestart door Sam, april 06, 2015, 21:40:19

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sam

Beste audiofielen,

Ik hoop dat ik een beroep mag doen op jullie expertise om mijn kwakkelende Marantz versterker weer op de rails te krijgen.

Eerst even kort mijn opstelling. De versterker (Marantz PM-68) stamt alweer uit 1999 en is aangesloten op even oude elementen (tuner, tape deck, cd-speler). Op de 1e aux-port zit mijn iMac met een tulip > minijack kabel (kanttekening: onlangs ging de minijack-port op de iMac kapot en deze zit nu via dezelfde kabel via een usb-to-audio dongle in één van de usb-porten). Op de speaker-porten zitten 2 'Bose 301 Music Monitor-2' speakers (8 ohm), evenals een Rel Quake subwoofer.

Alles werkte altijd prima. Het probleem is dat de versterker is gaan kraken. Het gekraak doet zich voor bij één van de 2 speakers en op alle porten, ook als er niets speelt. Ook kan het gekraak worden beïnvloed (en soms tijdelijk verholpen) door op de zijkant van de kast te tikken. Je hoort dan direct het getik op de kast terug in het gekraak op de speakers (los soldeerpunt?). Het gekraak verhuist mee als de speaker-kabels worden omgewisseld.

Helaas kwam ik laatst achter een 2e probleem, waarvan ik niet weet wat het verband is met het 1e. Ik draaide via mijn iMac wat test-muziek (Chesky Records) en merkte dat in de krakende speaker de hoge tonen begonnen te ruisen naarmate ik het volume omhoog draaide. Ik vermoede een beschadiging aan de speaker, maar de ruis verhuisde mee naar de andere speaker toen ik de kabels omwisselde, dus ook dit moet in de versterker zitten. Het zou nog kunnen dat de ruis voortkomt uit de relatief goedkope usb-dongle, wat feitelijk een mini-muziekkaartje is, maar dan weer de vraag: waarom zit de ruis maar op één speaker en niet allebei. Nog aparter: toen ik de Chesky-cd via de cd-speler in mijn toren draaide hoorde ik geen ruis.

Ik ben altijd zeer tevreden geweest met mijn opstelling en zou de versterker graag laten nakijken/repareren, aangezien ik hier zelf te weinig verstand van heb. Helaas is de apparatuur gedateerd en vrees ik dat de kosten van zoiets zullen uitkomen boven de nieuwprijs van een vervangende versterker. Hoe dan ook zou ik erg geholpen zijn met enige aanbevelingen of tips wat betreft de bovenstaande kwesties.

Met groet en dank,

Sammy

Cornelis1921

#1
@Sam

Allereerst van harte welkom hier! :yes:

Beste Sam, afhankelijk wat jouw woonplaats is, zou jij de volgende forum techneuten kunnen benaderen om jouw PM68 "weer op de rails te krijgen": SB_Marantz (omg. Nijmegen); HAL9000 (omg. Rotterdam) of thanatos (omg. Westland/Den Haag). Een PM volstaat.

Succes en groet,

Cor. byebye
* CD6006 * SA8003 * PM8005 * Quantis QE317 * Harbeth HL-P3ES-2 * Epos stands * Beyer DT880 Premium 250Ω * Senn HD25 II Aluminium * Pro-Ject Headbox S * Nintendo Switch *

Marvin

Maar zit het nu niet gewoon in dat geluidskaartje, of lees ik het verkeerd?

Een servicebeurt valt qua kosten over het algemeen best mee, gebaseerd op wat ik op het forum voorbij zie komen. 100 tot 200 Euro met soms een uitschieter. Maar misschien is mijn observatie wel helemaal fout hoor.

Gewoon doen wat Cor ook al aangeeft. Even één, of allen, van deze techneuten aanschrijven. Dan zal je een meer maat gericht antwoord krijgen, pas als ze op de brancard liggen met de kap eraf en de defribilator eraan weet je het zeker.

Cornelis1921

#3
Inderdaad, de prijsindicatie die Marvin aangeeft is niet ver bezijden de werkelijke kosten voor een reparatie/revisie/servicebeurt, al is het wel niet zelden hoe ouder het apparaat, hoe hoger de kosten. Maar de hoogte daarvoor bij benadering weet je pas nadat je contact hebt gezocht met één van de drie heren. Duur zijn zij geen van allen, ook al is dat natuurlijk een relatief begrip.
* CD6006 * SA8003 * PM8005 * Quantis QE317 * Harbeth HL-P3ES-2 * Epos stands * Beyer DT880 Premium 250Ω * Senn HD25 II Aluminium * Pro-Ject Headbox S * Nintendo Switch *

Sam

@marvin
Dat blijft wat mij betreft dus de vraag omdat het 'ruis-probleem' zich niet voordoet op beide speakers. Het 'kraak-probleem' heb ik naar mijn eigen mening wel trefzeker terug kunnen brengen naar de versterker zelf. Zoals gesteld in het 1e bericht: ik weet niet óf en wát het verband is tussen deze twee.

@iedereen
bedankt voor de reacties. Ik zal t.z.t. contact opnemen met één van de forum-techneuten! Met dank en groet, Sam.

Marvin

Nog eens gelezen. Tikken op de versterker kan het probleem verhelpen. Lijkt me een probleem van losse solderingen oid, ben ook maar een simpele gebruiker en geen technieker. Heb er zelf ook last van, potloodje tussen de speaker klemmen werkt hier naar behoren. [emoji4]
Door solderen is vast een betere oplossing.

HAL9000

Er  worden  een  paar  componenten  goed  warm  Bij  de  PM68/6000/6010OSE
Even  doorsolderen  en  nameten.
Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!