beveiligingscircuit PM7001KI

Gestart door greg, oktober 13, 2013, 13:37:38

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

greg

Forummers,

Vanmorgen sprak het beveiligingscircuit aan van mijn PM7001KI, het rode lampje van de POWER ON/OFF stond te knipperen.

Niet veel later hoorde ik een donderklap (bliksem) in de verte. Ook zag ik de lampen van de eettafel licht en kortstondig knipperen.

Mag ik hier zomaar een relatie leggen tussen een eventuele "stroomopdrijving" van de elektrische installatie in mijn woning door die vermoedelijke donderslag, waardoor het beveiligingscircuit is aangesproken?

Graag jullie deskundige mening hierover.

Groet Gregory

Marantz PM7001 KI  Marantz SR8001  Marantz SA7001 KI  Marantz DV7001  Audio Physics Yara 2 Superior Squeezebox Classic

thanatos

Het protectie circuit voorziet niet in bescherming tegen blikseminslag.

Wel kan het zijn dat door een blikseminslag je versterker defect is geraakt en dat door het defect je protect inschakelt.

Trek alle bekabeling eens los stekker uit de versterker. Dan weer de versterker aan de stroom. Kijken of hij wil inschakelen. Zoja kabel voor kabel terug aansluiten. Mocht het in je bekabeling zitten merk je dit snel genoeg.

greg

#2
Hoi thanatos,

Bedankt voor je reactie!

De versterker kon ik daarna gewoon weer inschakelen. De versterker is ook nooit eerder uitgevallen op de beveiliging. Maar waarom zou de versterker door het opdrijven van de voedingsstroom volgens jouw niet kunnen uitschakelen? Normaal gesproken wordt er  (citaat handleiding) bij een buitensporige signaalstroom in de versterker boven een bepaald niveau de versterker afgeschakeld, dit is toch een beveiliging tegen overstroom? Er word tevens in de handleiding gesproken over het afschakelen bij oververhitting, dit zijn toch ook extremen van buitenaf?

groet gregory

Marantz PM7001 KI  Marantz SR8001  Marantz SA7001 KI  Marantz DV7001  Audio Physics Yara 2 Superior Squeezebox Classic

thanatos

Tegen blikseminslag zit er geen beveiliging in. Tegen piek/dip in het stroomnet misschien dat weet ik zo 123 niet. Dan zou er echt een specifiek schakeling in de versterker moeten zitten die constant meet wat het in komende voltage is. Ik ben ze nog niet tegengekomen. Vaak koop je hiervoor een UPS power suply voor oid.

Je protectiecircuit werkt tegen kortsluiting speakerdraden of een te hoge DC (door een defect intern) en is bedoeld schade aan je luidsprekers te voorkomen. Er zal ook een temperatuur beveiliging inzitten. Dat is een simpele PTC thermistor met een schakelingetje dat bij een te hoge temp de beveiliging triggert.

Het kan goed zijn dat door een storing, dip of piek op het stroomnet er wat getriggert is.