Marantzforum.nl

Marantz => Techniek => Topic gestart door: Tigger op november 04, 2010, 15:50:03

Titel: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 15:50:03
Zoals ik in mijn voorsteltopic (http://marantzforum.nl/forum/index.php/topic,3773.msg79219.html#new) al aangaf, heb ik last van een bromtoon door de luidsprekers (linker- en rechterfront en de center), nadat ik deze heb aangesloten op gebrugde Marantz MA-500's. Ik wil hier toch het mijne van weten en heb jullie hulp nodig, vandaar een apart topic hierover.

Even een quote
CiteerDie bromtoon is een continue iets op een gelijkblijvend geluidsniveau en wanneer een bron geen geluid weergeeft of het volume uit staat of op mute. Toen ik vanmiddag alles had aangesloten en de SR nog op standby stond, schakelde ik een voor een de MA's in en meteen was die bromtoon er (meteen bij de eerste set al). Ik vermoed dat de kabelbrei aan de achterkant een boosdoener zou kunnen zijn. Morgen maar eens alles eraf en opnieuw een voor een aansluiten.

Voor zover ik weet, heb ik alle MA's in fase staan. Alle componenten staan op 1 groep en daarnaast heb ik voor alle versterkers (incl. de SR en de sub) 1 ongefilterd verdeelblok (Goldkabel Powerline Flex) en voor de (beeld)weergevers ook 1 gefilterd verdeelblok (Valhalla Clean Power). Beiden hebben afgeschermde kabels. Vanavond heb ik de antennekabel eruit gehaald zowel bij de SR als de Humax en bovendien ook nog in de meterkast, maar de brom bleef... Ook heb ik de stekker van de Valhalla eruit gehad, maar de brom bleef... Daarnaast heb ik de sub afgesloten, maar de brom bleef... De MA-interlinks zijn afgeschermd en ook de diverse interlinks voor de weergevers (niet allemaal overigens, wel van de SR naar de tv en van de Humax naar de SR... van de br naar de SR en van de DV naar de SR komen nog...).

Wat ik straks nog kan doen, is de stekker van het versterker-verdeelblok even omdraaien. Je weet nooit... maar ik verwacht daar geen magie van...

Tot gister zag de kabelbrei er zo uit:
(http://i454.photobucket.com/albums/qq264/Miata90/Audio/IMG_5947.jpg)

Vandaag heb ik alles, maar dan ook alles los gehad en alles opnieuw aangesloten. De interlinks van de MA's lopen nu "los" van andere kabels. Ik heb ze in het meubel gelegd. De HDMI-kabels voor de Humax en de br-speler heb ik omhoog gehangen, zodat die ook "los" zijn van andere kabels.

(http://i454.photobucket.com/albums/qq264/Miata90/Audio/IMG_5948.jpg)

(http://i454.photobucket.com/albums/qq264/Miata90/Audio/IMG_5949.jpg)

Eindresultaat is toch een stuk netter, dacht ik zo.
(http://i454.photobucket.com/albums/qq264/Miata90/Audio/IMG_5950.jpg)

Maar nu: de bromtoon is er nog steeds!  :evil:

Wat heb ik allemaal gedaan/geprobeerd:
* antennekabel eruit -> helpt niet
* subwoofer afgesloten -> helpt niet
* alle stroomkabels eraf en opnieuw aangesloten op dezelfde manier -> helpt niet
* 1 luidspreker aangesloten op 1 MA -> helpt niet
* SR volledig afgesloten, dus alleen de MA's hadden stroom -> helpt niet
* met een verlengsnoer alles op een andere groep aangesloten -> helpt niet

Oftewel: zo langzamerhand heb ik alle opties wel gehad, maar niets lijkt te helpen!  :cry:

De tip van Ronald (met koperdraad doorverbinden) heb ik nog niet gedaan. Ik ben daar, eerlijk gezegd, een beetje huiverig voor: bang dat ik iets kapot maak en ik weet nog niet precies of ik dan alle MA's met elkaar moet verbinden of per set en hoe ik dat moet doen.... Toch klinkt het logisch om te doen.

Bovenstaande lezend krijg ik toch een vermoeden dat het iets met aarde te maken heeft en specifiek bij de MA's. Want ook al is alles afgesloten (inclusief de SR) en hebben uitsluitend en alleen de MA's stroom, er blijft een bromtoon, zelfs wanneer ik 1 luidspreker aansluit op 1 MA.

Wat kan ik nog meer doen behalve e.a. met koperdraad doorverbinden? Of wat kan ik nog meer controleren?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: lo op november 04, 2010, 16:23:12
Zelfs als je 1 luidspreker aansluit op 1 MA heb je een bromtoon.
Dus alleen een netsnoer en 1 luidspreker als ik het goed begrijp?
Heb je dat met alle 6 je MA's geprobeerd?
Misschien deze vraag nog eens voorleggen aan audioservice?

We denken met je mee, moet toch opgelost kunnen worden zou ik zo zeggen.

Succes,

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 16:35:43
Inderdaad: 1 luidspreker aangesloten op 1 MA; de MA was wel aangesloten op het verdeelblok. Alle andere MA's waren uit dan wel afgesloten.
Ik heb er maar 1 geprobeerd.....

Een ander verdeelblok heb ik nog geprobeerd, maar ook dat mocht niet baten.

Ik zal binnenkort Audioservice bellen (morgen gaat niet lukken, want dat wordt onze jongste 1 :D en dan is het alweer weekend).

Ik heb het forum al afgestruind, maar niet iets kunnen vinden wat voor mij "helpt"; ook bij de buren (htforum) vind ik niet iets wat zou kunnen leiden tot een oplossing. De veel geopperde "aardlus" door de antennekabel heb ik al uitgesloten.


Ik wil toch die optie van Ronald proberen, maar dan heb ik wel ff wat tekst en uitleg nodig hoe dat precies te doen (zoals gezegd ben ik bang om iets kapot te maken en ik ben geen "electricien").


Uiteindelijk zal het wel iets heel simpels blijken te zijn.....
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 04, 2010, 17:20:39
Je hebt niet toevallig een dect telefoon daar kort in de buurt staan ??  (ook niet aan de andere kant van de muur)
of bij aanvoer stroom?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 04, 2010, 17:26:45
ik zie alle netsnoeren van de blokken nog over elkaar liggen  :|
rol ze op en stop ze afzonderlijk in radiatorbuis isolatie stukken  zodat ze elkaar (en andere kabels) niet raken !!
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 04, 2010, 17:35:49
Als je alles wilt aarden is er geen koperdraadje nodig vanaf elk chassis;
als  alles is aangesloten  kun je ook het chassis van de antennedoos aarden dat is genoeg
alle componenten zijn met elkaar verbonden door interlinks
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: lo op november 04, 2010, 18:04:23
In alvast gefeliciteerd voor de leuke dag morgen  pompom pompom

Ik zou alle MA's toch ook eens op die manier proberen op 1 speaker. En niks anders op de MA aangesloten zoals je met die ene al geprobeert hebt. Misschien ook een stopcontact op een heel andere plaats in het huis om eventueel interferentie van een telefoon te omzeilen. Het kan imo niet waar zijn dat de oorzaak in al je MA's ligt.

Succes,

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 18:12:58
Thanks lo!!


DECT telefoon in de buurt, eruit getrokken en brom blijft. Ook de babyfoon aan de andere kant van de kamer is het niet (die babyfoon morgen maar eens weghalen ;) ).

De netsnoeren lagen vanmiddag vrij van elkaar en ook toen was de brom er. Wanneer je trouwens de snoeren oprolt, ontstaat er dan niet een soort van inductie/spoelwerking?? Die isolatiebuis-methode ga ik proberen.

Ik heb trouwens gezien dat in de meterkast de CAI-ingang is aangesloten op de aard-aansluitingen onderin de meterkast. Zou ik die zonder "risico" eens los kunnen halen (de CAI dan)?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: lo op november 04, 2010, 18:47:11
Cai doos aangesloten op aarde in mk?
Bij mij komt er gewoon een groene (dikke)  coax binnen en daarop is een (volgens mij) einddoos aangesloten. Hierin zit dan weer de stekker van mijn coax die naar een einddoos bij de Tuner cq TV gaat. Dit alles vind volgens mij zijn aarde via de cai coax kabel.

groet,

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 19:01:54
Zelfde hier. Er stond in de handleiding van Ziggo (toentertijd nog @Home) dat indien de doos zich in de meterkast bevindt, je de aarddraad moest aansluiten.....
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: lo op november 04, 2010, 19:05:36
Bij mij is ie dus niet appart op aarde aangesloten (was ik erbij vergeten te vermelden)

groet,

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: thepioneer op november 04, 2010, 19:37:46
ik denk echt dat je het moet zoeken in een aardlus. Alle componenten zijn wel verbonden via interlinks maar dan heeft elke component nog zijn eigen kast als aarde. Als je de kasten op elkaar aan sluit doormiddel van een draad dan heb je van alle kasten een geheel gemaakt.

Denk aan de marantz apparatuur met verkoperd chassis. Dit is ook om een betere aarde te krijgen.

ik heb thuis mijn sa8003 ook aan de aarde liggen, dit omdat hij dan beter klinkt. Ook is de sa de enige component die niet geaard is.

Door de ma's aan elkaar te verbinden kun je mooi testen of dat het probleem oplost. Ik zou als ik jou was alleen bijvoorbeeld de center aansluiten en de rest van de interlinks allemaal los van de reciever. Dus alleen de reciever op tuner stand en de ma's van bijvoorbeeld de center doorverbinden met een aarde draad en ook aan de reciever koppelen. Dan moet het echt over zijn. Indien dit zo is kun je definitief aardekabels maken voor alle ma's.

Ik heb hier thuis aardekabels gemaakt met spades aan het eind. Dan kun je een schroef op de achterkant losdraaien, spade eronder en weer vastdraaien.
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 19:59:12
Ok, dus een soort van "jumper" maken tussen de gebrugde MA's voor de center op een van de schroefjes van beide MA's en dan 1 "jumper" van 1 van die MA's naar de SR? Dan SR aan, waaraan geen enkele interlink nog op zit, dus geen HDMI, analoog (CD), antennekabel en MA-interlink, behalve de interlink naar de MA's voor de center? Dus ook de D-Bus snoertjes los en alle andere stroomkabels?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: thepioneer op november 04, 2010, 20:20:13
de d bus snoeren en interlinks moet je wel gewoon op de ma's aansluiten. Het zijn inderdaad een soort jumpers.


Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Dit moet het gewoon oplossen. Alles in fase en zo aansluiten. Je kan ook nog als hij zuiver is de coax eraf en er weer aansluiten om die ook uit te sluiten.

Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 04, 2010, 20:52:00
idd radiatorbuis isolatie is een erg goedkope tweak die elke kabel op minstens een cm van elkaar en van de grond of muur houd
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 21:01:55
@thepioneer: Het is dus de bedoeling dat de SR en de center MA's 1 "aarde-geheel" gaan vormen. Heb je misschien een fotootje van een van jouw aardkabels?

@Vlearmoes: Het oprollen van een snoer veroorzaakt geen inductie/spoelwerking?



Kan ik gewoon installatiedraad gebruiken met een spade eraan? En indien dit werkt, kan ik dus gewoon alle MA's met elkaar op die manier (door)verbinden en de laatste MA aan de SR? Dus: SR -> MA -> MA -> MA -> MA -> MA -> MA.

Die isolatiebuis kan ik morgen wel snel even halen (de jongens zijn morgenochtend nog op het kdv), evenals wat spades.


Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 04, 2010, 21:04:50
Nee die meter netsnoer van een blok niet    belangerijker is dat ze elkaar niet raken
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: thepioneer op november 04, 2010, 22:01:35
ik ga even de foto zoeken
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: thepioneer op november 04, 2010, 22:07:54
Hierbij een foto van mijn aardekabels. De kabel met 2 spades eraan had ik altijd op mijn pm8003 en sa8003 aangesloten. Dit om onderlinge aardeverschillen op te vangen.

De kabel met de stekker eraan (zonder pootjes) had ik aan mijn sa8003 en in het stekkerblok. Dit gaf een veel mooier en breder geluidsbeeld en dynamiek.

Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 04, 2010, 22:30:36
Thanks!!!


Maarruh....zo'n kabel is niet ff snel gemaakt, zeg!! Kan ik toch e.a. snel controleren met bijvoorbeeld een stuk luidsprekerkabel? Daar loopt toch ook stroom door ;)
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 05, 2010, 00:25:59
Zojuist heel snel en heel even het volgende gedaan: een luidsprekerkabel, die ik nog had liggen, gebruikt om de 2 MA's voor de center met elkaar te verbinden en vervolgens vanuit 1 van de MA's naar de SR (het chassis dus m.b.v. een van die koperen schroefjes).

Geen resultaat! Nog steeds die brom  :-o


Morgen (=straks) maar die isolatiebuis e.d. halen. Wie weet, helpt dat.....


Ik krijg nu toch het angstige vermoeden dat het aan de stroomtoevoer ligt.....  :cry:




PS: kan het trouwens kwaad die brom? Ik bedoel: geeft het schade aan de diverse componenten of is het slechts een irritante brom, waar ik mee moet leren leven?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 05, 2010, 00:36:52
Heb je op de audiogroep nog andere machienes lopen   bv de CV pomp ? mechanische ventilatie ??

heb je het netsnoer uit de MA`s allemaal de polen gechekt op + en -  ?   allemaal op de zelfde wijze in stekkerblok
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 05, 2010, 00:51:19
Op de "audiogroep" zitten de berging, de keuken (inclusief de magnetron), de eetkamer en de woonkamer. De oven in de keuken heeft een aparte groep. De mechanische ventilatie zit weer op een andere groep. Het is/was een nieuwbouwhuis uit 2005....


Yep, de MA's zitten, voor zover ik weet, allemaal op dezelfde manier in het verdeelblok. Vanmiddag per set alles geprobeerd: allebei de stekkers dezelfde kant, een van de stekkers andersom en daarna de ander ook..... Niets mocht helpen.


Je zult begrijpen dat ik zo langzamerhand ècht uit de opties raak en dat ik zeker weet dat het achteraf iets heel simpels blijkt te zijn.......  :x




PS: het kan toch niet aan de luidsprekers liggen: 4 Ohm, 92 dB?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Jeroen op november 05, 2010, 11:12:46
Ik heb even gelezen maar als ik het goed lees dan heb je bij de front luidsprekers 2 versterkers gebrugd om nog meer vermogen te krijgen of niet? Misschien een domme vraag maar kan in de voorgaande reacties niet opmaken of je dit al geprobeerd hebt door gewoon een enkele (niet gebrugde) versterker aan de frontluidsprekers te hangen.

Gr. Jeroen
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 05, 2010, 12:29:13
Hoi Jeroen,

heb ik idd al geprobeerd, maar dat lijkt niet te helpen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dat maar met 1 MA heb gedaan en niet bij allemaal. Wellicht dat ik dat binnenkort toch een keer probeer.


@Vlearmoes: ik heb je isolatiebuis-truuk geprobeerd, maar ook dat helpt niet. Ik laat die isolatie wel zitten, hoor ;)


Ik denk trouwens zo langzamerhand niet dat het iets met de MA's te maken heeft, want die zijn onlangs nog helemaal nagekeken. Ook de powertest was ok. Ik ga wel volgende week Audioservice dit geval voorleggen. Wellicht weten zij het? Of dat ze zelfs langs kunnen komen?

Ik krijg steeds sterker het vermoeden dat het ergens aan de stroomvoorziening ligt, maar waar  :|
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: gerard op november 05, 2010, 12:49:34
Heb je het ook via het geluid vd TV of met een andere set?
Zware industrie in de omgeving die het net beïnvloed/verstoord?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 05, 2010, 13:02:15
Citaat van: gerard op november 05, 2010, 12:49:34
Heb je het ook via het geluid vd TV of met een andere set?
Zware industrie in de omgeving die het net beïnvloed/verstoord?

Daaraan zat ik ook steeds te denken; iets dat constant loopt op je stroomvoorziening pompen (aquarium/vijver) ventilators in de schuur diepvries ?? ?? ??

maar toch zou ik dan blok voor blok aansluiten en kijken/horen welke gek doet
dus alles los en elk blok testen 

die brom is die luid??   of helemaal zacht en op achtergrond ??
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 05, 2010, 13:46:07
Alles (zowel beeld als geluid) loopt via de SR. De beeldweergevers hebben een eigen (gefilterd) verdeelblok. De versterkers en sub hebben ook een eigen (ongefilterd) verdeelblok. Dus het geluid van de tv staat altijd op "uit".

We hebben geen vijver en ook geen diepvries in de berging. Ook is er geen zware industrie in een omtrek van zo'n 20 km2. De "set" boven op m'n kantoortje heeft geen brom.

De brom is zacht en op de achtergrond en hoor je niet wanneer er normaal muziek wordt gedraaid of iets dergelijks. Alleen wanneer bijvoorbeeld tijdens een film een stille passage is, hoor je 't of wanneer er heel even een pauze is tijdens een radio-uitzending. Misschien maak ik me ook wel te druk hierover en moet ik 't gewoon accepteren.....

Ik denk dat er niets anders op zit dan iedere MA stuk voor stuk aan te sluiten en horen welke toch gek doet, zoals Vlearmoes en lo al opperden.  frusty
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: dmeerpa op november 05, 2010, 14:04:01
Ik stel ook voor de MA's één voor één te testen.
Ik zou daarbij ook alle stroomstekkers van je audio en video set uit het stopcontact halen.

Dan één MA aansluiten op de 220V en een één luidspreker, bijvoorbeeld de center. Maar geen interlinks aansluiten! Dan de MA verwijderen, en de volgende testen. Geven ze allemaal het probleem. Met de speaker en een MA op een andere stroomkring gaan testen.

Ik kan echter maar moeilijk geloven dat een vervuilde 220V een dergelijke continu brom toon kan veroorzaken. Als dat toch zo zou zijn, dan zijn de MA's heel slecht ontworpen.
Ik weet niet waar je de MA's vandaan hebt, maar als je die allemaal tweedehands van de zelfde koper hebt, is er misschien wel iets mis mee. Eventueel met de computer een meeting doen welke frequentie de toon zit. Kan je doen met TrueRTA http://www.trueaudio.com/ (http://www.trueaudio.com/).
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Stadium III op november 05, 2010, 17:22:26
Om ff in te vallen heb ik wel eens bij iemand gehad dat hij ook een Brom via zijn sub kreeg
Dit werd erger en minder als de TV aanstond of uitstond
Hij heeft daar met de stroom voorziening wat gewisseld en de brom was weg

Dus jah ik zou idd alles 1 voor 1 gaan opbouwen en dan eens kijken

Ik heb zelf ook de MA's gehad en nooit geen brom gehad
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: thepioneer op november 05, 2010, 20:32:39
Ik begrijp niet dat het met het doorlussen niet over gaat omdat een bromtoon eigenlijk zeker een aardlus is. Heb je ook de hdmi kabel uit de sr gehaald. Dus echt alleen de sr met de ma's verbonden. Zonder ook maar een cd of dvd speler erbij aan ?

Ik heb het hier namelijk ook gehad toen ik net mijn nieuwe groepen had aangelegd. Ik had mijn aardlus opgelost en toen had ik de tv analoog aangesloten op mijn voorversterker en doordat mijn tv niet op één van mijn audiogroepen zit had ik weer een bromtoon.

Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 07, 2010, 23:07:59
@dmeerpa: ik heb 4 MA's bij 1 verkoper gehaald en 2 MA's bij een andere. Alle 6 zijn bij Audioservice geweest en het volgende is gedaan:
Diverse soldeerverbindingen hersteld
Eindtrap hersteld
Output relais hersteld
Bias-circuit afgeregeld

Ook de powertest gaf ok.


Toen ik donderdag alles weer aansloot en ging kijken waar de bromtoon vandaan kwam, bleek o.a. dat terwijl de SR volledig afgesloten was (dus stroomkabel niet aangesloten en ook de interlinks) en alle weergevers geen stroom hadden, de bromtoon toch aanwezig was en toen ik de interlink van de SR naar de gebrugde MA aansloot, de bromtoon zachter werd..... Dat wijst toch weer in de richting van aarding, toch?

Trouwens, het kan toch niet aan de stroomtoevoer liggen, want anders had ik dit toch ook via de SR moeten hebben??



Morgen probeer ik alle MA's afzonderlijk op 1 luidspreker te "testen" -> dus 1 MA op het net en 1 luidspreker eraan, zonder SR, interlinks, gebrugd of wat dan ook. Ook zal ik nogmaals het "aarden" proberen: gewoon met 2,5 mm2 installatiedraad en spades. Ik ben benieuwd wat dat geeft....
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: lo op november 07, 2010, 23:19:15
Citaat van: Tigger op november 07, 2010, 23:07:59
Morgen probeer ik alle MA's afzonderlijk op 1 luidspreker te "testen" -> dus 1 MA op het net en 1 luidspreker eraan, zonder SR, interlinks, gebrugd of wat dan ook. Ook zal ik nogmaals het "aarden" proberen: gewoon met 2,5 mm2 installatiedraad en spades. Ik ben benieuwd wat dat geeft....

Lijkt me een goed plan, maar begin zonder aarde en eventueel nog op een stopcontact wat niet opdezelfde groep zit.

Succes en ik hoop dat je spoedig de oorzaak kunt vinden. Ik zou er zachtjes gek van worden.

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 08, 2010, 14:45:17
Deel 1 -> alles eraf en de MA's afzonderlijk aansluiten.

Links
MA 1: geen brom
MA 2: geen brom

Center
MA 3: geen brom
MA 4: wel brom

Rechts
MA 5: geen brom
MA 6: geen brom


Volgende stap: MA 4 uit het verdeelblok en opnieuw luisteren en met hetzelfde resultaat. Nu maar horen wat er gebeurt wanneer ik per kanaal de MA's brug (behalve de center). De brom was er weer.

Eerste voorzichtige conclusie: alle MA's, behalve nr 4, doen het goed. Pas wanneer ik ze brug, komt de brom terug. Dat zou toch weer wijzen op aarde.

Als ik die aarde niet goed krijg, moet ik 1 MA per kanaal gaan gebruiken..... Maar het moet onder controle te krijgen zijn.  :yes:
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Vlearmoes op november 08, 2010, 14:56:39
Tja   nu kun je ze per stuk geaard proberen  :roll:
Titel: Re: Bromtoon door MA-500
Bericht door: Tigger op november 08, 2010, 15:13:21
Net even 1 MA per kanaal aangesloten, inclusief de SR e.d. Brom was er weer, maar zachter. Nu eerst per kanaal dit even laten en geaard uitproberen.



Zucht........



Edit: (bijv.) het linkerkanaal -> wanneer de interlink van de SR naar de MA niet is aangesloten, is de brom harder en wanneer aangesloten, dus zachter. Het aarden met een extra kabel op de chassis van de SR en de MA helpt overigens niet.....
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 08, 2010, 19:27:52
Hierdoor werd ik vanavond opeens getriggerd!

Citaat van: thepioneer op november 05, 2010, 20:32:39...... en doordat mijn tv niet op één van mijn audiogroepen zit, had ik weer een bromtoon......




De beide verdeelblokken waren op aparte stopcontacten aangesloten. Nu had ik nog een contact over op het versterker-verdeelblok en heb daar de steker van het verdeelblok van de (beeld)weergevers op aangesloten...... Wat blijkt: de brom is nagenoeg weg!!!


Oplossing is heeeeel dichtbij  hello Morgen de versterkers nog eens proberen te aarden..... (en te bruggen)
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: lo op november 08, 2010, 20:17:18
Hè hè..... pak van ons en jou hart denk ik. Nog effe vol houden en dan moet het lukken pompom
Goe bezig :yes:

groet,

lo
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 08, 2010, 22:12:48
ik weet zeker dat het een aardlus is. Dat kan op veel manieren. In principe moet je alles op 1 groep aansluiten en dan is het weg.

Mijn advies is dat je een aardebrug gaat maken tussen de verdeelblokken. Dus een kabel maken met aan beide zijden een randaardestekker (zonder de pennen) zoals op mijn foto en dan de stekker in een verdeelblok steken en de andere kant in het andere blok. Dan heb je geen aardeverschil meer. Als je alle chassis ook nog eens op elkaar aansluit en dan in het stekkerblok is helemeel perfect
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 09, 2010, 00:01:03
 violent1 Wat een kle** zooi is zo'n aardlus, zeg!!! Zoeken, zoeken, zoeken, tips, tips, tips, brom, brom, brom...... en dan lijkt het toch ineens goed te komen!! Ik begon bijna te twijfelen...... wanneer ik een keuken kan installeren met verleggen van gasleiding en electriciteitsleidingen, kan ik dit toch ook wel vinden???...... wanneer ik stroom kan doortrekken naar 3 tl's, 2 spotjes en 1 + 2 stopcontacten, kan ik dit toch ook wel vinden???..... wanneer ik tot op het stopcontact kan vinden wat de aardlek doet springen, maar nu net niet het apparaat wegens gebrek aan juiste meetapparatuur, kan ik dit toch ook wel vinden??? (de waterkoker in dit geval)

Het blijkt dus dat een aardlus best lastig is om te lokaliseren en nog lastiger om te verhelpen. Dan begin je met eliminatie-methode: en dat is een behoorlijk lange..... Zucht!!!


Morgen maar eens eerst de MA's weer bruggen en horen wat het dan doet. Daarna e.a. aarden.


@Ronald: wanneer ik beide verdeelblokken aansluit op beide stopcontacten heb ik op beide blokken 1 contact over, dus dan kan ik deze met elkaar verbinden (aarde). Wanneer je bedoelt dat ik een aardebrug moet maken in de huidige situatie (dus het ene verdeelblok op/aan het andere), heb ik maar op 1 verdeelblok een contact over....een aardebrug tussen beide blokken zal dan lastig gaan?
Trouwens, heb ik het goed wanneer ik zeg dat jouw "aardkabels" coaxkabels zijn??

Ik heb nog twee verdeelblokken liggen boven op m'n kantoortje: 1 x 5 en 1 x 6 contacten........eventueel kan ik ook nog een 12-voudig blok kopen en daarmee "experimenteren"..... of met de blokken, die ik nog heb....


Wordt vervolgd  :|
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 09, 2010, 19:20:41
Het is geen coax kabel maar een dikke aarde kabel voor carhifi :) ik vond dat als ik een kabel ging maken dat het oog ook iets wou. vandaar het let wel, hoogglans zwarte kabels haha.

gewoon even 2 stekkers halen, pootjes eraf en dan een kabel ertussen en je bent klaar.
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: dmeerpa op november 09, 2010, 19:37:18
Citaat van: thepioneer op november 09, 2010, 19:20:41
Het is geen coax kabel maar een dikke aarde kabel voor carhifi :) ik vond dat als ik een kabel ging maken dat het oog ook iets wou. vandaar het let wel, hoogglans zwarte kabels haha.

gewoon even 2 stekkers halen, pootjes eraf en dan een kabel ertussen en je bent klaar.

Waarom haal je de pootjes eraf ? Ze zorgen uiteindelijk er wel voor dat de stekkers strakker vastzitten in de contactdoos. Of is je aarde kabel te dik, en loop je het risico dat deze vanbinnen in de stekker de pootjes raken. 
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 09, 2010, 20:09:04
de aardekabel is niet te dik daarvoor, alleen wil je de 50hz van het stroom het liefst zo ver mogelijk van je chassis af hebben.

Ik heb het gedaan omdat de pootjes niet worden gebruikt en de randaarde alleen houd de stekker ook wel goed vast.

Zelf heb ik een in de stekker ook een spade zitten die onder de schroef van de randaard zit. Mooi strak en degelijk
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 09, 2010, 20:49:15
Je zou dus een "willekeurige" kabel kunnen nemen? Het enige wat de kabel doet, is de beide randaardes met elkaar verbinden; er loopt geen krachtstroom over, dus een stuk 4mm2 luidsprekersnoer kan ook dienst doen, toch?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 09, 2010, 21:41:31
de kabel zorgt er inderdaad alleen voor dat je één aarde krijgt in plaats van 2. Het klinkt raar omdat alles op een aardepen zit maar je hebt toch altijd aarde verschil.

Een stuk van 2,5mm2 is ook al voldoende.

Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 14, 2010, 08:32:20
en ? ben je nog bezig geweest met de aardlus???

er staan nog 5 ma's op markplaats niet iets voor jou ?  HB leuk voor de surround speakers
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 16, 2010, 00:46:00
De afgelopen week helaas geen enkele tijd gehad om e.a. te doen aan de aardlus, dus de fronts en de center hebben allen nu nog steeds 1 MA.

Ik zag de advertentie inderdaad: wel lekker dichtbij en de prijs is ook nog goed.....  shutup

Misschien dat ik morgen tijd heb.......om de aardlus weg te krijgen......



Nee!!! Die andere MA's ga ik NIET kopen!!!......
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 26, 2010, 01:29:01
Vanavond e.a. geprobeerd: alle MA's met elkaar verbonden via het chassis, vervolgens 1 kabel naar het chassis van de SR en 1 kabel naar een verdeelblok...... Ook dat mocht niet baten.....  :cry:
De kabel naar het chassis van de SR en de kabel naar het verdeelblok heb ik er inmiddels weer af gehaald, de rest van de MA's zijn nog met elkaar verbonden.

Ik denk dat ik het maar opgeef en op dit moment een aantal opties heb:
1)  de fronts en de center aansturen met 1 MA;
2) de fronts en de center gebrugd aansturen met 2 MA's ieder (op dit moment zoals het is);
3) op zoek gaan naar een andere eindversterking in de trant van Marantz MM8003, Rotel RMB-1575, Parasound A-51 of misschien zelfs een Classé....
4) de SR naar Audioservice brengen om te controleren....

Optie 1 geeft een minieme brom en is mee te leven, maar ik mis wel de kracht en dynamiek! Optie 3 is een serieuze, maar moet me dan weer helemaal opnieuw oriënteren, luisteren, afvragen, budgetteren, e.d. Optie 4 is een gewaagde en dan ben ik "redelijk onthand", zullen we maar zeggen. Een week zonder de SR is niet iets waar ik op zit te wachten.

Optie 2 is op dit moment de werkelijkheid: kracht, dynamiek en vol......met een brom wanneer ik geen geluid weergeef....oftewel: ik heb gekozen om op dit moment te accepteren dat de brom aanwezig is wanneer ik geen geluid weergeef. Wanneer we film kijken, hoor ik dan die brom bij hele zachte passages. Ach, wellicht een kwestie van accepteren en rustig blijven, toch?

Ik denk dat het helaas iets is wat ik niet weg kan krijgen en waar ik op dit moment mee moet leven. Ach, als dat het enige is? :-D ;)

Voor nu accepteer ik het en zal de komende tijd eens gaan nadenken wat ik kan/wil doen: het zo laten of op zoek gaan naar andere eindversterking..... Het is namelijk wel zo dat nu ik de dynamiek van de Audiolabs heb gehoord (of is het de eindversterking), ik dat altijd zo wil hebben.......
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 26, 2010, 08:48:52
heb je ook alles op 1 groep geprobeerd? Je gebruikt 2 stekkerblokken en 2 stopcontakten. Daar moet echt het probleem zitten. Ik heb met jou ma's nooit geen problemen gehad. Ik had alles op een 8 voudige monster stekkerblok zitten. Ging echt perfect. Toen ik mijn vincent's had gehaald heb ik heel even geluisterd zo (1 a 2 dagen) en toen ben ik begonnen te verbouwen. Ik heb 3 aparte stroomgroepen aangelegd puur voor de audio. Een mooi 4 voudig stekkerblok gekocht voor de bronnen. Deze zit in 1 groep en de beide vincent's hebben hun eigen groep. Alles na de verbouwing netjes op zijn plek gezet, stekkers erin en ik had me daar toch een bromtoon dat wil je niet weten. Die kon je bijna in een ander vertrek nog horen.

Na gezocht te hebben wat het probleem kon zijn kom ik maar op 1 antwoord. Een brom is bijna altijd een aardlus. Mijn apparatuur is helemaal top dus dat kon het niet zijn. Ook met de ma's immers geen problemen.

Ik heb 3 dezelfde stroomgroepen gebouwd. Alles is gelijk, stopcontakten kabels aardepen noem maar op en toch een behoorlijke aardlus. Dit kan zijn dat de ene stroomkabel (vanaf groepenkast naar stopcontakt) meer weerstand heeft dan de andere. Toch gek als je bedenkt dat ze ook precies even lang zijn. De aarde kabels zitten in de groepenkast met elkaar verbonden, hoe kan dat nou dacht ik. Toen ineens kreeg ik een idee. De kabels moesten we het verschil teweeg brengen. Ik heb dit opgelost door de aarde van alle 3 stopcontakten met elkaar te verbinden.

Ineens het hele probleem opgelost. Het is kraak helder als het stil is in de muziek.

Heb je al eens gebrobeerd om de aarde van beide verdeeldozen op elkaar aan te sluiten? Dan moet het gewoon goed komen. Anders zou ik nog eens proberen om 2 gelijke goedkope randaarde verdeeldozen te kopen (5 euro dingen) deze in de stopcontakten stoppen, 2 randaarde stekkers meenemen, alleen de randaarde met elkaar verbinden en deze stekkers in de eerste stopcontakt drukken aan de kabelinvoer kant. Moet zeker goed gaan dan.

Misschien een domme vraag maar weet je zeker dat je een randaarde stopcontakt hebt waar je de verdeeldozen in hebt? En dat die randaarde ook bedraad is. Dit vraag ik omdat veel oudere huizen geen randaarde hebben en als er iemand toch een randaarde stopcontakt heeft geplaatst zonder een kabel eraan, dan werkt het ook niet natuurlijk :)
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op november 30, 2010, 00:33:52
Ons huis is een nieuwbouwhuis uit 2005 en alle stopcontacten zijn geaard. Wel zijn er vorig jaar nieuwe aardlekschakelaars ingezet, omdat er een recall was van de oude.

De situatie nu is de volgende: alle beeldweergevers (tv, br, dvd en decoder) zijn aangesloten op 1 verdeeldoos (Valhalla - gefilterd) en alle geluidweergevers (SR, 6 x MA en 1 sub) zijn aangesloten op een andere verdeeldoos (Goldkabel - ongefilterd). Dan is de Valhalla aangesloten op de Goldkabel en zijn alle 6 MA's met een "aardebrug" op elkaar aangesloten (naar de SR en een ander stopcontact dus niet, omdat bleek dat dat niets uitmaakte.....). Al dat is via de Goldkabel aangesloten op het lichtnet, dus alles is aangesloten op 1 (geaard) stopcontact. Ook al zou ik een ander stopcontact proberen, het blijft dezelfde groep -> de woonkamer, keuken, magnetron en berging. In de berging staan geen "rare" dingen en is alles uit; de mag word geregeld gebruikt en tijdens het gebruik is er geen verschiil; hetzelfde geldt voor de rest van de keuken (koelkast, kookplaat, afzuigkap, etc.), bovendien heeft de oven een eigen groep; voor de rest bevinden er zich in de woonkamer geen rare dingen: gewoon de normale zaken: lampjes, telefoon en de audio....

OF ik doe zelf iets helemaal verkeerd OF er is iets ernstigs aan de hand met onze aarde OF dit is iets wat is en niet verholpen kan worden......  :?

PS: ik kwam tijdens het zoeken naar een oplossing een interessant artikel tegen: http://www.epanorama.net/documents/groundloop (http://www.epanorama.net/documents/groundloop). Wellicht dat iemand er iets aan heeft?

PS: het zal wel iets zijn wat ik over het hoofd heb gezien en dat zal het meest simpele zijn..... Ach, weer wat geleerd dan, toch? ;) Toch leuk geweest dan om te kijken naar andere eindversterking, zoals Parasound of Rotel.... ;)
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op november 30, 2010, 09:01:14
allereerst is mij een beetje onduidelijk of je aan de sr ook een aardekabel met een randaardstekker hebt zitten. En zo ja zit die in een andere stopcontakt?

Ten tweede zit volgens mij het probleem in je valhalla stekkerblok. Dit omdat daar een filter in zit. Een filter is aarde gerelateerd. Indien je een filter gebruikt haal je slechte dingen weg (tenminste dat is de bedoeling). Mijn vermoeden is dat je filter je aarde zuiverd en dat je daarom iets minder aarde hebt als op de goldkabel.

Ik zou echt het volgende gaan proberen. Je neemt een simpele 3 voudig stekkerblok. Deze doe je in het stopcontakt. Daarin doe je 2 gelijk 6 voudige verdeelblokken (goedkope blokken maar wel gelijk). Op de ene blok sluit je 6 ma's aan. Op de andere je sr dvd bd tv en decoder. De aardekabel (die van de sr en ma's )met stekker eraan in het verdeelblok waar je je tv ook in hebt. Dan is het zeker over. Mits hij nog bromt even de coax kabel los gooien.

Als je het zo aansluit heb je geen filter er tussen.
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op december 01, 2010, 02:01:12
De SR, de DV en de REL hebben alledrie een Essential Audio Tools Current Conductor (http://www.essentialaudiotools.com/nl/currentconductor.html) als netkabel en zijn dus geaard aangesloten.

Ik heb vanavond heel veel mogelijkheden uitgeprobeerd inclusief nog een tweetal andere verdeelblokken, verschillende manieren van aansluiten, verschillende stopcontacten, andere groep, etc. Zelfs een ongeaard verdeelblokje geprobeerd, maar niets mocht baten.

Op dit moment is e.a. aangesloten:
Valhalla: SR, DV, br, Humax, Pana -> stopcontact 1
Goldkabel: REL, 6 MA's -> stopcontact 2
Stopcontacten 1 & 2 zitten direct naast elkaar en zijn onderling "aarde-verbonden" en zitten op 1 groep.

De Valhalla wil ik eigenlijk behouden, omdat het beeld dan meer rust heeft dan zonder en de kleuren zijn beter gedefinieerd. Klinkt gek, maar zowel mijn vriendin als ik ervaren het zo.

Ik wil iedereen, en met name thepioneer, bedanken voor het meedenken en tips geven voor een oplossing. Heel helaas is de brom tot op heden nog aanwezig :cry:

Er rest, denk ik, nog slechts een paar opties:
1) accepteren dat het zo is en er mee leren leven
2) blijven zoeken en uitproberen
3) een installateur laten komen en de gehele (electrische) installatie na laten meten
4) de MA's laten voorzien van geaarde snoeren
5) de MA's weghalen en alles weer via de SR laten lopen
6) de MA's weghalen en op zoek gaan naar andere eindversterking

Mijn visie:
1) kan ik niet en wil ik niet
2) heb ik geen zin meer in
3) is een optie, maar ben niet zeker of de kosten opwegen tegen de baten
4) is een optie, maar vermoedelijk een vrij dure en weet niet zeker of dat zal uitmaken
5) eigenlijk geen optie
6) is een optie, maar een vrij dure en tegelijkertijd een serieuze; ook omdat ik dan alle 5 de luidsprekers kan aansturen i.p.v. alleen de fronts en de center....

Ad optie 4/5/6 -> De MA's zijn ècht pracht eindversterkers en geven zo veel meer dynamiek aan/in het geluid, dat ik niet meer zonder kan of wil. Ik denk dat het eigenlijk meer de eindversterking is, die ik nu heb mogen horen en beleven. Binnenkort ga ik Audioservice een belletje geven en vragen naar hun mening/visie over geaarde MA's en/of voor een eventuele oplossing.

Ad optie 6 -> Eindversterking voor mijn installatie geeft extra kracht en dynamiek, die ik niet meer kwijt wil. Het lijkt erop dat de Audiolabs stiekem toch meer lusten dan menig receiver goed aan kan. Let wel: de SR-8002 is een bakbeest en lust menig luidspreker rauw, maar moet soms ook zijn/haar meerdere erkennen in luidsprekers....

De MA's zijn super versterkers en ik denk ook niet dat het daaraan ligt, maar feit blijft wel dat ik voorheen geen last had van een bromtoon en na de MA's wel..... Wellicht dat ik voorheen die brom ook al had en dit nu wordt versterkt door de eindversterking?

Ik ga me de komende tijd maar eens beraden wat ik wil gaan doen, waarbij ik een absolute voorkeur heb voor optie 3, 4 of 6...... Stiekem heb ik al rond gekeken voor optie 6 en kom dan op een Parasound 5250 uit of een Rotel RMB-1575.... (optie 6 dus). Daarnaast heb ik binnenkort contact met het bedrijf waar ik al mijn kabels e.d. haal; wellicht dat er een oplossing is in een verdeelblok?
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: thepioneer op december 02, 2010, 07:53:08
Ik baal echt als een stekker dat je last hebt van een aardlus. Ik heb hier altijd genoten van de ma's en nu ze bij jou staan is het niet goed. Vindt het vreemd en baal dan ook dat er geen oplossing voor te vinden is. Je weet in ieder geval dat de ma's goed zijn bevonden maar het is vervelend dat niet goed wil.

Ik breek mijn hoof erover, en meer als ik je vertel kan ik niet verzinnen. Ik had pas last toen ik 3 groepen had gebouwd en daar de vincent's op aan gesloten had. Ik had eerder een 8 voudig stekkerblok van monster. Daar zaten dus mijn 4 ma's in. De pm8003 sa8003 en sr4003. Mijn dv4003 zat achterin de sr omdat ik aan mijn cd speler een aardekabel had gemaakt en die ook in hetzelfde blok zat i.v.m. de overspanningsbeveiliging.

Dan maar op zoek naar een paar vincent's :) Ik heb toevallig nog wel een set staan.
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Jeroen op december 02, 2010, 11:35:13
Misschien Kemp elektronics eens raadplegen die heeft veel ervaring met dit soort problemen.
http://www.kempelektroniks.com/

Gr. Jeroen
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: JohnWx op december 05, 2010, 09:35:57
misschien zo een gek ding ?

http://link.marktplaats.nl/399239005
Titel: Re: Bromtoon door MA-500 - vermoedelijk aarding
Bericht door: Tigger op december 27, 2010, 19:31:13
Thanks iedereen voor de suggesties en excuus voor de wat latere reactie......heb 't behoorlijk druk gehad met andere zaken, dus ook nog geen tijd gehad om bijv. Audioservice te bellen e.d. ......


Heb wel een kleine verandering gedaan: de fronts niet gebrugd aansturen, maar enkel en de andere twee gebruiken voor de rears (de center was al enkel). De brom/aardlus is nog niet weg, maar nu wel minder aanwezig dan wanneer gebrugd. Voorlopig valt er mee te leven en ga ik me, zoals al eerder aangegeven, beraden op wat ik wil gaan doen.....