Auteur Topic: “Brom” bij inschakelen versterker  (gelezen 707 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline themaestro

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 168
  • The message is in the music
“Brom” bij inschakelen versterker
« Gepost op: april 04, 2021, 10:20:36 »
Ik heb een fijne AudioGD Precision2 maar onlangs viel mij ineens op dat hij een lichte “zoem / brom” weergeeft na het inschakelen. Nu valt het niet echt meer op als de muziek speelt, maar toch. Heb alles al een keer afgekoppeld met enkel nog de stroomkabel maar dat hielp niet, ook het verplaatsen naar een ge-aard stopcontact hielp niet. Iemand een idee hierover? Of is het normaal dat een dergelijk kaliber versterker dit doet? Voor de duidelijkheid, de “brom” komt uit de versterker, niet uit de speakers. Thanx voor de input.
« Laatst bewerkt op: april 04, 2021, 10:29:37 door themaestro »
Audio GD Precision 2, Marantz PM8006, Marantz ND8006, Arcam 5 plus cd, Tannoy XT8F, Sony PSX6 met Nagaoka MP200, Technics SL1900 met Tenorel T2001SD. Reservebank: Astin Trew AT2000 +3500, Arcam Solo Neo, CD17 MK2 KI. Te koop Xanadu DS14 en Dali Suite 2.8

Offline John Wx

  • Donateur!
  • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
  • ******
  • Berichten: 17.618
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #1 Gepost op: april 04, 2021, 11:16:26 »
Laten nakijken is de enige optie
* MARANTZ * KLIPSCH Reference * NORSTONE * SPOTIFY * OEHLBACH * SAMSUNG * Chromecast Audio * MOTOROLA * IXOS * ARGON * Logitech * MICROSOFT * MONSTER Cable * Wireworld * Musical Fidelity * AudioQuest * ACER Veriton * Pro Heuveling cable * YAMAHA *

Offline Ohm Ivo

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 119
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #2 Gepost op: april 04, 2021, 11:22:50 »
Ken het apparaat niet, maar als er een flinke ringkerntrafo inzit zou het zomaar mechanische brom van de trafo kunnen zijn. Misschien hoeft-ie alleen maar wat vaster gedraaid te worden...

Groet van Evert

Offline tins

  • Kent Marantz
  • *
  • Berichten: 10
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #3 Gepost op: april 04, 2021, 11:27:58 »
Het kan de voedingstrafo zijn.
Je kan kijken of alle schroeven in de versterker vast zitten.
Als je handig ben en er zeker van bent dat je veilig werkt (er staat tenslotte wel 230 volt op diverse onderdelen in de versterker !!! ) kan je proberen om op de trafo mechanische kracht uit te oefenen. Hiermee kan je dan hopelijk mechanisch meetrillen onderdrukken.
Het kan ook zijn dat er in de trafo zelf metalen plaatjes zitten die mee trillen met de lichtnet frequentie. 50 Hz. Daar is dan weinig aan te doen.
Nogmaals: Pas wel op als je de versterker open maakt ivm met spanningsvoerende delen.

Offline Ohm Ivo

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 119
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #4 Gepost op: april 04, 2021, 11:29:44 »
 :gp:

Groet van Evert

Offline themaestro

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 168
  • The message is in the music
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #5 Gepost op: april 04, 2021, 13:39:55 »
Dank voor de input heren. Ik kies er dan voor om ‘m naar mijn reparateur te brengen.
Audio GD Precision 2, Marantz PM8006, Marantz ND8006, Arcam 5 plus cd, Tannoy XT8F, Sony PSX6 met Nagaoka MP200, Technics SL1900 met Tenorel T2001SD. Reservebank: Astin Trew AT2000 +3500, Arcam Solo Neo, CD17 MK2 KI. Te koop Xanadu DS14 en Dali Suite 2.8

Offline tins

  • Kent Marantz
  • *
  • Berichten: 10
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #6 Gepost op: april 04, 2021, 13:42:07 »
Succes.
Ik hoor graag wat ze eraan gedaan hebben.

Offline SB_Marantz

  • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
  • ********
  • Berichten: 5.841
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #7 Gepost op: april 04, 2021, 18:58:04 »
Dit type heeft als ik het goed gezien heb 2 ringkerntrafo's.

Mogelijke oorzaken zijn dat er een eindversterker flink stroom staat te trekken door een defect bias circuit.
Een ringkern bromt niet wanneer deze los zit qua montage , een bloktrafo trouwens ook niet.
Defecte trafo lijkt me sterk hoewel er een forumlid hier een zelfde soort probleem had met een peperdure Mcintosh.
Defect is een groot woord maar die trafo werd steeds luidruchtiger.
Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

Offline themaestro

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 168
  • The message is in the music
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #8 Gepost op: april 06, 2021, 21:49:13 »
Ik had mijn Audio GD versterker enkele dagen afgekoppeld ten faveure van een Arcam.
Vandaag toch weer de AudioGD weer aangesloten, en wat denk je? Weg “ brom”. Ik weet niet waarheen of waarom maar het is nu weg......
Audio GD Precision 2, Marantz PM8006, Marantz ND8006, Arcam 5 plus cd, Tannoy XT8F, Sony PSX6 met Nagaoka MP200, Technics SL1900 met Tenorel T2001SD. Reservebank: Astin Trew AT2000 +3500, Arcam Solo Neo, CD17 MK2 KI. Te koop Xanadu DS14 en Dali Suite 2.8

Offline tins

  • Kent Marantz
  • *
  • Berichten: 10
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #9 Gepost op: april 07, 2021, 17:33:35 »
Het feit dat de brom weg is, is belangrijker dan de reden van de oorzaak

Offline SB_Marantz

  • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
  • ********
  • Berichten: 5.841
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #10 Gepost op: april 10, 2021, 11:23:50 »
Ik had mijn Audio GD versterker enkele dagen afgekoppeld ten faveure van een Arcam.
Vandaag toch weer de AudioGD weer aangesloten, en wat denk je? Weg “ brom”. Ik weet niet waarheen of waarom maar het is nu weg......

Ben blij voor je en hoop dat het ook niet meer terug komt.
Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

Offline themaestro

  • Droomt Marantz
  • ***
  • Berichten: 168
  • The message is in the music
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #11 Gepost op: april 10, 2021, 11:26:28 »
Ik had mijn Audio GD versterker enkele dagen afgekoppeld ten faveure van een Arcam.
Vandaag toch weer de AudioGD weer aangesloten, en wat denk je? Weg “ brom”. Ik weet niet waarheen of waarom maar het is nu weg......
En de “ brom “ is er weer! #&*#@#!!!
Misschien als experiment maar weer eens een paar dagen afkoppelen??
Of nog een paar andere suggesties?
Audio GD Precision 2, Marantz PM8006, Marantz ND8006, Arcam 5 plus cd, Tannoy XT8F, Sony PSX6 met Nagaoka MP200, Technics SL1900 met Tenorel T2001SD. Reservebank: Astin Trew AT2000 +3500, Arcam Solo Neo, CD17 MK2 KI. Te koop Xanadu DS14 en Dali Suite 2.8

Offline John Wx

  • Donateur!
  • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
  • ******
  • Berichten: 17.618
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #12 Gepost op: april 10, 2021, 20:45:24 »
Ben blij voor je en hoop dat het ook niet meer terug komt.

Dat heb ik met mijn vrouw een brom en hopen het is weg maar  :-( :-D
* MARANTZ * KLIPSCH Reference * NORSTONE * SPOTIFY * OEHLBACH * SAMSUNG * Chromecast Audio * MOTOROLA * IXOS * ARGON * Logitech * MICROSOFT * MONSTER Cable * Wireworld * Musical Fidelity * AudioQuest * ACER Veriton * Pro Heuveling cable * YAMAHA *

Offline Maus

  • Geen leven buiten Marantz
  • *******
  • Berichten: 3.001
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #13 Gepost op: april 10, 2021, 22:50:26 »
En de “ brom “ is er weer! #&*#@#!!!
Misschien als experiment maar weer eens een paar dagen afkoppelen??
Of nog een paar andere suggesties?

Draai de kap er eens af en kijk wat er bromt...
Hou overigens de temperatuur in de gaten van de trafo. Deze mag handwarm worden na een tijd aanstaan. Als hij snel warm of heet word is er serieus iets mis, niet meer aanzetten dan!

Offline SB_Marantz

  • Zou door Marantz gesponsord moeten worden
  • ********
  • Berichten: 5.841
Re: “Brom” bij inschakelen versterker
« Reactie #14 Gepost op: april 11, 2021, 09:43:52 »
En de “ brom “ is er weer! #&*#@#!!!
Misschien als experiment maar weer eens een paar dagen afkoppelen??
Of nog een paar andere suggesties?


Lijkt mij niet zinvol.

Er mee langs komen wel. :wink:
Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM