Marantzforum.nl

Marantz => Home Theater => Topic gestart door: CBdicX op februari 10, 2024, 12:19:37

Titel: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op februari 10, 2024, 12:19:37
Na uitgebreid testen ben ik tot de conclusie gekomen dat in mijn situatie een Enabled opstelling (plafond kaatsers) beter klinkt en meer het "Atmos" gevoel geeft dan via Height speakers.
Ik heb beide getest waarbij de Height opstelling voor mij duidelijk weergeeft dat het om 2 losse speakers gaat (zie post 2 Dolby uitleg wat ik dus ervaar), en waarbij Enabled duidelijk een breed hoogte gevoel geeft en als 1 zeer brede speaker overkomt.

Dan doet zich nog het fenomeen voor dat een dB test met Height vs Enabled op de zelfde (ruis) volumes, Height 35dB op de luisterplek geeft en Enabled, dus kaatsend, 36.5dB geeft.
Nu maakt die 1.5dB niet zoveel uit maar het geluid is opmerkelijk anders, niet beter of slechter, maar anders.
Height geeft een wat harder geluid waar het met Enabled wat vloeinder klinkt, iets relaxer.
Dat heeft absoluut met reflexies te maken, er zullen door het plafond bepaalde frequenties worden verzwakt en andere versterkt.
Ik vind Enabled voor mij prettiger klinken.

Om een zo goed mogelijk Enabled setup te krijgen heb ik eerst bepaald welke speaker stand op de luisterplek de meeste dB's geeft, en gemeten met de Enabled speakers onzichtbaar achter de TV, maar wel vrij stralend naar het palfond toe.
Mijn luiterplek zit op 2.30 meter vanf de Atmos speakers, in basis een prima afstand.
Dichterbij en (veel) verder weg zal tenkoste gaat van volume en effecten omdat dan de maximale geluidsdruk voor je of achter je zit, een beetje zoals in een 0 zitten met een subwoofer.

Dit kwam eruit:

Rechtop 34,9 dB
80 graden 35,4 dB
70 graden 35,8 dB
55 graden 36,7 dB
30 graden 37,3 dB
20 graden 37,8 dB
10 graden 37,5 dB

De Dolby Enabled speakers die tekoop zijn zitten tussen de 10 en 20 graden.

Na testen met de laserpen kwam voor mijn zitplek er 48,5 graden uit, om daar het maximale eruit te krijgen.
Op de plek waar de laser punt zit op het plafond hou je een spiegeltje plat tegen het plafond, en plat is wel heel belangrijk anders komt de laser punt ergens anders terecht.
Dan kijk je waar deze terechtkomt en pas je de hoek aan tot de gewenste plek beschenen wordt.
Die hoek was bij mij dus 48,5 graden, toch wel ruim af van de 10-20 graden van een "winkel" Dolby Enabled speaker, wat natuurlijk een hoek is die gemiddeld wel werkt maar vaak niet optimaal zal zijn.

(ik zou dus een voorstander zijn van een richtbare Enabled speaker, die er nu niet zijn, dus een tweeter die richtbaar is.....)

Goed, het was even puzzelen met een mal om de speakers inderdaad in die gewenste hoek te krijgen.
Na diverse Atmos testen doorlopen te hebben kinkt het voor mij een stuk beter dan de Height oplossing, en daar kon ik zo weer naar terug stappen, alles hing er nog, maar nee, ik blijft Enabled gebruiken met een mooi breed effecten veld.
Ik gebruik wel een hoge crossover van 150hz, dit wordt door eigenlijk alle Atmos Enabled speaker fabrikanten geadviseerd.
Dit voorkomt dat Enabled geluid teveel versmeerd wordt wat met lagere crossovers gaat gebreuren, lage tonen hebben geen nut voor Atmos.
Het is juist het midden en hoog wat de mens de indruk geeft dat iets van boven komt.

Hier nog wat foto's van dit project........

Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 10, 2024, 12:21:10
 :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 10, 2024, 12:24:18
Hier nog een uitleg van Dolby zelf over Enabled vs Height/Top.......


Will I always get better Dolby Atmos sound with overhead speakers?

Dolby Atmos enabled speakers produce slightly diffuse overhead audio that is quite lifelike and, in some cases, preferable to the sound that comes from overhead speakers.
If your ceiling is lower than 2.5 meters (bij mij hangen de Heights op 2.3 meter), overhead speakers----even with wide dispersion patterns----may be too close to the listener's position.
The audio may be distracting because you'll hear exactly which speaker is producing the sound instead of feeling immersed in an atmosphere in which sounds occur naturally overhead.

In this environment, Dolby Atmos enabled speakers are the better choice for reproducing the immersive overhead Dolby Atmos sound you would hear in a movie theatre, where overhead speakers are located high in the auditorium and create a more diffuse soundfield.

Audio experts agree that the overhead layer of sound produced by Dolby Atmos enabled speakers can be preferable to the sound originating from overhead speakers.

Ondanks dat ik denk nu een goede en correct Atmos opstelling te hebben, is alles natuurlijk afhankelijk hoe de Atmos mix in de film gebruikt gaat worden, is dat slecht dan blijft het slecht, maar dat geld voor alles in de audio.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 10, 2024, 13:56:11
Citaat van: CBdicX op februari 10, 2024, 12:19:37Na uitgebreid testen ben ik tot de conclusie gekomen dat in mijn situatie een Enabled opstelling (plafond kaatsers) beter klinkt en meer het "Atmos" gevoel geeft dan via Height speakers.

Leuk je ervaringen te lezen, en ik ga misschien deze namiddag ook eens spelen door mijn boekenkastjes eens op het plafond te richten.

Maar een niet onbelangrijk vraagje, wat versta je onder "Atmos"?
Want ik denk dat Atmos eigenlijk 2 dingen is

Uit wat ik lees, lijkt het vooral dat eerste te zijn die bij jou nu beter werkt door het meer diffuus geluid. Of het hier bij mij veel gaat doen weet ik niet, zoals ik al aanhaalde heb ik dipole's als surround, en ik las al dat dit afgeraden wordt in een ATMOS opstelling, vermoedelijk omdat ze je al rijkelijk omhullen met surround geluid.

Maar hoe zit het met geluiden in hoogte te lokaliseren ?
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 10, 2024, 15:13:07
Citaat van: dmeerpa op februari 10, 2024, 13:56:11Leuk je ervaringen te lezen, en ik ga misschien deze namiddag ook eens spelen door mijn boekenkastjes eens op het plafond te richten.

Maar een niet onbelangrijk vraagje, wat versta je onder "Atmos"?
Want ik denk dat Atmos eigenlijk 2 dingen is
  • Een meer realistische surround ervaring doordat je in een soort van koepel komt te zitten, wat jij waarschijnlijk al eerder ervaarde met de virtuele speakers. Zelf vind ik die virtuele net een stap achteruit in mijn set, maar misschien komt het omdat ik 4 dipole surrounds heb die mij al heel goed omhullen in surround geluid.
  • De mogelijkheid om objecten precies te lokaliseren, wat mijn inziens enkel kan met DD TrueHD.

Uit wat ik lees, lijkt het vooral dat eerste te zijn die bij jou nu beter werkt door het meer diffuus geluid. Of het hier bij mij veel gaat doen weet ik niet, zoals ik al aanhaalde heb ik dipole's als surround, en ik las al dat dit afgeraden wordt in een ATMOS opstelling, vermoedelijk omdat ze je al rijkelijk omhullen met surround geluid.

Maar hoe zit het met geluiden in hoogte te lokaliseren ?

Dipole speakers zullen zeker Virtual Atmos in de war sturen, met Dipole wordt er al "geknutseld" aan het geluid tov normale surround speakers.
Het is dus niet omdat omdat je omhuld wordt met surround geluid, maar omdat ze uit fase staan, wat dat effect geeft.
En dat verstoort (denk ik) de Virtual Atmos truuk, die zal ook wel werken met iets uit fase te zetten via DSP, hoe anders kunnen ze dat effect bereiken.
En omdat jou Dipole's al uit fase staan zal dit de boel verstoren.

Atmos is voor mij geluiden als regen, vliegtuigen, krakende vloeren van een etage boven je, in stortende gebouwen, en andere effecten die je van boven kan verwachten. 
Dat hoor je echt van boven, en het meer difuus karakter van Enabled vind ik tov Height het voordeel hebben dat het nu een groot veld is, waar bij Height het echt 2 of 4 separaten kanalen zijn, Enabled smeert dit wat meer naar elkaar toe.
Enabled heeft ook wat nadelen, zoals met alles, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel, die helicopter die van links naar rechts vliegt blijft met Enabled iets meer gecentreerd, maar dat is maginaal.
Ik heb er nu 2, maar als ik 4 Atmos speakers zou willen gebruiken zou ik zeker voor Enabled kiezen.
Als ik de Atmos demo bestanden afspeel valt 80-90% in het voordeel van Enabled uit.

En ja, object gestuurd Atmos kan ALLEEN met TrueHD, niet met DD+ wat de streamers gebruiken ondanks dat er dan toch Dolby Atmos in het display staat, object gestuurd is Atmos zijn sterke kant, en DTSX.
Ik vraag mij zelfs af of de streamers wel hoogte kanalen in DD+ Atmos mee sturen, want dat is niet te zien, de speaker invoer van Atmos en DTSX blijft blanco omdat dat tot 32 kanalen kan zijn.
Hoogte kanalen (niet als objecten) kan wel met DD+ want die kan tot 15 kanalen herbergen, maar dat worden weer zeer grote data bestanden, en als streamers ergens een hekel aan hebben is het grote data bestanden.

Beste is uiteraard gewoon een BD Atmos disk, als dat goed gemixt is knallen die hoogte speakers.

Als je de speakers richting het plafond richt, gebruik dan wel een hoge crossover, dat versterkt het hoogte gevoel.
Ook voorkomt een +150hz crossover dat lage tonen door de plafond reflexie overal terecht komen, wat weer kamer correctie gaat beinvloeden en andere hoormatige dingen.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 10:53:37
Geadviseerd voor Klipsch Enabled RP 500SA II : MINIMAAL 150Hz !!

Deze 150Hz geld ook voor de RP 8060FA II met een grotere woofer dan de 500SA.......

Klipsch zal de Dolby specificaties niet anders toepassen dan voorgeschreven voor Enabled speakers, wat voor iedere Enabled speaker (of omhoog gerichte "normale" speakers) het zelfde zal zijn om het juiste effect te krijgen.
Lage tonen hebben niets te zoeken richting het palfond  als het om reflexie speakers gaat, vandaar dat er vaak (zeer) kleine mid/woofers worden gebruikt.

En om niet iedereen meteen aan de telefoon te krijgen zijn ze bij Klipsch zo slim geweest om gevoeligheid en frequentie bereik bij de Atmos speakers niet te vermelden.
Ik zie het al voor me,

Hallo met Klipsch......
Klant: Eh, waarom moet ik die dure Atmos speakers op minimaal 150Hz zetten terwijl ze 70Hz kunnen ??


FREQUENCY RESPONSE:  Conforms to Dolby Atmos Specifications
SENSITIVITY:  Conforms to Dolby Atmos Specifications


 :-D  :-D

Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 11, 2024, 12:08:57
Citaat van: CBdicX op februari 11, 2024, 10:53:37Geadviseerd voor Klipsch Enabled RP 500SA II : MINIMAAL 150Hz !!

Deze 150Hz geld ook voor de RP 8060FA II met een grotere woofer dan de 500SA.......

Klipsch zal de Dolby specificaties niet anders toepassen dan voorgeschreven voor Enabled speakers, wat voor iedere Enabled speaker (of omhoog gerichte "normale" speakers) het zelfde zal zijn om het juiste effect te krijgen.
Lage tonen hebben niets te zoeken richting het palfond  als het om reflexie speakers gaat, vandaar dat er vaak (zeer) kleine mid/woofers worden gebruikt.

En om niet iedereen meteen aan de telefoon te krijgen zijn ze bij Klipsch zo slim geweest om gevoeligheid en frequentie bereik bij de Atmos speakers niet te vermelden.
Ik zie het al voor me,

Ik heb gisteren ook even vlug mijn boekenkast speakers naar plafond gericht. Dat was totaal geen succes.

Met mijn db-meter het volume voor de front heights aangepast (van +5.0db naar 11.5db) om te matchen met de overige speakers.
3 tests gedaan, de eerste de film Midway (duikende vliegtuigen die de admiraal hoort vanop de brug), dan no time to die (de scene waar de wagen op het plein onder vuur genomen, maar vooral dan voor de klokken). Bij allebei zelfde gevoel het hoogte effect is minder, het is wel boven je, maar het klonk als net boven me, ipv veel hoger, en mijn plafonds zijn 2,7m hoog.

De 3de test toont vermoedelijk het probleem, dat is een test video die een stem in een ruimte op en neer en heen en weer beweegt.
Hierbij viel op dat mijn boekenkast speakers opgesteld als Atmos enabled veel luider klonken dan de rest. Een nieuwe meeting met de db-meter met de test ruis toont dat ze wel goed ingesteld staan...

Uiteindelijk de boekenkast speakers weer terug gezet, wat blijkt bij het opnieuw nameten met de db-meter, kom ik terug uit op +11.5db, vreemd dat er plots 5db bij komt buiten vroeger ik had niks veranderd. Met uw laatste reactie te lezen, besef ik dat ik wel iets heb veranderd, de crossover ... ik had die op 120Hz ipv 80 en lees nu dat het zelfs 150Hz moest zijn.
Mijn conclusie is dat het aanpassen van de crossover de ruis stiller doet klinken, en je dus zonder het te beseffen je heights 5db te luid zet.

En die vaststelling klopt met een ander gegeven dat ik ooit had. Ik had 2 identieke luidsprekers die op gelijke afstand van de luisterplek stonden, maar Audessey zag bij metingen steeds een verschil van 4,5-5db. Uiteindelijk bleek één van de midrange speakers het niet te doen.

Mijn advies is om de crossover zo laag mogelijk te zetten (mss speakers allemaal op Fullrange??) om het volume af te stellen met de db meter, en dan pas op 150Hz te zetten.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 12:29:34
Hoe ik het doe, maar daar heeft iedereen zijn eigen methode voor, is inmeten met Audyssey.
Daarna de crossover verhogen voor de  Atmos speakers naar minimaal 150hz (mijn Kef T101 die ik voor Atmos gebruik moeten sowieso op minimaal 120Hz staan), het volume 3dB hoger dan waar Audyssey mee komt voor Atmos.

Volume van de Center zet ook altijd 3dB hoger, die krijgt 40hz van Audyssey, en verhoog ik naar 80.

Andere speakers laat ik met rust maar controleer wel de volumes op de luisterplek, en zijn vaak op een dBtje meer of minder wel ok.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 11, 2024, 12:54:38
Audyssey regelt mn fronts en center op full range, large en dat bevalt mij prima, volume wel verhoogd. Enabled (als heights ingemeten) werden op 120Hz gemeten. Zal ze eens op 150HZ zetten en kijken wat het eventueel scheelt. Overigens pas ik altijd wel het een en ander aan na de meting.

Vergeet te zeggen dat ik nu ook een set prachtige nieuwe fronts heb en die mogen best full range ingemeten worden
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 11, 2024, 13:03:13
Audessey zet mijn fronts op large net als de center, de 4 surrounds zet hij op 40Hz dacht ik. De fronts pas ik steeds aan naar 60Hz (33Hz+50%) en de surrounds naar 90Hz (60Hz+50%)
De center is een verrassing want die gaat op papier maar tot 75Hz +/-3db, die zet ik op 120Hz (75Hz+50%).

Nadien pas ik de niveaus aan met mijn db-meter, enkel de front staat 1db harder, was vroeger ook meer maar na activeren van Midrange Compensation lijken conversaties duidelijker tijdens meer kanaalsweergave.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 13:29:17
Citaat van: dmeerpa op februari 11, 2024, 13:03:13Audessey zet mijn fronts op large net als de center, de 4 surrounds zet hij op 40Hz dacht ik. De fronts pas ik steeds aan naar 60Hz (33Hz+50%) en de surrounds naar 90Hz (60Hz+50%)
De center is een verrassing want die gaat op papier maar tot 75Hz +/-3db, die zet ik op 120Hz (75Hz+50%).

Nadien pas ik de niveaus aan met mijn db-meter, enkel de front staat 1db harder, was vroeger ook meer maar na activeren van Midrange Compensation lijken conversaties duidelijker tijdens meer kanaalsweergave.

Wat ik nooooooit doe is de Center hoger dan 80Hz zetten.
Waarom is dat zodra je hoger gaat, of moet (een kleine center), de subwoofer steeds meer gaat "mee praten" met vocalen van de center.
Dat maakt de subwoofer meer traceerbaar waar hij staat door de hoge Center crossover.

Vandaar dat ik een center kies die zo laag mogelijk gaat om in ieder geval op of lager dan 80 kan.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 16:50:49
Ik ben toch wel zeer tevreden zoals het nu met de 2 Enabled speakers klinkt, en dat smaakt naar meer  :yes: , ondanks dat ik vaak Atmos slecht geïmplementeerd vind in films.

Ik heb een plannetje om er 6 van te maken, en wel alles aan de voorkant maar in 3 sets onder verschillende hoeken gericht.
De setup wordt dan 4x Enabled en 2x Heights, of  6x Height.
6x Enabled is niet mogelijk in de speaker setup  :-o

Ga dat uitwerken en laat uiteraard weten hoe, en wat dit gaat worden  :lol:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 11, 2024, 18:58:11
Interessant zo dat experimenteren. Maar als ik het goed begrijp ga jij de height speakers die je als height hebt ingemeten op lagere hoogte plaatsen. (oorhoogte) Ik heb mn enabled speakers als heights ingemeten terwijl ze op mn fronts stonden. Gek genoeg heb ik ze al eerder ingemeten als enabled en in beide gevallen werden ze door Auydyssey op 120 Hz en +11 Db ingesteld. Alleen lijkt het met de height meting meer effect te geven. :-o
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 19:53:50
Citaat van: RHK op februari 11, 2024, 18:58:11Interessant zo dat experimenteren. Maar als ik het goed begrijp ga jij de height speakers die je als height hebt ingemeten op lagere hoogte plaatsen. (oorhoogte) Ik heb mn enabled speakers als heights ingemeten terwijl ze op mn fronts stonden. Gek genoeg heb ik ze al eerder ingemeten als enabled en in beide gevallen werden ze door Auydyssey op 120 Hz en +11 Db ingesteld. Alleen lijkt het met de height meting meer effect te geven. :-o

Neen mijnheer......

Mijn KefT101 hangen achter de TV, 30-40cm onder het 2.4 meter hoog plafond.
De Kefs krijgen -3.5 db volume mee van Audyssey, en ze zijn redelijk gevoelig met 91db.
Is dus een goede combi, gevoelige speakers en kort van het plafond af voor Enabled.

De beoogde 6 Atmos speakers komen iets lager te hangen, ca 10cm.
4 op de zijkant zoals in de foto, en 2 rechtop qua speaker oriëntatie.
De 4 zullen Front en Midden Heights doen, de 2 rechtop gaan dan Achter doen.
(alles dus aan de voorkant )
Die 2 rechtop zullen achterover staan om het geluid zover mogelijk achter de luisterplek te krijgen.

Er zal dan toch weer een stereo amp moeten komen om de extra 2 te kunnen gebruiken, want de laatste Denon heb ik terug gestuurd met een ruis/brom.

Ik kan niet 6x Enabled doen, is niet mogelijk in de setup, het wordt dan 6x Height, of 4x Enabled voor Front en Midden,  en 2x Heights voor Achter.
In den beginne zal ik Midden en Achter als 1 set parallel aansluiten tot de amp er is, wel al met de voor dit doel correcte hoeken.

De bedoeling is een groter gebied boven de luisterplek te krijgen, wat ook de bedoeling is van 6x Atmos.
Hoe het gaat klinken, geeeeeeen idee
ik ga het horen  :yes: 

Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 11, 2024, 20:17:09
Horen zal je het denk ik wel met 6 Atmos speakers  HB
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 11, 2024, 20:47:18
Citaat van: RHK op februari 11, 2024, 20:17:09Horen zal je het denk ik wel met 6 Atmos speakers  HB

Geheel tegen alle regels in, maar dat heeft wel eerder goed uitgepakt  :wink:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 11, 2024, 22:20:50
Citaat van: CBdicX op februari 11, 2024, 20:47:18Geheel tegen alle regels in, maar dat heeft wel eerder goed uitgepakt  :wink:

Ik moet het met de Alteco's op mn fronts doen,ik weet dat meerdere Atmos speakers beter is . Audyssey geeft ook de mogelijkheid om er 6 in te meten. Ik ben sowieso tevreden met mn surround omgeving.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 12, 2024, 08:32:45
Citaat van: RHK op februari 11, 2024, 22:20:50Ik moet het met de Alteco's op mn fronts doen,ik weet dat meerdere Atmos speakers beter is . Audyssey geeft ook de mogelijkheid om er 6 in te meten. Ik ben sowieso tevreden met mn surround omgeving.

Niets mis met de Alteco's, ik vond het een fijne speaker, het was beter geweest als ie wat gevoeliger was gemaakt.
Een speaker verliest veel energie zodra er gereflecteerd gaat worden, een +90db gevoeligheid zou dan wenselijk zijn.

2 goed geplaatste Enabled speakers doen het (in theorie) beter dan 4 minder goed geplaatste, maar dat geld voor alles in de audio, zeker ook subs  :yes:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 12, 2024, 13:38:06
Citaat van: CBdicX op februari 12, 2024, 08:32:452 goed geplaatste Enabled speakers doen het beter dan 4 minder goed geplaatste, maar dat geld voor alles in de audio, zeker ook subs  :yes:

Geen woord van gelogen. Met mn nieuwe B&W 's heb ik bijna geen sub meer nodig, ik benadruk bijna   :-D  :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 12, 2024, 17:59:56
Ik ga na beraad het toch iets anders doen, het wordt een opstelling voor Auro3D met 5.1.5
Auro3D gebruikt een VOG speaker (Voice Of God) wat een centraal geplaatste speaker is, dus ipv L/R Surround Midden is het 1 Mono speaker in het midden.

Dit heb ik in een ver verleden al eens getest en dat vond ik beter werken dan Atmos.
Auro stuurt 50% naar VOG en de rest gemixt naar de Front en Rear Heights.
Komt er een vliegtuig aan van achter dan is het wel 100% Rear, dan alles naar VOG, dan alles naar Front, zoals Atmos ook werkt.
Maar zijn er hoogte "geluiden" die niet bewegen, dan zal in eerste alleen VOG werken.

Bij mij gaat VOG voor in het midden opgesteld worden, en er naast dus Front en Rear Height.

Moet dan nog wel een Stereo versterker "scoren" voor VOG, tijdelijk koppel ik ze aan Front Height.
De Vog speakers zullen onde een 48 graden hoek staan, op de luisterplek, Front zal op ca. 30 graden komen, Rear op ca. 70 graden.

Om VOG te laten werken moet alles wel via Auro3D afgespeeld worden, dus ook Atmos films.
Het grote voordeel van Auro3D is dat je via instellingen kunt bepalen hoeveel de hoogte kanalen gebruikt gaan worden.
Ook hebben ze een instelling voor het formaat van de kamer.....

Daarnaast kan Atmos en DTSX ook gewoon gebruikt worden, echter werkt de VOG dan niet en krijg ik 5.1.4
Auro3D kan wel alles upmixen naar 5.1.5 :-)
Ook stuurt Auro een klein beetje naar de Front L/R ipv alle vocalen naar de Center.

Als het zover is meld ik mij weer  :yes:   
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 12, 2024, 20:18:56
Tja, zo blijf je wel lekker bezig    :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 12, 2024, 21:27:35
Citaat van: RHK op februari 12, 2024, 20:18:56Tja, zo blijf je wel lekker bezig    :-D

Ik heb de handel nu op Auro3D staan, er is ook een 2D versie voor muziek, ik moet zeggen dat het anders klinkt, nu zelfs zonder Atmos speakers, daar ben ik mee bezig.

De surrounds worden meer gebruikt en er zit duidelijk meer subwoofer gebruik in, ik heb de sub 3db lager gezet om het voor mij prettig te houden.
Ook het iets meer gebruik van de fronts samen met de center klinkt lekker.
Waar Dolby 100% center doet, mixed Auro er wat %tjes in de fronts.
Geeft een iets meer verbreed vocaal ervaring, minder strak in de center geplaatst.
Vind ik soms wat storend met muziek, dat bijna alles uit de center komt met Dolby.
Ik doe altijd "center spread" aan, dat doet Auro altijd maar dan net iets minder als wat center spread doet, ik vind het meer dan uitstekend wat Auro doet.

En dan komt het experimenteren met de hoogte speakers er nog aan  hello
 :-D  :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 12, 2024, 22:43:10
Als ik muziek in stereo afspeel, dan staan alleen mn fronts aan. Mn subs staan dan ook uit. Volledig bereik via de fronts is dan toch mooier.
Meerkanaals opnames gaan wel via alle speakers en subs.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 12, 2024, 23:10:10
Citaat van: RHK op februari 12, 2024, 22:43:10Als ik muziek in stereo afspeel, dan staan alleen mn fronts aan. Mn subs staan dan ook uit. Volledig bereik via de fronts is dan toch mooier.
Meerkanaals opnames gaan wel via alle speakers en subs.

Snap ik, ik speel zelden stereo, wel multichannel stereo.
Maar ik moet wel zeggen dat mijn huidige fronts T301 niet bijster lekker klinken in stereo.
Die missen het fundament die de Kef R5 wel had.
In surround merk ik dat verschil niet dus vind ik dat geen probleem.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 13, 2024, 07:44:55
Citaat van: CBdicX op februari 12, 2024, 21:27:35Ik heb de handel nu op Auro3D staan, er is ook een 2D versie voor muziek, ik moet zeggen dat het anders klinkt, nu zelfs zonder Atmos speakers, daar ben ik mee bezig.

Bij mij klinkt die Auro3D en 2D voor geen meter.
Voor meer kanaalsfilms gebruik ik het liefst de hetzelfde formaat als de bron met toevoeging van Neutral:X.
Nu dat ik voorlopig experimenteer met hoogte speakers die er niet echt zijn, gebruik ik puur Atmos bij Atmos bronsignaal.

Voor een 2 kanaalsfilm/series/programma's van mijn TV decoder gebruik ik DTS Neutral:X.
Vooral hier heb ik Auro geprobeerd, maar het mist gewoon laag, en alles klinkt zo gedempt. En er is nog iets dat me stoort maar kan moeilijk zeggen wat, maar misschien wel wat je zegt het geluid dat anders uitsluitend uit de center komt dan ook deels uit andere speakers komt en dat in mijn omgeving een averechts effect heeft.

We kunnen elkaar wel op ideeën brengen, maar wil duidelijk niet zeggen wat voor ene goed uitpakt het ook voor bij de andere goed doet. Zowel de ruimte als het type speakers zal daar veel in meespelen.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 13, 2024, 08:02:17
Citaat van: RHK op februari 12, 2024, 22:43:10Als ik muziek in stereo afspeel, dan staan alleen mn fronts aan. Mn subs staan dan ook uit. Volledig bereik via de fronts is dan toch mooier.
Meerkanaals opnames gaan wel via alle speakers en subs.

Stereo muziek wordt hier ook altijd in Pure Direct afgespeeld, maar de sub doet hier wel mee.
Dit weekend nog mee gespeeld toen ik het gebruik van de voorversterker in de SACD 30n met de c40 ging vergelijken. De sub voegt iets subtiel bij.
Nu ik keek even naar de specs van jouw B&W 702S3, en zie daar staan dat ze tot zie 28Hz gaan, vergeleken met jou Klipsch R-112-SW die 24Hz, is amper op papier 4Hz lager. In mijn geval gaan de Opussen tot maar 33Hz (Audessey laat zien met 0db verlies en 20 met amper verlies) , maar mijn SVS PB12+ is ingesteld op 12Hz (Audessey laat zien dat de praktijk 16db zonder verlies rond de 12Hz is dat een 4db verlies) en dat is natuurlijk wel een heel stuk lager.

Misschien moet ik mijn crossovers gaan aanpassen volgens wat Audessey heeft gemeten ipv in functie van de specs + 50%.

Al ben ik wel benieuwd hoe dat aspect gaat zijn met de Elysian 4's, die hebben een rating van 30Hz, maar extended naar 24hz +/-6db.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 13, 2024, 08:39:11
Citaat van: dmeerpa op februari 13, 2024, 07:44:55Bij mij klinkt die Auro3D en 2D voor geen meter.
Voor meer kanaalsfilms gebruik ik het liefst de hetzelfde formaat als de bron met toevoeging van Neutral:X.
Nu dat ik voorlopig experimenteer met hoogte speakers die er niet echt zijn, gebruik ik puur Atmos bij Atmos bronsignaal.

Voor een 2 kanaalsfilm/series/programma's van mijn TV decoder gebruik ik DTS Neutral:X.
Vooral hier heb ik Auro geprobeerd, maar het mist gewoon laag, en alles klinkt zo gedempt. En er is nog iets dat me stoort maar kan moeilijk zeggen wat, maar misschien wel wat je zegt het geluid dat anders uitsluitend uit de center komt dan ook deels uit andere speakers komt en dat in mijn omgeving een averechts effect heeft.

We kunnen elkaar wel op ideeën brengen, maar wil duidelijk niet zeggen wat voor ene goed uitpakt het ook voor bij de andere goed doet. Zowel de ruimte als het type speakers zal daar veel in meespelen.


Heel apart hoe die verschillende kamers en opstellingen andere effecten produceren.

Zo zie je maar weer dat er nooit gezegt kan worden ( wat heel vaak gebeurd) het is fout wat je doet, of die opstelling klopt niet.
Ook Dolby geeft ook maar een sugestie in Atmos opstellingen, en die is gebasseerd op ideale setups, afstanden en reflexies, waar nagenoeg geen een huiskamer aan zal voldoen.

Zo ook met Auro, ik ervaar meer bass, en zet mijn sub zelfs 3dB lager, jij ervaar minder bass met Auro.
Wel heb ik met Auro de Dialog Enhansement op High staan, waar het met Dolby op Medium is, dus beide codecs doen duidelijk wat anders.
Waar jij NeuralX gebruikt, vind ik dat weer te dof en zwaar worden.....  :-o
Ik vermoed wel dat in het geval van Auro (en Virtual Atmos) jou "uit fase" Dipole's teveel invloed hebben, waar dat dan bij Dolby en DTS niet het geval is.

En dit is een waar woord van je waar ik ook 100% achter sta:

We kunnen elkaar wel op ideeën brengen, maar wil duidelijk niet zeggen wat voor ene goed uitpakt het ook voor bij de andere goed doet.
Zowel de ruimte als het type speakers zal daar veel in meespelen.
  :yes:

Je moet je eens voorstellen hoeveel ruimtes er zijn.
Is het een L kamer, is het een vierkant of rechthoekige kamer, is die klein of groot, hangen er gordijnen, is het een stenenvloer of tapijt, is het plafond hoog of laag of zelfs iets onder een hoek, waar is de luisterplek, in het midden, uit het midden of tegen de achterwand, zo kan ik nog wel door gaan....

Maar de meest belangrijke:
zit je vrouw in de kamer, en geeft zij commentaar welke speakers het worden, waar ze gaan staan, cq hangen, waar de subwoofer moet komen en hoe groot die mag zijn  :-D  :-D  :-D 
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 13, 2024, 08:43:10
Citaat van: dmeerpa op februari 13, 2024, 08:02:17Stereo muziek wordt hier ook altijd in Pure Direct afgespeeld, maar de sub doet hier wel mee.
Dit weekend nog mee gespeeld toen ik het gebruik van de voorversterker in de SACD 30n met de c40 ging vergelijken. De sub voegt iets subtiel bij.
Nu ik keek even naar de specs van jouw B&W 702S3, en zie daar staan dat ze tot zie 28Hz gaan, vergeleken met jou Klipsch R-112-SW die 24Hz, is amper op papier 4Hz lager. In mijn geval gaan de Opussen tot maar 33Hz (Audessey laat zien met 0db verlies en 20 met amper verlies) , maar mijn SVS PB12+ is ingesteld op 12Hz (Audessey laat zien dat de praktijk 16db zonder verlies rond de 12Hz is dat een 4db verlies) en dat is natuurlijk wel een heel stuk lager.

Misschien moet ik mijn crossovers gaan aanpassen volgens wat Audessey heeft gemeten ipv in functie van de specs + 50%.

Al ben ik wel benieuwd hoe dat aspect gaat zijn met de Elysian 4's, die hebben een rating van 30Hz, maar extended naar 24hz +/-6db.

Dit zou ik zeker eens een keer proberen, ook voor de Center....  :yes:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 13, 2024, 08:56:07


Citaat van: dmeerpa op februari 13, 2024, 08:02:17Stereo muziek wordt hier ook altijd in Pure Direct afgespeeld, maar de sub doet hier wel mee.
Dit weekend nog mee gespeeld toen ik het gebruik van de voorversterker in de SACD 30n met de c40 ging vergelijken. De sub voegt iets subtiel bij.
Nu ik keek even naar de specs van jouw B&W 702S3, en zie daar staan dat ze tot zie 28Hz gaan, vergeleken met jou Klipsch R-112-SW die 24Hz, is amper op papier 4Hz lager. In mijn geval gaan de Opussen tot maar 33Hz (Audessey laat zien met 0db verlies en 20 met amper verlies) , maar mijn SVS PB12+ is ingesteld op 12Hz (Audessey laat zien dat de praktijk 16db zonder verlies rond de 12Hz is dat een 4db verlies) en dat is natuurlijk wel een heel stuk lager.

Misschien moet ik mijn crossovers gaan aanpassen volgens wat Audessey heeft gemeten ipv in functie van de specs + 50%.

Al ben ik wel benieuwd hoe dat aspect gaat zijn met de Elysian 4's, die hebben een rating van 30Hz, maar extended naar 24hz +/-6db.

Nadat ik de AV7706 na reparatie opnieuw had laten inmeten, heb ik het geluid voor films naar tevredenheid met uitgebreide testen met Atmos  blu-rays en streaming ingesteld. Nu was stereo vanaf cd en Tidal aan de beurt. Uitgebreid geluisterd met de sub erbij, wat bij mij op pure direct standaard altijd zo ingesteld stond. Dan valt het toch op dat het middengebied met sub wat in weergave en detail wegvalt uit de B&W's en naar de sub gaat. De sub uit de speakerconfig. gehaald en dan is het stereo met het bijbehorende laag, gedetailleerder en mooier om naar te luisteren. De B&W's zijn dus prima in staat om voldoende laag weer te geven en met sub is het laag iets meer aanwezig, in die zin, het laag moet er alleen zijn als het op de track staat. Zoals jij al zegt, ruimte en akoestiek in je luisteromgeving is hier ook van invloed. Bij mij is de akoestiek aardig goed, scheelt ook natuurlijk.

Verder met Auro3D/NeutralX  heb ik hier  goede ervaringen, alle speakers, behalve Dolby's staan op full range, door Audyssey ingemeten en dat klinkt lekker.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 13, 2024, 08:58:53
Het citaat wordt 3x geplaatst?
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op februari 13, 2024, 09:00:14
Vermoed dat ik as vrijdag alles voor elkaar heb betreft de Auro opstelling met mijn eigen draai eraan.

Een ding heb ik wel gemerkt, dat hoe meer je afwijkt (en dat doe ik) van de Dolby / Auro adviesen, hoe meer het gaat afwijken.
Dat hoeft niet altijd slechter te zijn, maar vaak wel.

Ik ga het beleven of dit zoals ik het bedacht heb te pruimen is, zo niet dan haal ik het weer weg en hou ik het op 5.1.2 of zelfs 3.1, die 3.1 vond ik nog altijd voor mijn kamer een van de prettigste opstellingen.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 13, 2024, 09:01:27
Citaat van: RHK op februari 13, 2024, 08:58:53Het citaat wordt 3x geplaatst?


Trillende vinger ?  L :-D L
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: Marvin op februari 13, 2024, 22:10:25
Citaat van: RHK op februari 13, 2024, 08:58:53Het citaat wordt 3x geplaatst?

Dat was best nog een uitdaging, dat wijzigen via m'n telefoon...  :schater:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: RHK op februari 14, 2024, 08:14:23
Citaat van: Marvin op februari 13, 2024, 22:10:25Dat was best nog een uitdaging, dat wijzigen via m'n telefoon...  :schater:

Ok,je zou denken delete en klaar, maar niet dus. Bedankt.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: dmeerpa op februari 18, 2024, 17:11:23
Citaat van: CBdicX op februari 11, 2024, 10:53:37FREQUENCY RESPONSE:  Conforms to Dolby Atmos Specifications
Vanwaar komt deze quote. Ik was net door de Atmos home Installation Guidelines aan het gaan en dara zeggen ze toch wel iets geheel anders.

Dolby Atmos audio is mixed using discrete, full-range audio objects that may move around anywhere in three-dimensional space. With this in mind, overhead speakers should complement the frequency response, output, and power-handling capabilities of the listener-level speakers. Choose overhead speakers that are timbre matched as closely as possible to the primary listener-level speakers.

Over de te kiezen cross-over wordt niets gezegd voor thuis installatie, voor cinema's moet die voor elke speaker altijd lager dan 100 zijn. Maar onrechtstreeks wordt het wel geadviseerd door volgende tekst die volgt

If the chosen overhead speakers have a wide dispersion pattern (approximately 45 degrees from the acoustical reference axis over the audio band from 100 Hz to 10 kHz or wider), then speakers may be mounted facing directly downward. For speakers with narrower dispersion patterns, those with aimable or angled elements should be angled toward the primary listening position.

De hele gids maakt nog iets anders duidelijk in het gebruik van overhead luidsprekers. Jij vond uw KEF 301's beter klinken als Atmos enabled, zou dat niet komen omdat ze een te kleine 'dispersion pattern' hebben?


Een laatste aandachtpunt voor zo'n hoge crossover is wat staat er ingesteld op je sub, de hoogste crossover op de sub zelf is 120Hz....ik zou de handleiding moeten nalezen of deze enkel werkt bij high input of ook bij low input.
[edit]Blijkbaar heb ik een schakelaar om die uit te zetten, wat ze ook stond.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op februari 18, 2024, 18:14:45
Citaat van: dmeerpa op februari 18, 2024, 17:11:23Vanwaar komt deze quote. Ik was net door de Atmos home Installation Guidelines aan het gaan en dara zeggen ze toch wel iets geheel anders.

Dolby Atmos audio is mixed using discrete, full-range audio objects that may move around anywhere in three-dimensional space. With this in mind, overhead speakers should complement the frequency response, output, and power-handling capabilities of the listener-level speakers. Choose overhead speakers that are timbre matched as closely as possible to the primary listener-level speakers.

Over de te kiezen cross-over wordt niets gezegd voor thuis installatie, voor cinema's moet die voor elke speaker altijd lager dan 100 zijn. Maar onrechtstreeks wordt het wel geadviseerd door volgende tekst die volgt

If the chosen overhead speakers have a wide dispersion pattern (approximately 45 degrees from the acoustical reference axis over the audio band from 100 Hz to 10 kHz or wider), then speakers may be mounted facing directly downward. For speakers with narrower dispersion patterns, those with aimable or angled elements should be angled toward the primary listening position.

De hele gids maakt nog iets anders duidelijk in het gebruik van overhead luidsprekers. Jij vond uw KEF 301's beter klinken als Atmos enabled, zou dat niet komen omdat ze een te kleine 'dispersion pattern' hebben?


Een laatste aandachtpunt voor zo'n hoge crossover is wat staat er ingesteld op je sub, de hoogste crossover op de sub zelf is 120Hz....ik zou de handleiding moeten nalezen of deze enkel werkt bij high input of ook bij low input.
[edit]Blijkbaar heb ik een schakelaar om die uit te zetten, wat ze ook stond.

FREQUENCY RESPONSE:  Conforms to Dolby Atmos Specifications
komt in dit geval van Klipsch voor hun Dolby Enabled speakers, maar meer fabriekanten melden dat ze voldoen aan Dolby specs, verder geen frequentie vermelding.

Wat ook haaks op Dolby zijn eigen beweringen staat is dat er een crossover gebruikt moet worden van minimaal 150Hz, maar dat zou alleen voor Enabled kunnen gelden, misschien niet voor Height en Top speakers, maar wij hadden het toen over Enabled.
Overhead is voornamelijk Top speakers, en in mindere mate Height.

Ik weet niet waarom mijn T101 speakers goed klinken als Enabled of Height, ik heb in het verleden ook andere normale gebruikt zoals de Magnat Needle Sat, werkte ook goed met speciale Atmos files.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled speakers vs Dolby Atmos Height speakers
Bericht door: CBdicX op maart 12, 2024, 08:59:52
Citaat van: RHK op februari 11, 2024, 18:58:11Interessant zo dat experimenteren. Maar als ik het goed begrijp ga jij de height speakers die je als height hebt ingemeten op lagere hoogte plaatsen. (oorhoogte) Ik heb mn enabled speakers als heights ingemeten terwijl ze op mn fronts stonden. Gek genoeg heb ik ze al eerder ingemeten als enabled en in beide gevallen werden ze door Auydyssey op 120 Hz en +11 Db ingesteld. Alleen lijkt het met de height meting meer effect te geven. :-o

Het blijft, voor mij, een teleurstellende ervaring, dat hele Dolby Atmos.
Ik heb dan alle mogelijke opstellingen gehad, en in voorgaande opstellingen zoals voorgeschreven door Dolby (en ik heb echt mijn best gedaan), maar ik kan er niet warm van worden.

2, 4, en 6 Height, en Dolby Enabled speakers, maar helaas nagenoeg niets van te merken.
Toch een berg van verschil als je het vergelijkt met Surround, dat merk je direct als die niet mee doen.

Maar Atmos, of in het algemeen hoogte speakers,  :-o
Jammer, het lijkt op papier een toegevoegde waarde, echter is de mens niet geëvalueerd voor het horen van hoogte geluiden.
En buiten dit doen de meeste geluid mixers ook niet eens mee, en de mogelijkheden zijn al jaren beschikbaar.
Ik heb gelezen dat de oorzaak is dat een goede Atmos geluid track mixen veel tijd, dus veel geld kost.
Er dient per aktie beeld beken worden waar de objecten geplaatst moeten worden, en dat wordt met de hand (joystick) gedaan.
Die tijd en geld wordt liever ergens anders in gestopt door de film makers.

De rede waarom je echt op zoek moet naar een goed gemixte Atmos track, ondanks dat er nu veel Atmos films uitgebracht worden, en ook Ultra Blu-ray, wat dan wel eens wat beter is, maar ook hier afhankelijk per film.
Helaas is het labeltje "Atmos" geen garantie voor merkbare hoogte effecten, kijk maar naar de streaming Atmos films, dat is geheel nutteloos  :-( 
(het H lampje brandt niet eens met Atmos streaming !!!)

Ik ben er nu van overtuigd dat ik op zoek ben naar iets wat er gewoon 9 v/d 10 keer er niet is, een gevalletje "dood geboren kindje".
Ik laat nu 2 hoogte speakers actief mee doen, is het goed gemixt dan zal ik het (misschien) horen, ook met 2.
Ook met 2 hoogte speakers worden er andere dingen actief in de C40, zoals Auro3D, maar in het algemeen  :no:  :no:

Als ik nu met deze practische kennis zou moeten kiezen tussen het gebruik van 2x Hoogte (5.x.2) of 2x Surround Back (7.x), zou ik voor Surround Back kiezen, dat wordt veel vaker goed gebruikt.

RIP Atmos, DTSX, Auro

(ik blijf toch regelmatig terug vallen naar 3.1 wat voor mij eigenlijk het beste klinkt, en waarvan ik geen "codec stress" krijg...........)
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 12, 2024, 20:55:54
Ik heb de hoogte speakers vooralsnog aan extra versterking hangen, dus nog steeds de schakelaar om die 2 versterkers bij te schakelen.
Ik zat net een spelletje te doen op de Xbox, dacht halverwege eens die speakers aan te zetten.
Het was daarvoor al goed, maar met die hoogte speakers ervaar ik echt wel meer ruimtelijkheid.
Vogeltjes die boven je heen en weer vliegen, het werkt dus echt wel.
Nou ja, hier wel dan. 
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 12, 2024, 21:07:33
Citaat van: Marvin op maart 12, 2024, 20:55:54Ik heb de hoogte speakers vooralsnog aan extra versterking hangen, dus nog steeds de schakelaar om die 2 versterkers bij te schakelen.
Ik zat net een spelletje te doen op de Xbox, dacht halverwege eens die speakers aan te zetten.
Het was daarvoor al goed, maar met die hoogte speakers ervaar ik echt wel meer ruimtelijkheid.
Vogeltjes die boven je heen en weer vliegen, het werkt dus echt wel.
Nou ja, hier wel dan. 

Kan heel goed hoor.
Ik zeg ook niet dat het niet werkt, want bij Atmos test files hoor ik het zeker, maar voor mij na al die Atmos jaren vind ik het (te) vaak zeer teleurstellend.

Of ik verwacht er teveel van, maar er zijn mensen zat die er helemaal weg van zijn, zal waarschijnlijk aan mij liggen........

Maar praat jij nu over Atmos of DSU ?
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 13, 2024, 03:55:03
Dit was World of Tanks, dat is volgens mij geen Atmos.
Dus het zal een upmix zijn geweest.
Maar de spelletjes, of eigen games natuurlijk, die in Atmos zijn, die zijn ook wel erg ruimtelijk. 
Misschien dat je kan stellen dat ze er met games meer aandacht aan geven.
Maar dat is vooralsnog een snelle aanname.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: mountainbiker op maart 13, 2024, 08:05:41
Lees af en toe dit topic. Wat ben ik blij dat ik nooit aan dit soort zaken begonnen ben.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: JohnWx op maart 13, 2024, 11:06:35
Citaat van: mountainbiker op maart 13, 2024, 08:05:41Lees af en toe dit topic. Wat ben ik blij dat ik nooit aan dit soort zaken begonnen ben.

#metoo :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 13, 2024, 12:06:17
Citaat van: mountainbiker op maart 13, 2024, 08:05:41Lees af en toe dit topic. Wat ben ik blij dat ik nooit aan dit soort zaken begonnen ben.

Snap ik, echter is het wel zo dat het vaak, maar niet altijd, een toegevoegde waarde heeft.
Hoe hoog die toegevoegde waarde is zal voor iedere setup en kamer anders zijn.
En ja, Stereo is Stereo, ook wel met zijn dingetjes, maar in het algemeen een stuk eenvoudiger, alhoewel......  :wink:

Ik zelf vind 3.x nog altijd een van de beste setups, ik kan hoe dan ook niet zonder een goede Center !
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 13, 2024, 23:44:41
Klinkt eigenlijk best wel L E K K E R dat 3.1 ..........  :yes:  :-D

En ja, "Dolby Atmos" op een 3.1 setup , het blijft een grote marketing truuk met Dolby.
Dit is een gewone 5.1 streaming input, er zou natuurlijk DD+ Dolby Surround moeten staan, maar ja....  :-o  :-o

Ik ervaar met 3.1 meer rust in het geuid, er gebeurd gevoelsmatig minder om mij heen, en minder "hectisch".
Ondanks dat Surround effecten door mijn bescheiden Front speakers (Kef T301) gedaan worden, en er op meer-kanaal bestanden Virtual gebruikt wordt, komt dat voor mij rustig en beheest over.
De Center doet 9 vd 10 keer 70%, de rest wordt dan gedaan door de Front speakers.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 14, 2024, 01:26:34
Jij moet toch aardig wat meetmicrofoons hebben versleten.  :-D
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 14, 2024, 07:43:06
Citaat van: Marvin op maart 14, 2024, 01:26:34Jij moet toch aardig wat meetmicrofoons hebben versleten.  :-D

L :-D L

Ik zal het je nog sterker vertellen, ik heb er een nog splinternieuw in de verpakking  :-)
Een overblijfsel van de eerste reparatie C40 waarbij ik ik wisselende metingen kreeg, wat nu over is......
Dus ik kan nog even door gaan  :yes:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: TurboMarco op maart 14, 2024, 09:52:45
Je moet er niet aan voorbij laten gaan dat "crap in crap out" ook voor atmos geldt  :-)

Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 14, 2024, 10:32:22
Citaat van: mountainbiker op maart 13, 2024, 08:05:41Lees af en toe dit topic. Wat ben ik blij dat ik nooit aan dit soort zaken begonnen ben.
Je kan je hele dag er mee vol plannen, maar als de basis klopt hoef je er net als stereo niets meer aan te doen. 
Er valt alleen veel meer te tweaken, daar kan je veel verder mee komen. Uiteraard.
Maar als de basis klopt, nette speakers, goed opgesteld, goed ingemeten, dan is het verder niet van belang wat er in het schermpje voor format staat. 
Althans, voor mij niet. 
Alles wat er doorheen gejaagd wordt klinkt wel lekker.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Voorn op maart 15, 2024, 15:30:21
Citaat van: Marvin op maart 14, 2024, 10:32:22Je kan je hele dag er mee vol plannen, maar als de basis klopt hoef je er net als stereo niets meer aan te doen. 
Er valt alleen veel meer te tweaken, daar kan je veel verder mee komen. Uiteraard.
Maar als de basis klopt, nette speakers, goed opgesteld, goed ingemeten, dan is het verder niet van belang wat er in het schermpje voor format staat. 
Althans, voor mij niet. 
Alles wat er doorheen gejaagd wordt klinkt wel lekker.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Het is wel waar dat het Atmos aanbod meestal niet fantastisch is, maar luidsprekers aan het plafond zorgen ook, bij andere geluidsformaten altijd voor een grotere/betere geluidsbubbel.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 15, 2024, 15:40:43
Als ik switch tussen (streaming) Atmos via Heights speakers, en Atmos via de Virtualizer, hoor ik nagenoeg geen verschil, is er verschil dan is het in het voordeel van Virtual.

Atmos via bluray is soms wat beter, maar vaak teleurstellend.

Ik zou sowieso niet veel geld aan Atmos speakers uitgeven, ik ben vaak genoeg teleurgesteld, en het eerst proberen met Virtual, het zal je verbazen hoe ruimtelijk dat is.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 15, 2024, 16:11:21
Ik heb voor €90 zo'n complete 5.1 set eitjes op MP gescoord, stukje draad en wat gootjes.
Dit heeft mij nog geen €150 gekost, en het werkt!  pompom
Het hoeft dus zeker geen maandsalaris te kosten.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 15, 2024, 16:47:13
Citaat van: Marvin op maart 15, 2024, 16:11:21Ik heb voor €90 zo'n complete 5.1 set eitjes op MP gescoord, stukje draad en wat gootjes.
Dit heeft mij nog geen €150 gekost, en het werkt!  pompom
Het hoeft dus zeker geen maandsalaris te kosten.

Mee eens, als het met goedkope speakers niet bevredigend is, gaan dure, Dolby Atmos specs speakers, daar niets aan verbeteren.

Ik heb zelf alles geprobeerd, dat is wel bekend, van goedkope tot dure, Virtual geeft bij mij het prettigste resultaat, misschien niet het beste maar wel het prettigste, maar dat zal zeer zeker kamer en setup afhankelijk zijn !!
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: Marvin op maart 15, 2024, 22:03:15
We kijken momenteel Masters of de air, AppleTV. Ik vind het wel een fijn geluid, goed verstaanbaar, lekkere dikke klappen zo nu en dan.
En er vliegt echt van alles over me heen hoor, niet continue, maar ze doen het zeker!
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 15, 2024, 22:10:54
Citaat van: Marvin op maart 15, 2024, 22:03:15We kijken momenteel Masters of de air, AppleTV. Ik vind het wel een fijn geluid, goed verstaanbaar, lekkere dikke klappen zo nu en dan.
En er vliegt echt van alles over me heen hoor, niet continue, maar ze doen het zeker!

Heb ik ook met mijn vrouw, er vlieg van alles over me heen  :-D

Maar inderdaad, als het goed gemixt is, is het best leuk te horen.
Maar het gebeurt helaas zo weinig..... :no:
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: RHK op maart 16, 2024, 08:50:13
Citaat van: Marvin op maart 15, 2024, 22:03:15We kijken momenteel Masters of de air, AppleTV. Ik vind het wel een fijn geluid, goed verstaanbaar, lekkere dikke klappen zo nu en dan.
En er vliegt echt van alles over me heen hoor, niet continue, maar ze doen het zeker!

Serie ook geheel gezien, top voor de geluidseffecten, Neural X doet het daar ook wel lekker in, Auro 3D nog wat beter. Maar zoals CBdicX al zei, huiskamerafhankelijk. Zal Virtual met die serie ook nog eens testen.
Titel: Re: Dolby Atmos Enabled vs Dolby Atmos Height speakers. RIP ATMOS......
Bericht door: CBdicX op maart 16, 2024, 08:59:08
Citaat van: RHK op maart 16, 2024, 08:50:13Serie ook geheel gezien, top voor de geluidseffecten, Neural X doet het daar ook wel lekker in, Auro 3D nog wat beter. Maar zoals CBdicX al zei, huiskamerafhankelijk. Zal Virtual met die serie ook nog eens testen.

Ben benieuwd hoe Virtual bevalt.
Het grootste nadeel is dan wel dat die "speakers" niet harder gezet kunnen worden...... :wink:
Ik vind het prima klinken, wat minder druk en aanwezig als met hoogte speakers, maar dat is smaak gevoelig.

Ik zit nu met Virtual  naar de Technodad Atmos test bestand te luisteren, het is wonderlijk goed, en ogen dicht zou ik zweren dat ik speakers heb hangen.
(maar dit is dan ook puur voor Atmos testen gemaakt, dat is dan vaak wel goed Atmos gebruik).
Het is minder scherp dan met werkelijke speakers, iets meer diffuus, maar prima.
Een beetje het verschil tussen Heights speakers en Dolby Enabled, wat ook diffuus is.