Marantz 5010B VU-meters en vervanging van de snaren

Gestart door Peter_en_Joshua, januari 12, 2024, 21:48:28

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter_en_Joshua

Hallo iedereen,
Wij zijn nieuw hier op dit forum.

Wij hebben op zolder een vintage Marantz 5010B gevonden. Na een goede schoonmaakbeurt hebben we deze getest en we kwamen tot de conclusie dat de snaren vervangen moesten worden. Wij hebben vervolgens nieuwe snaren gekocht, maar we lopen nu tegen twee dingen aan:
1. De snaar die om het vliegwiel zit loopt er steeds af na een tijdje.
2. De VU-meters slaan volledig uit naar rechts en de Marantz slaat dan vanzelf af. Soms is het één VU-meter, soms allebei.

We hebben hier een filmpje van gemaakt, zie links: https://youtu.be/M2rgb4qWWwE?si=XieRbpN0CtLOhWXo en https://youtu.be/YmIZqbYSQoI?si=qqFGegtmG1bnf8m2
Wat is hier aan de hand?

Alvast bedankt.

Hoewie Loewie

Hoi. Mooi deck. Ik heb de 5010 (zonder B) en ga er even van uit dat de binnenkant hetzelfde is. Als de snaar eraf loopt, zit het capstanwiel mogelijk niet goed uitgelijnd. Dat kun je instellen met het ovale plaatje met twee schroefjes. Schroefjes losdraaien (niet helemaal eruit) en verschuiven totdat het capstanwiel goed uitlijnd met de poelie van de motor. Op de foto rood omlijnd.

Wat betreft het afslaan: ik kan het op je filmpje niet goed zien maar begint de cassette wel te draaien? Op het eerste filmpje krijg ik namelijk de indruk van niet (het lege cassettewieltje zit links (?) dus aan het eind van de tape). Dan is het normaal dat ie afslaat.

Dat de VU-meters zo ver uitslaan ligt hoogstwaarschijnlijk aan vervuilde REC/PLAY schakelaars. Inspuiten met IPA en een flink aantal keren op en neer schuiven. Zie foto bij de groene pijlen.

Receiver 2216 1515 - Tuner 2050 ST-50 - Deck 5010 SD1015
Setups: PM-KI Pearl Lite-PM6005-CD5005 / PM5004-CD5004-ST6003 / SR5023-CD5003
Heul veul Superscope Website: www.superscopeaudio.nl

SB_Marantz

Einde tape dus direct afslag.
Uitslag VU meters kan motorboaten zijn.
Meestal is dat op 1 kanaal maar beide nooit gezien.
Je hoort het wel direct of het dat is.
Snaartje is al reeds beschreven.
Alle schroefjes goed aandraaien en vast is vast.
Van de stelschroef ABLIJVEN.
Heb je er wel aan gedraaid opnieuw afstellen zodat er tussen de 1 tot 2 mm speling opzit.
Facts count.
CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

Peter_en_Joshua

Bedankt voor de reacties. Ik ga zometeen het wiel afstellen. Welke afstelschroef wordt bedoeld (diegene waar je niet aan mocht komen)? Ik heb een nieuwe video gemaakt (link: https://youtu.be/3eK5JkIinIg?si=TP6KTqoyuVHuEYF7 ). Bij ff en rew draait hij wel (op de video lijkt het alsof ze niet even hard draaien, maar dat is wel het geval), maar op play draait hij niet. Het bandje was nog niet afgelopen, de band omdraaien helpt namelijk ook niets. Hij heeft het na de vervanging van de band even gedaan, maar toen kwam er ook een gek geluid uit (het motorboating geluid). Gek is dat de wijzers ook niet altijd uitslaan (soms beide niet, soms maar één).

Hoewie Loewie

Citaat van: Peter_en_Joshua op januari 14, 2024, 18:26:13Welke afstelschroef wordt bedoeld (diegene waar je niet aan mocht komen)?
Die in het midden van het ovale plaatje.

Gek dat ie niet begint te draaien als je op play drukt. Gaat de motor wel draaien (even proberen met de snaar eraf) als je op play drukt? Als het goed is wordt er nog een schakelaar bedient bij het indrukken van play die de motor inschakelt. Die wil nog wel eens vervuild zijn of verbogen zodat ie niet goed contact maakt. Zie foto bij de groene pijl.

Receiver 2216 1515 - Tuner 2050 ST-50 - Deck 5010 SD1015
Setups: PM-KI Pearl Lite-PM6005-CD5005 / PM5004-CD5004-ST6003 / SR5023-CD5003
Heul veul Superscope Website: www.superscopeaudio.nl

Peter_en_Joshua

Top, nogmaals bedankt. De motor bleek scheef te zitten en hebben we recht gemaakt, dus de band loopt er niet meer af. We hebben de contactjes (die aangegeven waren met groene pijlen in de eerste foto) schoongemaakt met een antistatische borstel (we hebben momenteel geen IPA in huis). De ground van de motor zat los en hebben we opnieuw vast gesoldeerd. Hij heeft het even gedaan, maar toen kwam datzelfde motorboat geluid weer uit het rechter kanaal en ging de rechter VU meter weer volledig naar rechts. Toen we een stukje gingen opnemen en gingen terugspoelen deden beide kanalen het weer, maar elke paar seconden valt het geluid even weg (zie link: https://youtu.be/LW5x2a6olmI?si=cznouvN7dp1qIpSw ). We hebben de kop geprobeerd schoon te maken met een wattenstaafje en aceton maar zonder succes. We gaan vooruit, er komt in ieder geval weer wat geluid uit!
Echt top dat jullie ons willen helpen.

Hoewie Loewie

#6
Hoi. Ik vraag me af hoe je die twee langwerpige schakelaars met een antistatisch borsteltje kunt schoonmaken. Daarzul je toch echt IPA in moeten spuiten en dan de schakelaars een flink aantal keer bedienen. Je begrijpt toch wel welke ik bedoel? Het zijn twee schakelaars van een centimeter of 8 tot 10 lang. Als je een cassette plaatst die niet beveiligd is tegen overschrijven, dan kun je de REC toets bedienenen en dan zie je die twee schakelaars geschakeld worden.

Receiver 2216 1515 - Tuner 2050 ST-50 - Deck 5010 SD1015
Setups: PM-KI Pearl Lite-PM6005-CD5005 / PM5004-CD5004-ST6003 / SR5023-CD5003
Heul veul Superscope Website: www.superscopeaudio.nl

SB_Marantz

#7
Koppen ,capstan en aandrukrol maak je schoon met gedenactueerde alcohol.
Never nooit met aceton!!!

Laat een plaklaag over en dat krijg je er bijna niet af.

Facts count.
CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

Peter_en_Joshua

Ik begreep welke schakelaars het om gaan, maar we hadden geen alcohol in huis en probeerden het daarom even met een borsteltje. Inmiddels hebben we 96% alcohol ketonatus gehaald. We gaan nu aan de slag.