Project 2 'voorversterkers' op 1 eindversterker.

Gestart door dmeerpa, februari 08, 2024, 10:01:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dmeerpa

Als alles volgens plan verloopt worden de Wharfedale's Elysian 4 volgende week geleverd.
De zwakste schakel in mijn setup lijkt me de Cinema 40. Let op, niks mis met deze surround receiver in tegendeel maar een degelijke stereo amplifier zal het in principe beter doen, zeker deze uit het hoger segment.

Voor stereo is mijn bron uitsluitend de Marantz SACD 30n, en de luidsprekers zal voeden, met weliswaar een oude maar meer dan degelijke Rotel RB991 (300Wpc bij 4 ohm, Damping factor: >500, Total Harmonic Distortion <0,03%, Inter-modulation distortion <0.03% en een Signal/Noise Ratio van 120db) die ik vandaag ook inzet met de Wharfedale Opus 2 en hiervoor gebruik ik de Monster Sigma² speakerkabel (zouden ooit verkocht zijn voor 2000 $, dus geen budget kabel).

Nu weet dat de SACD 30n een geïntegreerde voorversterker heeft (de SACD speler weegt dan ook 13,5kg) en die vermoedelijk beter is dan deze in de Cinema 40.

Daarom loop ik met het idee om de SACD 30n direct aan de Rotel aan te sluiten, maar ook de Cinema 40. De Rotel heeft maar 1 ingang (nu ja 2 balanced en unbalanced).  Zo maar parallel aansluiten mag niet want daarmee kan ik de ingang van de Rotel stuk maken.

Dus dacht ik aan een RCA switchbox (met remote), die bestaan dat is geen probleem en vind je al op Amazon voor 30€.

Maar daarbij zit ik al met 2 vragen
  • Hoeveel winst maak ik door de SACD 30n direct aan de Rotel te hangen en niet via de C40 te gaan. Gezien de c40 in staat is een 2.0 analoog signaal in Pure Direct weer te geven in 2.1 wordt het signaal zeker aangepast. Gebeurd dit analoog of digitaal, ik vermoed digitaal gezien we de crossover kunnen aanpassen, of zou het toch een digitaal gestuurd analoog filter(s) zijn.
  • Hoeveel verlies loop ik op met zo'n RCA switch, en ik vrees dat het antwoord ook variëert met de prijs, zo mag ik waarschijnlijk meer verwachten van de KHOZMO ACOUSTIC Volume Controller / Source Selector 10K + Remote Control dan zo'n 30€ dingetje van Amazon, maar die kost ook 600€ meer.

2de issue is dat de Rotel vandaag mee aan en uitgaat via de Receiver. De c40 heeft een trigger-out die aangesloten is op mijn Belkin PureAV PF40 stroomfilter. Als ik de SACD als bron zou gebruiken en de c40 niet langer gebruik, zou de trigger niet geactiveerd worden.

Het idee dat ik hier heb is
  • Gebruik maken van een Master/Slave stekkerdoos. Daar de SACD 30n op de Master aansluiten, en een stroomadapter op de Slave.
  • Op deze manier creëer ik een DC Trigger Output. De vraag is mag ik deze zomaar parallel op de DC Trigger input zetten van de Belkin PureAV PF40 stroomfilter. Ik vermoed niet dat dit kwaad kan voor de netfilter als ze beide dezelfde spanning leveren. Maar wat als de stroomadapter DC spanning geeft en de c40 staat uit, dan krijgt die zijn DC Trigger Output plots een spanning aangeboden. Iets waarvoor het niet voorzien is. Een idee was van op de beide positieve geleiders van de trigger-out's een diode te plaatsen, zo wordt vermeden dat er ongewenst spanning komt te staan op een uitgang.

Misschien moet ik me eerst een heel goedkoop manueel switch kopen van een €20, misschien is het sop de kolen niet waard.

Wat denken jullie, wat is jullie advies, weet iemand welke diode's ik dan zou moeten gebruiken (wel ooit geleerd 30 jaar geleden maar die kennis is vervlogen).
Marantz Cinema 40 , SACD 30n
Rotel RB-991
Dune HD Max (te koop)
X-box Series X met KODI
Chromecast met Google TV
Pioneer PDP-6080D
Zone 1 : Wharfedale Opus 2 (soon Elysian 4), Opus Tri-Center, 4 x Opus Tri-Surround, SVS PB12+
Zone 2 : Boston Acoustic A25

dmeerpa

#1
Lijkt er op dat het simpeler kan.

Mijn Belkin PureAV PF40 powerconsole heeft 2 trigger inputs een AC en een DC.
De DC gebruik ik nu en wordt gestuurd door de Cinema 40.
De AC kan aangesloten worden door een C8 stekker volgens de handleiding, al lijkt een C7 logischer.
Dus het zou kunnen volstaan om op de SLAVE stopcontact van een MASTER/SALVE stekkerdoos een simpele kabel aan te sluiten.
Ik eens kijken of ik zo'n kabel heb en zien of je beide triggers tegelijk kan gebruiken.

Als dat lukt heb ik zo'n stekkerdoos of master slave schakelaar nodig.

En is de vraag gereduceerd naar welke RCA switch met remote.

Maar misschien moet ik gewoon ff 2de hands voor 5€ een goedkoop HAMA RCA switch kopen, om te horen wat verschil echt is.
Marantz Cinema 40 , SACD 30n
Rotel RB-991
Dune HD Max (te koop)
X-box Series X met KODI
Chromecast met Google TV
Pioneer PDP-6080D
Zone 1 : Wharfedale Opus 2 (soon Elysian 4), Opus Tri-Center, 4 x Opus Tri-Surround, SVS PB12+
Zone 2 : Boston Acoustic A25

dmeerpa

De AC switch combineren met de DC werkt, dus dat is al goed.

Na mijn berichtje naar een lokale winkel om zo'n manuele RCA switch.
Net enkele tests gedaan.

Ik hoor voorlopig 0,0 verschil als ik de voorversterker gebruik van de 'dure' SACD 30n of deze van de Cinema 40.
Ik zat wel niet op mijn luisterplek omdat ik dan teveel tijd verlies na het veranderen van voorkeur.

Het zelfde gevoel heb ik over de MMM DAC in de SACD 30n. Via HEOS speelde ik dezelfde Lossless FLAC af op zowel de c40 als de SACD 30n waar ze dus elk hun eigen DAC en eigen voorversterker gebruiken, ook hier hoorde ik geen verschil en dat verrast me wel.

Ik ga straks nog eens de test doen maar als bron een SACD. En volgende week ook als de Elysian's er zijn.
Marantz Cinema 40 , SACD 30n
Rotel RB-991
Dune HD Max (te koop)
X-box Series X met KODI
Chromecast met Google TV
Pioneer PDP-6080D
Zone 1 : Wharfedale Opus 2 (soon Elysian 4), Opus Tri-Center, 4 x Opus Tri-Surround, SVS PB12+
Zone 2 : Boston Acoustic A25

TurboMarco

Tja verschillen (hoorbare) in dac's , de ene hoort gordijnen verdwijnen en de ander hoort 0 verschil, persoonlijk vind ik het niets uitmaken en kijk enkel naar de aansluitmogelijkheden en of er een volumeregeling op zit.
(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)