SR7007 - Martin Logan ElectroMotion ESLs

Gestart door tmclssns, februari 26, 2013, 14:53:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tmclssns

Even de huidige situatie schetsen want dat werkt makkelijk.

Huidig systeem

  • Harman/Kardon AVR142
  • JBL surround 5.1 speaker set (.1 is Sub 200/230)
  • Mac Mini - optisch verbonden met de HK

We hebben deze setup ooit als kit/pakket gekocht. Ik was relatief tevreden met de filmprestaties en qua audio-performance lag ik er niet echt wakker van. Fast-forward naar het heden en er is wel het een en ander gebeurd.

Zoals Raymond van het Groenewoud zo mooi kan zingen "liefde voor muziek". De wondere wereld ontdekt van de high-quality, lossless FLACs, mooie studio (en/of live) opnames, etc. Toen maakte ik de fout om eens een high end audiozaak binnen te stappen hier in het Antwerpse. Voor het eerst ontdekte ik de electrostaat.

Ik kreeg een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden (AVR, integrated, aparte setup voor audio, etc.) en een demonstratie van de ML Theos in samenwerking met Accuphase (zowel CD als versterker). Ik kreeg zowaar een prive-optreden daar ter plekke van "The Eagles". Het hoog zo zuiver, midden glashelder en de woofer deed zijn werk door de ruimte extra te vullen. Soundstage mooi in het midden met lucht tussen instrumenten, stem.. kortom ik werd omver geblazen, ook door het prijskaartje.

Toen ontdekte ik de kleinere versie, de ElectroMotion ESL. Nog altijd in de typische mooie ML stijl maar iets betaalbaarder (en verdedigbaar aan vrouwlief). Maar ik wilde ze wel eens horen op onze huidige AVR, die Harman Karton - want zo klonk het ook. Het laag kwam kilometers te kort, het midden was een samenraapsel van geluid zonder separatie, en als overmaat van ramp bleek de Macbook Pro die ik bij had een zeer slecht loopwerk en optische uitgang te hebben waardoor de bron niet schoon klonk. De luistersessie was met andere woorden een ramp!

Snel de CD in een speler die er stond, de ElectroMotions aan de bijbehorende receiver en daar was dat magische geluid terug. Dus begon de zoektocht naar een nieuw systeem.

Doel
Bedoeling is om de surround niet te verliezen. Al slaagden de MLs in dat opzicht om zich toch ruimtelijk te manifesteren waardoor je surround niet echt ging missen. Of dit ook voor film is, kan ik momenteel niet zeggen.

We vervangen daarom enkel de fronts door een andere speakerset en een andere AVR. Eerst naar Yamaha gekeken maar die lijken een vrij kil geluid te produceren en daar houdt de ML niet echt van. Dus op aanraden van reviews en de verkoper uiteindelijk bij Marantz aangekomen.

Onze voorkeur gaat uit naar de SR7007 maar de concrete vraag is of dit genoeg is om de MLs aan te sturen? Indien nodig kan er in een later stadium nog wel bijkomstige versterker (enkel stereo?) geplaatst worden maar we zouden het graag die eerste maanden toch redden met enkel de AVR.

+ wat is de ervaring met ML? Want ik ben er weg van (geluidsreproductie en looks) maar lees online toch ook wel wat negatieve punten (sweet-spot gevoelig, en bij speakers van 3000 euro wil ik niet maar op 1 plaats kunnen genieten van de muziek), onderhoud, stators die lossen door warmte, etc.

Ik heb de B&W CM9 ook gehoord en dat klonk niet slecht maar vond de MLs er met kop en schouder bovenuit steken.

Alle tips, adviezen en ideeen zijn welkom!
Bedankt.

ps - de versterker / CD speler die we hoorden, was een Naim Uniti2. Ik weet niet in hoeverre qua output etc. de SR7007 hiermee vergelijkbaar is.

Slashhead

Ik vind het moeilijk inschatten hoe e.e.a. klinkt. ESL's zakken soms erg ver in impedantie waardoor de meeste versterkers het zwaar krijgen en je dus gaat inleveren in het laag. In de praktijk kan het zelfs zo zijn dat je versterker wel energie aan het leveren is aan de ESL's maar dat er nagenoeg niets hoorbaar is... Ik zou even navragen wat de minimale impedantie van deze ESL's is en dan eens kijken of die SR7007 daar mee om kan gaan.  Ik weet niet precies hoe je setup bijvoorbeeld de cross over doet van sub naar fronts dat kan ook nog invloed hebben. Volgens mij begint het onder de 500Hz problematisch te worden met de impedantie.

Exxar

De meeste electrostaten vragen een krachtige en vooral stabiele versterker die met impedanties tot 0.5 ohm overweg kan.
Een receiver valt daarvoor wel heel gauw door de mand, aangezien die zelfs bij 4ohm niet meer aan het opgegeven vermogen komt.
En dat is ook meteen de reden waarom de meeste electrostaten door een stevige eindversterkers aangedreven worden.

Dus, ga eens terug naar die mooie zaak in Antwerpen, met je receiver onder de arm, en vraag nog eens een demo, waarbij er een stevige eindversterker aan jouw receiver gekoppeld wordt (op de front pre out, als die aanwezig zijn).