Nieuw hier en een vraag voeding Marantz 4270

Gestart door 455W30, mei 08, 2017, 21:57:36

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

455W30

Hallo,

Ik ben nieuw hier op het forum, al lees ik al wel een tijdje zo af en toe mee. Zoals zovelen hier hobby ik graag aan audioapparatuur. Mijn eerste vintage receiver was een Marantz 2216, gekocht toen ik 12 was en ik heb hem nog steeds. Vanaf toen is er van alles bijgekomen o.a Pioneer, Kenwood, Akai, Onkyo etc. Maar Marantz ben ik natuurlijk niet vergeten zodoende ben ik nu bezig met een Marantz 4270.

Deze 4270 heb ik gekocht als een defect toestel en ben bezig om die te recappen en eigenlijk alles wat ik verder tegenkom.

Nu zie ik hier wel eens mooie restauratie topics voorbij komen o.a. van Hall9000. Bij elke 4270 die hij doet zet hij er nieuwe voedingstransistors in. Die grote 2 op het koelblok van de voedingsprint. De originele lijken bij mijn exemplaar nog wel in orde maar er is vast een goede reden om die preventief te vervangen? Zo ja, wat zijn dan goed verkrijgbare vervangers?

En wat is wijsheid voor die 2 lompe 15000uF bekers, lekker laten zitten of toch vervangen?

jrm

Hi,

welkom op het forum, ik denk en vermoed dat een foto meer zegt dan heel veel woorden.
Inderdaad zitten er op het forum een paar techneuten die raad weten.

HAL9000

Welkom,

Ja  die voeding word erg warm,  elko's  zijn verrot  zijn.  meestal  zit er een weerstand die  afbrokkelt. Daar  moet een 1-watt in.   Die  twee D313 kunnen wel defect zijn.

Die  2x 50V 20000 kunnen soms erg rot zijn inderdaad.     
Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!

455W30

Hey super bedankt voor de snelle en nuttige reacties!

De elco's zijn inderdaad voor het merendeel gaar en ook die weerstand waar je het over hebt is raak, verbrand zelfs.

Bij mij hebben die 2 transistors de opdruk Sanyo D331, kan dat kloppen?

De bedoeling is om hem compleet te reviseren. Nu heb ik al best wat versterkers gedaan maar zo'n volle receiver is dan nog wel een leuke uitdaging. Als er nog meer tips zijn is dat altijd welkom. Bekende kwaaltjes om preventief te vervangen?

Ik zal dan sowieso ook die dikke buffer elco's vervangen, kan inderdaad moeilijk nog fris zijn na al die jaren onder de drukke kap. Jammer dat de nieuwe zoveel kleiner zijn. Iemand nog tips om dat netjes te monteren?

Mochten foto's inderdaad gewenst zijn zal ik dat zo snel mogelijk regelen, ben het kabeltje ff kwijt.

Nogmaals bedankt voor de hulp!

HAL9000

ja dan is er zeker  een  sanyo D331 (is bd243c  of TiP-41C), weerstandje  uit mijn hoofd zou 2K2 zijn.

De 4270 is een ingewikkelde  machine!    heb er zelf een paar gehad  in de loop der  jaren.  Hier is duidelijk dat de voeding het begeven heeft na  40 jaar.  :angel:

Herstel  de  oude  glorie  van marantz!!

thanatos

Mag het een keer na 40 jaar  :-D

Transistoren die duidelijk heet geworden zijn inderdaad preventief vervangen.

Daarintegen kunnen die grote buffer/voedingselco's vaak nog best goed zijn. Ik meet ze graag door en als ze nog even meekunnen scheelt dat toch weer in de kosten, ze kunnen goed aan de prijs zijn zeker hogere voltages.

455W30

HAL9000 en Thantatos, Hartelijk dank voor jullie adviezen! Hier kan ik zeker wat mee. Ik zal de materialen bestellen en ga ermee aan de slag.

De receiver heeft zich knap gehouden, na 40 jaar mag het inderdaad zeker wat mij betreft. Eerlijk gezegd was het beter geweest als iemand er 10 jaar geleden al eens een onderhoudsbeurtje aan had gewaagt maar beter laat dan nooit.

Zodra er updates zijn zal ik ze hier posten. Mooi zo'n forum!