Marantzforum.nl

Marantz => Periferie => Topic gestart door: JohnWx op november 15, 2012, 19:25:31

Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 15, 2012, 19:25:31
HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?

I. DE WETENSCHAP

Het menselijk gehoor kan geluiden waarnemen zodra de luchtdrukwijziging minstens 20 µPa bedraagt (wat heel, heel, heel, heel erg zwak is qua signaal). Dat is gedefinieerd als 0 dB.
In laboratoriumcondities zijn er mensen die verschillen tussen 0,5 à 1 dB kunnen horen, maar die hebben dan steevast een uitstekend gehoor. In een gewone huiskamer met minstens 30 dB achtergrondlawaai ('s nachts 20 dB) kan dat helaas niet meer en kan zelfs het allerbeste gehoor geen verschillen kleiner dan 2 à 3 dB horen omdat dat gewoon in dat achtergrondlawaai verdrinkt.
Dan wordt de hamvraag: hoe groot zijn de kabelverschillen in dB en kun je dat ook horen? Of zijn ze zo klein dat je ze onmogelijk als mens kunt horen, niet in een normale huiskamer en zelfs niet in perfecte laboratoriumcondities?

A. Welke verschillen kun je meten bij kabels?

Er zijn nog meer meetbare factoren, maar deze drie zijn het grootste qua meetwaarde.
Om cijfers te geven, neem ik nu als voorbeeld een dure zilveren interlink en een goedkope van koper.

-> Weerstand

Zilver heeft een soortelijke weerstand van 0,016 Ω*mm²/m en bij koper is dat 0,0175 Ω*mm²/m (allebei bij 15°C, iets meer bij 20°).
Nemen we aan dat de twee interlinks allebei 50 cm (0,5 m) lang zijn en de kabels allemaal een doorsnee hebben van 1,5mm².
Dan zou de totaalweerstand van de zilveren interlink 0,0107 Ω zijn en die van de koperen interlink 0,0117 Ω. Dat is met andere woorden een verschil van één duizendste Ohm. Kun je dat horen denk je? Nee dus. Dus voor de betere geleiding hoef je geen zilver te nemen, dat maakt immers slechts één duizendste Ohm op 50 cm uit.

-> Zelfinductantie en -capacitantie, en het skineffect?

De zelfcapacitantie is bij meeraderige kabels lager dan bij éénaderige, maar de zelfinductantie is dan hoger. Dat geldt zowel voor koper als voor zilver.
Koperen interlinks zijn normaal meeraderig, terwijl de zilveren normaal éénaderig zijn. Dat wil dus zeggen dat de zelfcapacitantie bij de koperinterlink beter is en slechter bij de zilveren, maar de zelfinductantie is slechter bij de koperinterlink dan bij de zilveren.
We praten over waarden van nauweljiks 15 pF/m (dus zo'n 7,5 pF voor 50 cm) en 0,05 µH/m (totaal 0,025 µH) zelfinductantie voor de koperen interlink.
Voor de zilveren is dat ca. 50 pF/m (25 pF totaal) en 0 µH/m (éénaderig).
Het skineffect speelt niet mee, vermits dat alleen van toepassing is in het MHz-bereik en bij hele dikke eenaderige kabels (boven 6 mm²).
Het gaat dus om een verschil van ca. 17,5 pF zelfcapacitantie en 0,025 µH zelfinductantie. Dat ligt ver buiten het bereik van het menselijk waarnemingsvermogen hoor. Kun je dat dus horen? Nee!

B. Meetbaar verschil

De conclusie is, dat kabels maximaal een verschil van 0,5 dB optekenen in de meest extreme gevallen. Er is één uitzondering: bij sommige slecht ontworpen versterkers is het mogelijk dat de aangesloten kabels via hun zelfinductantie en zelfcapacitantie allerlei ongewenste effecten in de versterker zelf tot stand brengen en dan zouden de effecten hoger zijn. Daar is onderzoek op gebeurd en daar was de conclusie, dat de verschillen bij een problematische versterker hooguit 1,5 dB zijn.

C. Luidsprekerkabels

Die zijn langer en meestal ook iets dikker dan interlinks. Ook hier geldt dat er qua geleiding nauwelijks een verschil is en dat zaken zoals zelfinductantie, zelfcapacitantie en skineffect ofwel bewijsbaar geen rol spelen (wegens niet in het audiogebied of te dunne kabel) ofwel een zo lage waarde presenteren dat er een ernstige vraag rijst of je als mens dat verschil wel kunt horen.
Ook hier geldt, dat je ze best zo kort mogelijk houdt. Hoe dik ze moeten zijn, hangt af van de gewenste lengte én de maximale stroom die erdoor moet. De maximale stroom I is het hoogste vermogen P van de versterker gedeeld door de laagste impedantie Z van de luidspreker en uit dat resultaat dan de vierkantswortel. Met andere woorden:
I = √(P/Z)
Om praktische redenen mag je dit onthouden als: een gewone 2,5 mm² meeraderige koperkabel kan probleemloos 10 A aan over een afstand tot pakweg 5 m. Wil je grotere afstanden overbruggen of grotere stromen kunnen verwerken, dan kies je best 4 mm². In gewone huiskamersituaties kan ik me geen situatie indenken waarin je nog dikkere kabels zou moeten verkiezen.

D. Stroomkabels

Een stroomkabel vertrekt vanuit een wandstopcontact en brengt 230 V wisselspanning in het audiotoestel. In het toestel wordt die wisselspanning via transformatoren omgezet naar een lagere spanning (meestal tussen 12 en 30 V, al kunnen er uitzonderingen zijn) en dan gelijkgericht naar gelijkspanning. Zware elco's of elektrolytische condensatoren vlakken die gelijkspanning af om alle mogelijke storingen plat te stampen. En met die gelijkspanning doet het audiotoestel dan zijn werk.
Hamvraag; als je bedenkt dat er in de muren doodgewone goedkope stroomkabel zit en je audiotoestel sowieso de stroomtoevoer gaat platkloppen tot gelijkspanning, hoe zou een stukje superdeluxe kabel tussen stopcontact en toestel ooit enig hoorbaar verschil moeten opleveren? Dat kan natuurlijk niet, tenzij de kabel die je wil vervangen een gebrek of defect vertoont. Heel dit verhaal gaat over of er hoorbare verschillen zijn tussen perfect werkende en niet-geoxideerde kabels.
Om een lang verhaal kort te maken: zodra de stroomkabel geschikt is voor de vermogens die het toestel zal gebruiken, zal eender welke andere geschikte kabel geen enkel hoorbaar verschil produceren.

II. HET MENSELIJK BREIN

De wetenschap zegt dus, dat er wel degelijk verschillen in kabels bestaan maar dat die bij goed werkende apparatuur en kabels zonder defecten te klein zijn om hoorbaar te zijn voor de mens. Zelfs voor mensen met een absoluut gehoor.
Nochtans zijn er heel wat mensen, die beweren perfect in staat te zijn verschillen tussen kabels te horen. Zowel bij interlinks als luidsprekerkabels en zelfs bij stroomkabels. En als jijzelf uitgenodigd wordt bij zo iemand en die laat je trots een kabel van 3000 euro horen versus eentje van 100 euro, dan hoor je ook wel dat die van 3000 euro beter is. Hoe kan dat dan?
Het antwoord is: het menselijk brein.

Daar is door geleerden ook al heel wat onderzoek naar gedaan. De menselijke waarneming (en dat geldt eigenlijk ook voor die van dieren) kun je onderverdelen in twee hoofdstukken: het fysieke of mechanische aspect van het gehoor plus de verwerking van die signalen door het brein.
Het mechanische aspect van het gehoor draait rondom geluidgolven die onze gehoorschelp binnenkomen en dan omgezet worden tot elektrochemische zenuwpulsen die naar het brein gestuurd worden.

De werking van het menselijk oor (http://www.youtube.com/watch?v=bK2VogGCunc#)

Dat mechanische deel bepaalt dus wat de allerkleinste geluidjes zijn die we kunnen horen (de gevoeligheid van het gehoor), maar ook de allerluidste en wanneer dat tot pijn en schade leidt.
De menselijke waarneming blijkt eigenlijk heel onbetrouwbaar, veel minder goed (gedetailleerd) dan bij andere diersoorten.

A. Verwerking door het brein

Eenmaal dat wat we horen omgezet is naar zenuwimpulsen, verwerkt ons brein deze elektrochemische signalen. Alles wat we waarnemen wordt door een interpretatieve filter gehaald. Daarbij kan informatie weggefilterd worden voor ons bewustzijn, of kan er ontbrekende informatie aangevuld worden (extrapolatie, interpolatie). Een bewijs van het eerste is het feit dat je een tikkende klok in je woonkamer niet meer hoort (tenzij je je erop concentreert) of dat je mits concentratie kunt verstaan wat iemand zegt in een rumoerige ruimte (binnen welbepaalde grenzen). Een bewijs voor het tweede is het feit dat onze gezichtswaarneming 24 losse beelden per seconde als een vloeiend geheel ziet en bovendien de resolutie van die beelden verhoogt: als je het beeld pauzeert, zie je ineens een veel lagere resolutie. Zoiets is een bewijs van de aanvullende functie van onze hersenen. Ontbrekende informatie en een lagere resolutie wordt aangevuld tot een duidelijk en vloeibaar lopend beeld. Ons gehoor kan ook zoiets.
Daaruit volgt dan de conclusie dat onze hersenen ons wel degelijk voorliegen als het om waarneming gaat.

B. Autosuggestie

Bij vergelijkingen van wat we horen, moeten we er ons dus bewust van zijn dat allerlei psychische factoren onze waarneming gaan beïnvloeden. Bij audio is een van de belangrijkste factoren de autosuggestie. Hierbij spelen verwachtingspatronen en wensen een rol en ons brein zal de waarneming aanpassen aan die psychologische elementen. Dat is dus het effect van autosuggestie. We verwachten iets te horen, en dan horen we dat ook. Ook al is dat dus niet echt fysiek aanwezig.


Hoe voorkomen we dat? Hoe zorgen we ervoor dat onze hersenen zo weinig mogelijk filteren of aanvullen en ons dus zoveel mogelijk de fysieke werkelijkheid laten horen?

De echt serieuze audiojournalisten zaten natuurlijk met hetzelfde probleem. Hoe konden ze zeker zijn dat er werkelijk een verschil hoorbaar was of niet? Als je eigen hersenen je kunnen bedriegen?
De oplossing komt uit de wetenschappelijke wereld, die ook met dit probleem geconfronteerd werd bij het doen van waarnemingen.
Het antwoord is de dubbelblinde of ABX-test (soms ook wel: DBT-test). Hierbij weet de luisteraar niet naar wat hij luistert en ook niet naar wat er heen en weer geschakeld wordt. Bovendien ziet hij ofwel de persoon niet die schakelt ofwel weet die ook niet wat hij precies schakelt. Waarom is dat laatste belangrijk? Omdat uit onderzoek bleek, dat de schakelende persoon via zijn lichaamstaal informatie over het te testen product al dan niet bewust kan doorspelen aan de proefpersonen. Een dubbelblinde test voorkomt dit.

Wat blijkt? Als we met zo'n dubbelblinde test werken bij een vergelijking, zijn er plots geen verschillen meer hoorbaar tussen twee koperkabels, twee zilverkabels of tussen een koper- en een zilverkabel. En maken stroomkabels ook geen enkel verschil meer uit. Bovendien blijken andere verschillen die de audio-verkopers ons willen doen geloven veel kleiner of effectief onhoorbaar.

Audiopublicaties die geld verdienen met reclames van kabelfabrikanten doen bij de bespreking van kabels nooit zo'n blinde test. Nee, gewoonlijk worden de kabels vervangen door de te evalueren kabels, daarna moet uiteraard een en ander eerst een paar honderd uur inspelen (voor kabels totaal onnodig) en dan pas wordt er geluisterd en schrijft de auteur allerlei conclusies neer. En natuurlijk prijst hij een dure kabel dan de hemel in, want dat moet om de reclame-inkomsten te kunnen behouden. Zoiets is dus puur bedrog van de lezer.

Probeer zelf maar eens zo'n dubbelblinde test. Daarvoor heb je uiteraard de medewerking van minstens één andere persoon nodig en zul je als luisteraar een blinddoek moeten dragen. Hoor je dan nog verschil, dan kun je effectief 1 miljoen dollar winnen van de Amerikaan James Randi.


Geleend van het nieuw forum van HiFifreak = http://www.hififreaks.nl/index.php als LEESVOER  
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 15, 2012, 19:37:03
Zo zo, heb me gelijk maar aangemeld.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 15, 2012, 20:18:59
Ik ook .
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Eeg op november 15, 2012, 21:27:28
Mooi artikel. Interessant!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marantz 81 op november 15, 2012, 22:00:37
Interresant artikel , er wordt zoveel over zulke dingen geschreven dat jeje ook kan afvragen ofdat dit werkelijk zo is

Nu nog een artikel dat alle apparatuur en speakers hetzelfde klinken  clown1
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: xander32 op november 15, 2012, 22:33:38
Heb er niets nieuws gelezen, een herhaling van zetten, welke uiteindelijk wel weer in een welles nietes discussie zal uitlopen  8-). De ts heeft slechts e.e.a. samengevoegd en samengevat.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 15, 2012, 23:17:18
en de aarde was plat volgens een aantal wetenschappers...
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 15, 2012, 23:33:17
Citaat van: Zoldar op november 15, 2012, 23:17:18
en de aarde was plat volgens een aantal wetenschappers...

ik zie dat nergens staan in een wetenschappelijk blad  :wink:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 15, 2012, 23:42:48
Citaat van: John Wx op november 15, 2012, 23:33:17
ik zie dat nergens staan in een wetenschappelijk blad  :wink:

dat boek is ook op de brandstapel gegaan, oh nee dat was het boek erna, inclusief schrijver. die beweerde dat de aarde rond was. brutale vlerk.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 15, 2012, 23:46:18
Citaat van: Zoldar op november 15, 2012, 23:42:48
dat boek is ook op de brandstapel gegaan, oh nee dat was het boek erna, inclusief schrijver. die beweerde dat de aarde rond was. brutale vlerk.

thx je geeft me een big smile  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 16, 2012, 00:44:33
Natuurlijk zijn er altijd nog lieden die zich vasthouden aan het onverklaarbare .

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Haitian_vodou_altar_to_Petwo%2C_Rada%2C_and_Gede_spirits%3B_November_5%2C_2010..jpg/350px-Haitian_vodou_altar_to_Petwo%2C_Rada%2C_and_Gede_spirits%3B_November_5%2C_2010..jpg)

(http://static0.ad.nl/static/photo/2009/5/6/12/media_xl_766332.jpg)

(http://spriet.punt.nl/upload/sprookjes_zijn_een_spiegel.jpg)

:mrgreen:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 16, 2012, 03:08:19
Of het verklaarbare onverklaarbaar blijven ontkennen, zoals de bovenstaande toverheks. :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: mountainbiker op november 16, 2012, 03:35:27
Kies maar!!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 16, 2012, 09:44:17
Citaat van: cz79 op november 16, 2012, 06:41:12
DIt hele topic, dit soort topics zijn er de oorzaak van dat er bij andere fora Behalve het groene forum en dit Forum ...tot nu toe) een hoop mensen een ban hebben gekregen aangezien dit 9 van de 10 keer ontaard in een welles nietes discussie die de sfeer er zelden gezelliger op maakt. Dus....

dus de wel gelovers mogen wel iets schrijven maar de niet gelovers niet  HLP

Wat is er mis als er een stuk is geschreven over hoe een kabel te kiezen op wetenschappelijke wijze je kan het ter kennis aannnemen je hoeft het niet te lezen of je reageert maar om te zeggen dit soort topics ontaarden in wellus nietus heb je 2 partijen nodig Chris
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 16, 2012, 11:30:56
Citaat van: John Wx op november 16, 2012, 09:44:17
dus de wel gelovers mogen wel iets schrijven maar de niet gelovers niet  HLP

Wat is er mis als er een stuk is geschreven over hoe een kabel te kiezen op wetenschappelijke wijze je kan het ter kennis aannnemen je hoeft het niet te lezen of je reageert maar om te zeggen dit soort topics ontaarden in wellus nietus heb je 2 partijen nodig Chris
stupid

Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: rexp op november 16, 2012, 11:48:17
Ja, het zijn altijd dezelfde die zonder technische onderbouwing over kabels beginnen! Op de brandstapel ermee!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: jrm op november 16, 2012, 12:03:49
<zucht> daar kunnen we weer gaan of.....

Laten we het zo zien, er zijn nu eenmaal heel veel verschillende merken, met verschllende looks etc...en dat is erg fijn, want we zijn allemaal anders, met eigen wensen en ideeën.

We streven allemaal naar een muziekbeleving zoals deze in onze referentie (Oude gedachte/gevoel) bestaat, echter echte live muziek vind je in concertzalen e.d. niet in je huiskamer, dat is toch enigzins behelpen.

Dat alle apparaten gekoppeld zit met kabeltjes (uizonderingen daargelaten) is ook nu eenmaal een gegeven, dus dat we allemaal kiezen voor een ander kabeltje is nu eenmaal een democratisch recht en laat iedereen dat dan ook vrolijk kiezen!

Met andere woorden fijn dat iemand lyrisch over een kabeltje kan zijn van 5 euro of 5.000 euro, ik hoor en bepaal zelf wel wat ik mooi vind (als ik het kan horen), maar ik vind het leuk om te lezen hoe men zo'n kabeltje beleefd.

Oftewel leven en laten leven, tenzij iemand een eerlijk antwoord vraagt, dan krijgt hij ook een eerlijk antwoord  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 16, 2012, 12:47:32
Feit is dat je een kabel op een wetenschappelijke wijze moet selecteren ,je kan immers niet een usb kabel aansluiten op een cinch in/uitgang  clown1

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: jrm op november 16, 2012, 12:52:05
Citaat van: Marco op november 16, 2012, 12:47:32
Feit is dat je een kabel op een wetenschappelijke wijze moet selecteren ,je kan immers niet een usb kabel aansluiten op een cinch in/uitgang  clown1

Daar heb je een .   :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 16, 2012, 14:00:38
(http://i234.photobucket.com/albums/ee127/lockkeeper/th_DSC00784-1.jpg)

(http://i234.photobucket.com/albums/ee127/lockkeeper/th_DSC00784.jpg)

Hier zitten prijzige kabeltjes tussen, krijgertjes, én Gamma/audioboeren spul.

Ik zie het verschil niet en ik hoor het niet, boeiend....  clown1

Ze zijn inderdaad zo wetenschappelijk mogelijk gekozen, zoals Marco al aangeeft prop je een USB niet in een Cinch. Een glasvezel niet in de Coax, enz enz...
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 16, 2012, 14:24:10
Citeerwaarheid laat ik dan in het miden want die is er niet
Die is er wel ,maar die wil je niet zien .

CiteerIk zeg alleen dat dit soort topics nimmer bijdragen aan een goede sfeer op een (welk dan ook) forum
Dat mag jij vinden ,anderen die denken daar anders over en willen graag informatie waar ze wat aan hebben .
Je bent trouwens ook niet verplicht om aan dergelijke onderwerpen deel te nemen ,en om dergelijke topics in de ban te doen ondermijn je de democratie ,wat op dit forum gelukkig niet aan de orde is .
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: cz79 op november 16, 2012, 15:00:28
Citaat van: Marco op november 16, 2012, 14:24:10
Die is er wel ,maar die wil je niet zien .
Dat mag jij vinden ,anderen die denken daar anders over en willen graag informatie waar ze wat aan hebben .
Je bent trouwens ook niet verplicht om aan dergelijke onderwerpen deel te nemen ,en om dergelijke topics in de ban te doen ondermijn je de democratie ,wat op dit forum gelukkig niet aan de orde is .


DE waarheid bestaat NIET, die is namelijk voor iedereen anders, dat wil zeggen ieder heeft zijn eigen versie van de waarheid, en dus zijn alle versies waar voor diegene die het betreft, maar geod dat hoort in een filosofisch topic thuis.
Topic zeker niet in de ban doen alleen voor waken dat dit niet uit de klauwen loopt net als de drie (bijna 4 kwestie van tijd) andere fora, dat zou namelijk zonde zijn van dit forum waar het nog wel heel erg gezellig is :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Paul op november 16, 2012, 15:05:18
Citaat van: cz79 op november 16, 2012, 15:00:28

DE waarheid bestaat NIET, die is namelijk voor iedereen anders, dat wil zeggen ieder heeft zijn eigen versie van de waarheid, en dus zijn alle versies waar voor diegene die het betreft, maar geod dat hoort in een filosofisch topic thuis.
Topic zeker niet in de ban doen alleen voor waken dat dit niet uit de klauwen loopt net als de drie (bijna 4 kwestie van tijd) andere fora, dat zou namelijk zonde zijn van dit forum waar het nog wel heel erg gezellig is :-D

Ach Chris ben net bijgelezen op het blauwe buurforum je hebt nu meer tijd om hier rond te hangen, maak je niet druk jouw ding is niet altijd iemand anders z,n ding, zal altijd zo blijven.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 16, 2012, 15:08:25
Ik kom niet vaak bij Blauw, geen idee waar het over gaat.   pompom


(Geen waarde oordeel tov blauw, ik ga daar heen wanneer ik iets echt wil weten. Kan niet alle forums even veel aandacht geven als dit forum natuurlijk. Kijk maar naar meeste tijd online).  clown1
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 16, 2012, 15:24:32
Citaat van: cz79 op november 16, 2012, 15:00:28

DE waarheid bestaat NIET, die is namelijk voor iedereen anders, dat wil zeggen ieder heeft zijn eigen versie van de waarheid, en dus zijn alle versies waar voor diegene die het betreft, maar geod dat hoort in een filosofisch topic thuis.
Dus volgens jou kan ik mijn kinderen maar beter niet naar school sturen ,de wiskunde is maar een sprookje waarbij de kabouters dmv vliegende olifantjes zorgen voor beeld en geluid  violent1

De Aarde is rond ,maar volgens sommigen is de Aarde vierkant bedoel je ? ,en dan ligt de waarheid ......die volgens jou niet bestaat ergens in het midden  :roll:

HLP
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: xander32 op november 16, 2012, 16:03:45
Citaat van: John Wx op november 16, 2012, 10:55:10
jij wint  :-)

notworthy
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 16, 2012, 17:20:11
En dan maar hopen dat er geen verkoudheid opkomst is en dat je oorsmeer de doorgang niet verhinderd.  :-D

Een kabel kan niets toevoegen, enkel weglaten.
Je hebt meer aan een equalizer....  :wink:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Maurice op november 17, 2012, 12:10:06
Goh, best knap van mijzelf, een topic van 5 pagina's inkorten tot 1,5 pagina!
Oftewel, er is een hoop verwijderd wat niets met het onderwerp te maken had.

Algemene waarschuwing: gedraag je naar de forumregels en blijf zoveel mogelijk on-topic!
Indien de forumregels niet meer helder voor de geest staan, is het misschien raadzaam ze opnieuw te gaan lezen. Na deze algemene waarschuwing is iedereen gewaarschuwd en zullen bij nieuwe verstoringen sancties worden uitgedeeld!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 17, 2012, 12:31:56
Vind het jammer dat je mijn reactie heb verwijderd waar duidelijk in stond hoe het begon te escaleren en door wie en waarom en onderbouwend met de voorbeelden

Jammer nou blijven alleen maar bepaalde dingen te lezen, dan kan je beter een slot erop zetten
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Audiotic op november 17, 2012, 14:23:23
Stop met zeuren allemaal, please!
Gewoon weer on topic, of niet. We kunnen natuurlijk een draadje in De Dikke Elco openen :-)))
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 17, 2012, 14:41:37
Daar is die kroeg weer, denk je nu echt dat er anders gediscussieerd gaat worden als het onder een ander draadje gepost wordt?

Het staat je vrij er één te openen en te wachten op antwoord.

(Niet vervelend bedoeld en totaal niet op m'n tenen getrapt).
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Audiotic op november 17, 2012, 15:00:48
Nou, ik denk dat als we het in een echte kroeg zouden doen het wel anders zou gaan - beter. Als mensen elkaar zien gaat het wat genuanceerder, ook met bier erbij :-)
Maar welles-nietes discussies dragen zo weinig bij aan gewone draadjes...  Daarom.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: pg op november 17, 2012, 17:41:48
Citaat van: marvin op november 16, 2012, 17:20:11
En dan maar hopen dat er geen verkoudheid opkomst is en dat je oorsmeer de doorgang niet verhinderd.  :-D

Een kabel kan niets toevoegen, enkel weglaten.
Je hebt meer aan een equalizer....  :wink:

Dus een kabel kan enkel wat weglaten?
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 17, 2012, 18:22:13
Als je graag wilt dat een kabel iets doet dan zal dat enkel zijn dat hij er wat uithaalt.
Dus er verdwijnt geen gordijn, je hangt er een ander overheen.
MIT ed filteren. Verder zal een kabel niets kunnen weglaten of toevoegen. 

Ik snap je vraag, maar een goede kabel doet niets met je geluid.
En goed zijn ze bij de Gamma ook.


--Verstuurd zonder netwerk--
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 17, 2012, 19:08:20
Citaat van: pg op november 17, 2012, 17:41:48
Dus een kabel kan enkel wat weglaten?

hoe wil je iets toevoegen wat er niet is ben zeer benieuwd
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 17, 2012, 19:56:29
Citaat van: Maurice op november 17, 2012, 12:10:06
Goh, best knap van mijzelf, een topic van 5 pagina's inkorten tot 1,5 pagina!
Oftewel, er is een hoop verwijderd wat niets met het onderwerp te maken had.

Algemene waarschuwing: gedraag je naar de forumregels en blijf zoveel mogelijk on-topic!
Indien de forumregels niet meer helder voor de geest staan, is het misschien raadzaam ze opnieuw te gaan lezen. Na deze algemene waarschuwing is iedereen gewaarschuwd en zullen bij nieuwe verstoringen sancties worden uitgedeeld!
:schater: notworthy Thnx, Maurice! Dat is tenminste spijkers met koppen slaan! byebye, Cor.
P.S. Dit is niet schersend bedoeld. In navolging van jrm: leven en laten leven. En een pluim voor marvin voor zijn droge en relativerende humor.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Whisper.nl op november 17, 2012, 20:07:58
Citaat van: Cornelis1921 op november 17, 2012, 19:56:29
:schater: notworthy Thnx, Maurice! Dat is tenminste spijkers met koppen slaan. byebye, Cor.

mmmmmm. deze is niet on-topic Cor.

Ik ben dol op NordOst Flatline. ie voegt niks toe en laat niks weg.

Waarom zou je iets willen meten ? Zodat je het verschil kunt zien tussen een zilver snoer of koper snoer.?
En dan? B.v. op de meetresultaten komt het zilversnoer er het beste uit.
Sluit je 'm op je set aan klinkt het voor geen meter.

Luisteren is dus mijn devies. luisteren en nog eens luisteren of het ls snoer op jouw set past.

Groet Whisper

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 17, 2012, 20:12:19
Citaat van: Whisper.nl op november 17, 2012, 20:07:58
mmmmmm. deze is niet on-topic Cor.



Groet Whisper
:wink: clown1
             Groet, Cor.

P.S. En die van jou niet wetenschappenlijk... :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: pg op november 18, 2012, 00:07:28
Stel ik heb kabel die wat weglaat, en pak dan een kabel die dat niet doe dan verander er toch iets.
Of snap ik jullie niet zo?
Vind het toch altijd hoe sommige aan die vage termen komen.
Zoals gordijnen weg en weet ik veel wat.
Dat lig aan mijn denk.
Maar goed ik zie het altijd verkeert en horen ook.

Mvg,
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 18, 2012, 00:14:16
Ik begrijp niet wat je wil zeggen ,kan aan mij liggen hoor want ik ben al 3 dagen strontverkouden en heb net 13 uur achterelkaar gewerkt + dat ik aan de kruidenbitter hang  :-)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 18, 2012, 00:16:53
Citaat van: pg op november 17, 2012, 17:41:48
Dus een kabel kan enkel wat weglaten?

ik kan het natuurlijk niet wetenschappelijk hardmaken. bovendien heb ik een bovenkamer met het auditief opslaand vermogen van een garnaal (7 seconden).

maar ik kan me redelijk voor de geest halen dat een dropveter minder laag weergaf, en dan bedoel ik dat de subwoofer gewoon minder staat te wapperen, dan bijvoorbeeld een van den hull the rock.

ik denk dat in zo een geval de van den hul niets toevoegd, maar misschien iets meer door laat.

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 18, 2012, 00:25:17
Een kabel kan wel degelijk wat weg laten ,neem bv een MIT waar een spoeltje met een condensator + weerstand is ingebouwd ,dan heb je het wel over een high-pass filtering wat eigenlijk niets meer doet dan hele hoge frequenties afkappen .

Zoiets is ook makkelijk zelf te maken ,al zie ik daar het nut niet van in .

Edit:
High low pass ,ik heb even de kop er niet bij  frusty
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marantz 81 op november 18, 2012, 00:33:58
In princiepe zou een gewoon goede koperen interlink moeten voldoen en anders niet nodig zijn

waarom die duurdere kabels beter zijn in mijn oren kan ik technisch niet onderbouwen ,maar ik hoorde in de gehele weergave toch een grote winst met toen een VDH the waterfall interlink van 180 euro
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 18, 2012, 00:34:47
http://www.6moons.com/audioreviews/brisson/brisson_2.html

Ik bedoel eigenlijk low-pass  :-D

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 18, 2012, 00:40:44
Citaat van: Zoldar op november 18, 2012, 00:16:53
ik kan het natuurlijk niet wetenschappelijk hardmaken. bovendien heb ik een bovenkamer met het auditief opslaand vermogen van een garnaal (7 seconden).

maar ik kan me redelijk voor de geest halen dat een dropveter minder laag weergaf, en dan bedoel ik dat de subwoofer gewoon minder staat te wapperen, dan bijvoorbeeld een van den hull the rock.

ik denk dat in zo een geval de van den hul niets toevoegd, maar misschien iets meer door laat.

dus een dropveter kan geen laag doorgeven althans minder kan ik dat uit jouw verhaal concluderen t.o.v van den Hul
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Janver op november 18, 2012, 01:24:38
Citaat van: Whisper.nl op november 17, 2012, 20:07:58

En dan? B.v. op de meetresultaten komt het zilversnoer er het beste uit.


Even zonder dollen, maar waar zijn de meetresultaten?
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 18, 2012, 04:18:01
Citaat van: pg op november 18, 2012, 00:07:28
Stel ik heb kabel die wat elkaar en pak een kabel die dat niet doe dan verander er toch iets.
Vind het toch wel altijd hoe simons aan die vage termen komen.
Zoals gordijnen weg en weet ik veel wat.
Dat lig aan mijn denk.
Maar goed ik zie het altijd verkeert en horen ook.

Mvg,

Of je mij begrijpt doet me uiteindelijk niet zo veel, lig ik niet wakker van...
Maar je eerste zin begrijp IK niet eens, hoef jij trouwens ook niet wakker van te liggen..
En je voorlaatste is me ook een beetje vaag...
De rest is me trouwens ook onbekend en klinkt me vaag in de oren..  :?

Maakt niet uit, heb wel vreemdere dingen mee gemaakt...


"Stel ik heb kabel die wat elkaar en pak "

"Vind het toch wel altijd hoe simons aan die vage termen komen"

"Maar goed ik zie het altijd verkeert en horen ook."

Misschien hoor je het verkeerd, boeiend. Ik heb geen idee waar je het over hebt.

Hoe moet een logische geest hier nou mee praten?

Van mij mag je een muur van cement voor je luidsprekers bouwen en hem later met een kabel afbreken,
maar kom wel met normale argumenten..
Kan aan mij liggen, maar ik volg je echt niet..

Je bent me echt helemaal kwijt, -en dat is best een opgave...   :-D


(Niet vervelend bedoeld en ook niet op m'n tenen getrapt en totaal geen zin om naar het 'Welles Nietes' onzin topic te verwijzen).
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 18, 2012, 04:27:21
 stupid Had misschien een bakkie teveel op, daarvan gaat men in de regel hééél vaag van praten. :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 18, 2012, 04:35:29
Citaat van: Zoldar op november 18, 2012, 00:16:53bovendien heb ik een bovenkamer met het auditief opslaand vermogen van een garnaal (7 seconden).

Zou handig handig zijn deze zelfkennis in al je posten te verwezenlijken......    clown1


:schater:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op november 18, 2012, 04:40:38
Daarbij heb ook ik een bakkie teveel op Cor, toch lukt logisch denken en typen me nog steeds..
Slaap lekker........  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 18, 2012, 09:55:03
Citaat van: marvin op november 18, 2012, 04:18:01
Of je mij begrijpt doet me uiteindelijk niet zo veel, lig ik niet wakker van...
Maar je eerste zin begrijp IK niet eens, hoef jij trouwens ook niet wakker van te liggen..
En je voorlaatste is me ook een beetje vaag...
De rest is me trouwens ook onbekend en klinkt me vaag in de oren..  :?

Maakt niet uit, heb wel vreemdere dingen mee gemaakt...


"Stel ik heb kabel die wat elkaar en pak "

"Vind het toch wel altijd hoe simons aan die vage termen komen"

"Maar goed ik zie het altijd verkeert en horen ook."

Misschien hoor je het verkeerd, boeiend. Ik heb geen idee waar je het over hebt.

Hoe moet een logische geest hier nou mee praten?

Van mij mag je een muur van cement voor je luidsprekers bouwen en hem later met een kabel afbreken,
maar kom wel met normale argumenten..
Kan aan mij liggen, maar ik volg je echt niet..

Je bent me echt helemaal kwijt, -en dat is best een opgave...   :-D


(Niet vervelend bedoeld en ook niet op m'n tenen getrapt en totaal geen zin om naar het 'Welles Nietes' onzin topic te verwijzen).

bijna 10 uur nu alweer  :-D thx
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 18, 2012, 11:44:40
Citaat van: John Wx op november 18, 2012, 00:40:44
dus een dropveter kan geen laag doorgeven althans minder kan ik dat uit jouw verhaal concluderen t.o.v van den Hul

nee, dat zou ik niet willen stellen. niet in het kader van wetenschap. het is gewoon een observatie van een audiofiel.

het viel me gewoon op dat bij sommige kabels ik wel kamervullend laag kreeg en bij een dropveter (en nordost) dat wat minder was.

maar daar zijn volgens de wetenschappers dus meerder verklaringen voor.
- langer dan 7 sec en je kunt het geluid niet voor de geest halen.
- mijn vooroordeel: ik verwacht dat een nordost of vdhull beter klinkt-> self fulfilling prophesy


iets wetenschappelijker was het toen ik 2 powerkabels vergeleek. zo'n type tuinslang met stekkers gemaakt van materiaal uit een gevallen ster. en een gewone.
- mijn vooroordeel was dat het absoluut niest uit zou maken. wat een onzin. dat laatste metertje na het stopcontact gaat wat uitmaken zeker.
- ik heb toen 2 db verschil gemeten tussen deze 2 kabels aan de buizen amp. hier kan ik nog steeds met mijn hoofd niet bij. ik ga dat nog eens overdoen met de mic standaart en de adsy mic/rew.
- ik hoorde ook wat verschil en dat binnen de 7 sec. (ompluggen is zo gedaan)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 18, 2012, 11:48:41
Citaat van: Zoldar op november 18, 2012, 11:44:40

- ik hoorde ook wat verschil en dat binnen de 7 sec. (ompluggen is zo gedaan)

jij hebt mij nog niet gezien in levende lijve zowel weet jij dat ik die 7 sec. niet ga halen  :lol:


mogge Zoldar


vind ik een dropveter voor mijn begrippen meer zoiets

(http://www.lautsprecher-shop.de/hifi/images/kabel_tr.jpg)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 18, 2012, 12:00:39
die bedoel ik john.

ik ben echter niet met wetenschap bezig. meer met muziek, een pilsje, geluid op gehoor, en een goed gevoel bij de spulletjes.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 18, 2012, 12:10:42
Citaat van: Zoldar op november 18, 2012, 12:00:39
die bedoel ik john.

ik ben echter niet met wetenschap bezig. meer met muziek, een pilsje, geluid op gehoor, en een goed gevoel bij de spulletjes.

vind ik dit wel een van de betere / mooiere dropveters voor een tuner of zoiets  :wink:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Tuinpad op november 20, 2012, 01:37:53
Zelf gebruik ik niet te dure kabel, mijn bescheiden mening is dat je dat geld beter in de apparatuur kan steken.
Deze Prowire heb ik van Conrad,
(http://csimg.koopkeus.nl/srv/NL/00000231325008/T/340x340/C/FFFFFF/url/prowire-cinch-stekker.jpg)
Titel: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Audiotic op november 22, 2012, 20:49:29
Citaat van: Tuinpad op november 20, 2012, 01:37:53
Zelf gebruik ik niet te dure kabel, mijn bescheiden mening is dat je dat geld beter in de apparatuur kan steken.
Deze Prowire heb ik van Conrad,
(http://csimg.koopkeus.nl/srv/NL/00000231325008/T/340x340/C/FFFFFF/url/prowire-cinch-stekker.jpg)
Klopt zeer zeker, hoewel de software = de muziek het meeste €€ verdient :-).
Mooie (dure?) kabels zijn meer om het laatste % of wat uit je installatie te persen. Enne - ook omdat het mooi staat :-) :-)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 27, 2012, 20:10:44
Citaat van: Tuinpad op november 20, 2012, 01:37:53
Zelf gebruik ik niet te dure kabel, mijn bescheiden mening is dat je dat geld beter in de apparatuur kan steken.
Deze Prowire heb ik van Conrad,
(http://csimg.koopkeus.nl/srv/NL/00000231325008/T/340x340/C/FFFFFF/url/prowire-cinch-stekker.jpg)

Ziet er goed uit voor nog geen twee tientjes.
Mijn DIY kabel was duurder  frusty

Heb je verschil gemerkt? T.o.v. wat er eerst tussen zat?

Ik wil me niet mengen in het grote kabeltjes fenomeen. Maar ik heb wel de volgende ervaringen.
Interlinks die ik in huis heb zijn:
AIV Cinch kabel, ooit voor carHIFI gekocht (http://new.aiv.de/en/car/products/630392/cinch_cable)
DIY Coax kabel met stalen mantel
DIY Coax Aircell kabel, ofc koper

De aircell zit nog altijd tussen de SA en PM7001, klinkt prima, maar niet "beter" dan de AIV kabel, wel anders, dikker, voller.
De andere COAX klinkt muf en dof.

In de 9 jaar dat ik nu met audio bezig ben (car en home) heb ik met ALLE installaties, zelfs over hele dure componenten, hetzelfde fenomeen gehad. een aangezette vorm van Sibilance. (Sssss Ffff etc.)
Er is ook één overeenkomst in alle installaties, de luidsprekerkabel.
Deze ofc koperen luidsprekerkabel van sinuslive (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/376498/Luidsprekerkabel-set-25-mm/SHOP_AREA_32410&promotionareaSearchDetail=005)

Dus, OF ik ben heel gevoelig voor sibilance, Of die kabel benadrukt dat.
Helaas heb ik mij nog niet aan het wijzigen van LS kabels gewaagd, omdat ik daar eigenlijk niet zoveel geld aan wil uitgeven.

[edit]
Ik heb overigens de scart kabel van prowire van conrad, kwalitatief prima spul volgens mij.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Tuinpad op november 28, 2012, 09:42:14
Het verschil kan ik je niet vertellen.
De kabels had ik namelijk 1 week eerder gekocht als de installatie.
En omdat ik alles in een meubel heb staan. heb ik niet veel zin om het "af te breken" en te testen  :wink:
Maar zelf blijf ik erbij dat als je net 1 type betere versterker, luidsprekers of cd speler koopt, meer winst te behalen valt als met duurdere kabels clown1
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 10:59:33
Citaat van: Tuinpad op november 28, 2012, 09:42:14
Het verschil kan ik je niet vertellen.
De kabels had ik namelijk 1 week eerder gekocht als de installatie.
En omdat ik alles in een meubel heb staan. heb ik niet veel zin om het "af te breken" en te testen  :wink:
Maar zelf blijf ik erbij dat als je net 1 type betere versterker, luidsprekers of cd speler koopt, meer winst te behalen valt als met duurdere kabels clown1

Dat zie ik toch anders, niet in het voordeel van een kabeltje ofzo hor. Integendeel.

Maar wil je echt BETER, i.p.v. ANDERS zul je vanaf een bepaald punt toch diep in de buidel moeten tasten.
In de tijd van mijn 7001 serie componenten kwam je namelijk uit bij de premium series, CD17 en PM17 als volgende logische stap. en er zit nog wat boven. Ik kan helaas niet exact de nederlandse nieuwprijzen noemen, maar in engeland was het 1000pond per stuk.
Volgens mij hebben we het dan over een goede 500~700euro verschil per component.
En dan heb je nog de luidsprekers nodig die je gaan laten horen waqt er allemaal is veranderd. Of die heb je al, maar zijn nooit maximaal benut.

Dus ik ben het met je eens, dat je meer winst haalt uit betere componenten. Alleen is die investering veel groter, als dat je met een ander kabeltje het geluid iets weet te personaliseren.
Ik ben ervan overtuigd dat er verschillen zijn. Het gaat niet om "beter" maar om "anders"

Laat ik nog wel vermelden dat ik nooit van mn leven de astronomische bedragen ga neertellen voor een kabel.
Dan maak ik ze zelf wel, mooi voor een fractie van de prijs.
Speakerkabels zijn next.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 28, 2012, 11:16:31
Citaat van: Zoldar op november 18, 2012, 11:44:40


iets wetenschappelijker was het toen ik 2 powerkabels vergeleek. zo'n type tuinslang met stekkers gemaakt van materiaal uit een gevallen ster. en een gewone.
- mijn vooroordeel was dat het absoluut niest uit zou maken. wat een onzin. dat laatste metertje na het stopcontact gaat wat uitmaken zeker.
- ik heb toen 2 db verschil gemeten tussen deze 2 kabels aan de buizen amp. hier kan ik nog steeds met mijn hoofd niet bij. ik ga dat nog eens overdoen met de mic standaart en de adsy mic/rew.
- ik hoorde ook wat verschil en dat binnen de 7 sec. (ompluggen is zo gedaan)

Heerlijk die humor..... :schater:

Hoe heb je die 2 dB verschil gemeten en waar zat dat verschil in?

output / frequentieverloop / in je euren (met of zonder banaan?)

Helaas: wat je zegt kan simpelweg niet.
Ook het interlink verhaal niet.

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Paul op november 28, 2012, 11:24:55
Citaat van: SB_Marantz op november 28, 2012, 11:16:31
Heerlijk die humor..... :schater:
:angel:  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 13:31:16
Citaat van: SB_Marantz op november 28, 2012, 11:16:31
Heerlijk die humor..... :schater:

Hoe heb je die 2 dB verschil gemeten en waar zat dat verschil in?

output / frequentieverloop / in je euren (met of zonder banaan?)

Helaas: wat je zegt kan simpelweg niet.
Ook het interlink verhaal niet.

Geen idee over wat voor vermogens we praten. Maar laat ik hetvolgende nog even op een wetenschappelijke manier toelichten (nee, geen berekeningen want ik heb geen lengten, stromen e.d.)

Een std. powercord heeft drie aderen van 0,75mm2.
De "haai-end" powercords hebben vaak drie aderen van 2,5mm2.
In huis zitten in de groepenkast en in de muren ook drie aderen van 2,5mm2. (voor de groepen en naar buiten nog dikker)

Nu is je ketting zo sterk als de zwakste schakel.
Elektrotechnisch betekend dat, dat de totale spanningsval wordt bepaald door de weerstand van de gehele lengte en doorsnede van de geleider.

Als we het hebben over klasse A buizenbakken of transistorversterkers, dan worden hier behoorlijke vermogens uit het stopcontact geslurpt.

Wat ik zeker weet, zonder daarvoor naar formules en sommen te grijpen is dat de spanningsval over dat standaard powercord groter is dan de spanningsval over het "haai-end" powercord. Hetgeen theoretisch kan resulteren in een stabielere voeding en dus een hogere output.

(op verzoek wil ik een voorbeeld maken, maar is niet nodig denk ik)

2db is misschien wat enthausiast, maar dit kan temaken hebben met de nauwkeurigheid van het meedgereedschap.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 28, 2012, 14:21:35
Ik ben niet gelovig maar waar heb je het in hemelsnaam over?  :-o
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 15:03:07
Citaat van: SB_Marantz op november 28, 2012, 14:21:35
Ik ben niet gelovig maar waar heb je het in hemelsnaam over?  :-o

Heeft niets met geloof te maken.
Zuiver natuurkunde.

Wet van ohm.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Paul op november 28, 2012, 17:14:57
Misschien snap ik het niet maar de netspanning in ons kikkerlandje zit tussen de 220 en 240 volt / 10 of 16 ampere gezekerd.

Zolang je deze per groep niet overbelast zal deze netjes doen waar die voor aangelegd is, of je moet deze overbelasten dan zegt de zekering  byebye en is het einde muziek.

De dikte van de bekabeling doet - lijkt mij - in deze n.v.t.

U = de netspanning x I = stroom is het geleverde vermogen wat de groep kan leveren ?

En wie dan verschil hoort   :roll:    :angel:   ik in igg niet.   :wink:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 17:35:05
De netspanning is, zoals jij zelf al aangeeft zo'n 220~240 volt. De stroom die er maximaal lopen kan voor een x tijd is 16 ampere. Meer kan, maar dan neemt de tijd waarin de zekering of automaat aanspreekt af.
Google maar eens op afschakelkarakteristiek.

Los hiervan.

Ik kan jou met 100% zekerheid verzekeren, dat de klemspanning IN de versterker tijden belasting hoger is bij een netsnoer van 3x2,5mm2 t.o.v een 3x0,75mm2. Dit verschil wordt groter naarmate de opgenomen vermogens stijgen.
Als gevolg van bepaalde versterkerontwerpen kan hier een aardige stroom gaan lopen.

Met een goede, analoge voltmeter is dit zelfs aan te tonen. en dat zijn we toch bij het meten aangekomen.
Het vertaald zich naar tienden, misschien enkele volts. Maar het verschil is aan te tonen.
Of je dit dan kan horen, sja. In decibellen uitgedrukt wordt dit erg moeilijk, zeker 2db, maar ik wil alleen bevestigen dat er wel degelijk een verklaarbare achtergrond achter zit.

Kleine kanttekening misschien ter verduidelijking
In de car audio, en specifiel SPL wedstrijden, wordt gevochten om enkele tientallen DB's aan geluidsdruk.
En dan zijn we al bij drukken aangekomen van 150~160db.
Versterkervermogen is hier debet aan. Maar de winnaars van wedstrijden onderscheiden zich door een stroomvoorziening met een zo laag mogelijke weerstand. Om van de spanning beschikbaar uit accu/stopcontact zo veel mogelijk naar de voeding van de versterker te krijgen.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 17:37:42
Dit is overigens geen pleidooi die het goedpraat om voedingskabels van €500,- te kopen.... in welke installatie dan ook... ook al kost elk component €20.000,-
Met een goede voedingskabel van 3x2,5mm2 heb je het maximale bereikt wat in je huis mogelijk is.
Wil je meer/beter etc. Dan zul je dieper in de installatie van je huis moeten duiken.

Afscherming en al die onzin in voedingskabels is grote kolder. Alle storing die in die kabel opgepikt kan worden, kan ook in de muur/groepenkast etc. opgepikt worden.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 28, 2012, 19:27:17
afscherming werkt wel. mijn phono kabels vangen veel op. de zaak afschermen werkt hierbij.

mooie uitleg smaug.

zo'n db meter is niet accuraat maar dat er uberhoud verschil was is opvallender.

anders voorbeeld  met een audysey mic aan een mic stand. verschil tussen standaart power en ic kabels en de upgrade.

(https://lh4.googleusercontent.com/-u7hblL1_7Pk/UKqtMRSgPjI/AAAAAAAAA_o/WiAUsVaZ6yE/s640/kabels.jpg)

als het allemaal niest uitmaakt, moeten de lijnen over elkaar heen liggen, nietwaar?

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 28, 2012, 20:32:45
Citaat van: Zoldar op november 28, 2012, 19:27:17
afscherming werkt wel. mijn phono kabels vangen veel op. de zaak afschermen werkt hierbij.

mooie uitleg smaug.

zo'n db meter is niet accuraat maar dat er uberhoud verschil was is opvallender.

anders voorbeeld  met een audysey mic aan een mic stand. verschil tussen standaart power en ic kabels en de upgrade.

(https://lh4.googleusercontent.com/-u7hblL1_7Pk/UKqtMRSgPjI/AAAAAAAAA_o/WiAUsVaZ6yE/s640/kabels.jpg)

als het allemaal niest uitmaakt, moeten de lijnen over elkaar heen liggen, nietwaar?

Phono wel natuurlijk Zoldar dat moet je weten  :-o ? HLP

Hoor jij het THUMPS UP en ENJOY
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Tuinpad op november 28, 2012, 22:01:13
Nvt
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 28, 2012, 22:02:15
Citaat van: SmauG op november 28, 2012, 17:35:05
De netspanning is, zoals jij zelf al aangeeft zo'n 220~240 volt. De stroom die er maximaal lopen kan voor een x tijd is 16 ampere. Meer kan, maar dan neemt de tijd waarin de zekering of automaat aanspreekt af.
Google maar eens op afschakelkarakteristiek.


Ja en dan?
Welke versterker moet dat trekken en dan ook nog in de huiskamer?

Citeer

Ik kan jou met 100% zekerheid verzekeren, dat de klemspanning IN de versterker tijden belasting hoger is bij een netsnoer van 3x2,5mm2 t.o.v een 3x0,75mm2. Dit verschil wordt groter naarmate de opgenomen vermogens stijgen.
Als gevolg van bepaalde versterkerontwerpen kan hier een aardige stroom gaan lopen.



Klemspanning is wat anders dan stroom in A en daarbij komt nog dat daarmee een batterij bedoeld wordt.
Is een versterker een Duracel?

Met de klemspanning wordt de elektrische spanning tussen de polen van een batterij bedoeld.


Citeer
Met een goede, analoge voltmeter is dit zelfs aan te tonen. en dat zijn we toch bij het meten aangekomen.
Het vertaald zich naar tienden, misschien enkele volts. Maar het verschil is aan te tonen.
Of je dit dan kan horen, sja. In decibellen uitgedrukt wordt dit erg moeilijk, zeker 2db, maar ik wil alleen bevestigen dat er wel degelijk een verklaarbare achtergrond achter zit.

NVT

Citeer
In de car audio, en specifiel SPL wedstrijden, wordt gevochten om enkele tientallen DB's aan geluidsdruk.
En dan zijn we al bij drukken aangekomen van 150~160db.
Versterkervermogen is hier debet aan. Maar de winnaars van wedstrijden onderscheiden zich door een stroomvoorziening met een zo laag mogelijke weerstand. Om van de spanning beschikbaar uit accu/stopcontact zo veel mogelijk naar de voeding van de versterker te krijgen.

Ja en dan?
Om zoveel mogelijk van wat naar de versterker te krijgen?
Spanning?


Je slaat de plank mis en goed ook!

De voedingsectie van een versterker is op een spanningszwaai ontworpen van + en -  xxx VDC.

Dus wanneer je er meer VAC instopt zul je de boel overbelasten.
Converteer je versterker maar even naar 120 Vac en sluit hem aan op het net.
Plof weg trafo!  :schater:

Voor het overige doe je of probeer je voor te laten komen dat er door een dikkere netkabel meer spanning / stroom whatever naar de versterker kan stromen. clown1



Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 22:03:44
Citaat van: Zoldar op november 28, 2012, 19:27:17
afscherming werkt wel. mijn phono kabels vangen veel op. de zaak afschermen werkt hierbij.

mooie uitleg smaug.

zo'n db meter is niet accuraat maar dat er uberhoud verschil was is opvallender.

anders voorbeeld  met een audysey mic aan een mic stand. verschil tussen standaart power en ic kabels en de upgrade.

(https://lh4.googleusercontent.com/-u7hblL1_7Pk/UKqtMRSgPjI/AAAAAAAAA_o/WiAUsVaZ6yE/s640/kabels.jpg)

als het allemaal niest uitmaakt, moeten de lijnen over elkaar heen liggen, nietwaar?

Phono en lijnkabels moeten ZEKER afgeschermd zijn.
Ik had het enkel over voedingskabels.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 28, 2012, 22:11:00
Bedoel je met lijnkabels netsnoertjes of interlinks?

En wat denk je van breedbandige versterkers?
Enig idee wat die kunnen oppikken?!

Sommige zijn bijna FM ontvangers.  :schater:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marantz 81 op november 28, 2012, 22:40:39
Citaat van: SmauG op november 28, 2012, 17:35:05
De netspanning is, zoals jij zelf al aangeeft zo'n 220~240 volt. De stroom die er maximaal lopen kan voor een x tijd is 16 ampere. Meer kan, maar dan neemt de tijd waarin de zekering of automaat aanspreekt af.
Google maar eens op afschakelkarakteristiek.

Los hiervan.

Ik kan jou met 100% zekerheid verzekeren, dat de klemspanning IN de versterker tijden belasting hoger is bij een netsnoer van 3x2,5mm2 t.o.v een 3x0,75mm2. Dit verschil wordt groter naarmate de opgenomen vermogens stijgen.
Als gevolg van bepaalde versterkerontwerpen kan hier een aardige stroom gaan lopen.

Met een goede, analoge voltmeter is dit zelfs aan te tonen. en dat zijn we toch bij het meten aangekomen.
Het vertaald zich naar tienden, misschien enkele volts. Maar het verschil is aan te tonen.
Of je dit dan kan horen, sja. In decibellen uitgedrukt wordt dit erg moeilijk, zeker 2db, maar ik wil alleen bevestigen dat er wel degelijk een verklaarbare achtergrond achter zit.

Kleine kanttekening misschien ter verduidelijking
In de car audio, en specifiel SPL wedstrijden, wordt gevochten om enkele tientallen DB's aan geluidsdruk.
En dan zijn we al bij drukken aangekomen van 150~160db.
Versterkervermogen is hier debet aan. Maar de winnaars van wedstrijden onderscheiden zich door een stroomvoorziening met een zo laag mogelijke weerstand. Om van de spanning beschikbaar uit accu/stopcontact zo veel mogelijk naar de voeding van de versterker te krijgen.

Zekering is puur om de kabel te beschermen tegen overbelasting  :-)

Wel goed uitgelegd  :yes:

Ofdat de spanning in elkaar zakt is afhankelijk van de kabelweerstand/dikte en lengte , en het daarbij opgenomen vermogen , met andere woorden als de kabel te dun is voor het vermogen wat erdoorheen moet te hoog is zal de weerstand toenemen en de stroom die er loopt omhoog gaan
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 28, 2012, 23:47:12
Beste SB_marantz.

U weet het allemaal zo goed hoor ik?

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal. Denk er het uwe van. Maar daarin staat exact de invloed van een dun touwtje in de voeding.
ELKE versteker is gebaat bij een zo stabiel mogelijke voeding.

Of je het merkt in het uiteindelijke geluid is een tweede. En daarover laat ik mij niet uit.
U wilt alles op wetenschappelijke wijze horen? Neem er dan kennis van als het wordt aangereikt
Weet u het beter? Prima. Leg maar uit dan.

Toegeven: klemspanning is een term uit de gelijkstroomtheorie. Bedoeld werd een meetpunt im de versterker bij binnenkomst.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 29, 2012, 00:03:07
Ginger bread Jezus!  :schater:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 29, 2012, 00:10:31
Citaat van: SmauG op november 28, 2012, 13:31:16

Wat ik zeker weet, zonder daarvoor naar formules en sommen te grijpen is dat de spanningsval over dat standaard powercord groter is dan de spanningsval over het "haai-end" powercord. Hetgeen theoretisch kan resulteren in een stabielere voeding en dus een hogere output.



Deze vind ik ook erg goed bedacht.....maar raakt kant noch wal.

De spanningsval is groter met een standaard netsnoertje ipv een Hi spent netsnoer?

En dat resulteert dus volgens jou in een hogere spanningsval wat de output verhoogd en een stabielere voeding?

Waar haal je het vandaan vraag ik me af?

Je reinste kolder.







Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: bas focal marantz op november 29, 2012, 00:20:37
HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?


Dikke kabels neem ik liefer dan dunne .

IVM veiligheid .


Vroeger net een audio instalatie ingebouwd , maar de subamp om te testen op werking met een dunne 0,75mm , een dag later vergeten die te vervangen voor een dikke en na een half uur stinken in de auto en de plastic van de draad smolt bijna eraf , zacht geworden .

Dus je hele stereo instalatie met klasse a versterkers , je pc en tv op een 0,75 mm snoertje lijkt me niet verstandig .



Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 29, 2012, 00:49:16
En hoe zit het dan met de pcb traces met een dikte uitgedrukt in Micron?

Enig idee wat daar doorloopt?

Klaarblijkelijk niet.........

En wat komt er na het dikke netsnoer IN de versterker?
Juist......... :gaap:
De draadeinden naar de primaire wikkeling van de trafo en daar voor de netschakelaar met een snubbertje.....

Case closed
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 29, 2012, 01:17:47
Ja das makkelijk.
Case closed roepen.

Bewijs eerst maar dat de spanningsval over het standaard netsnoertje NIET groter is dan over een netsnoer met 2,5m2 aderen.
Tot die tijd niets case closed en vind ik dat mijn uileg met goede bedoelingen behoorlijk wordt gekleineerd door uw houding. Reparateur of niet.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 29, 2012, 01:23:34
Ik zie het toch net iets anders.
Jij bent degene die keihard zaken beweerd en als je dan tegengas krijgt met uitleg zit ik fout?

Heeft niets met kleineren te maken.

Bovendien staat er toch net iets meer dan alleen ''case closed.''






Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 29, 2012, 03:48:52
Citaat van: SB_Marantz op november 29, 2012, 00:03:07
Ginger bread Jezus!  :schater:
Wilt U mij er buiten laten! :x ;-) :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op november 29, 2012, 04:08:23
stupid SB, waarom laat die gelovigen niet in hun eigen onzin ("kolder") geloven? Die hele discussie over kabels, tweaks en andere zaken die mogelijk het "verschil" zouden kunnen maken als gaat om een beter presterende installatie en daarmee een beter geluid. Akoestiek en keuze van de speakers die maken pas echt het verschil. Echter toen ik in de zeventiger jaren van de vorige eeuw begon met HiFi waren de verschillen groot genoeg om tot upgrading over te gaan, ook al waren zij niet groot genoeg voor de muziekbeleving wat het allerbelangrijkst is, maar nauwelijks aandacht genereerd op het forum: kippevel krijg je niet door de "sound" maar door de muziek en muzikaliteit van de vertolkers en niet van de installatie: een installatie "klinkt" nooit maar dan ook nooit "muzikaal" (volgend een één of andere malloot schijn ik over een "muzikale" CD-speler te beschikken violent1), het zijn de componisten en de musici die het hem doen. Basta! byebye, Cor.

Van menige uitvoering van een symfonie van Gustav Mahler krijg ik het warm en koud tegelijkertijd, dat ligt niet aan de de hardware maar aan de associaties die de muziek bij mij oproept. Bepaalde dirigenten en orkesten in bepaalde uitvoeringen versterken dat effect. Brahms' symfonieën ging ik pas waarderen toen ik ze in de uitvoeringen van Marin Alsop met het LFO. Toen ging die muziek pas spreken. Dat geldt ook voor bepaalde andere (Mahler-)dirigenten. Leonard Bernstein spreekt mij samen met Claudio Abbado en Bernard Haitink mij nu eenmaal meer tot de verbeelding dan andere. En vergeet vooral het moment niet. Misschien wel het allerbelanrijkste en het meest ongrijpbare aspekt als op muziek beluisteren en beleving aankomt. De goddelijke vonk die overslaat van muziek (God=schepper) naar luisteraar(gelovige=schepsel): kippevel, alsof alle beeltenissen van de hand van Michelangelo Buenarotti in de Sixtijnse kapel, en in het bijzonder die waarin Adam en God naar elkaar reiken, dan over haar/hem worden uitgestort. :angel:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SmauG op november 29, 2012, 13:17:25
Citaat van: SB_Marantz op november 29, 2012, 01:23:34
Ik zie het toch net iets anders.
Jij bent degene die keihard zaken beweerd en als je dan tegengas krijgt met uitleg zit ik fout?

Heeft niets met kleineren te maken.

Bovendien staat er toch net iets meer dan alleen ''case closed.''

Beste.
Wat, in al mijn texten, heb ik gezegt wat dan absoluut niet waar is?
Volgens mij heb ik enkel gezegt dat de spanningsval over een dunne voedingskabel groter is dan de spanningsval over een dikkere kabel bij een gelijk opgenomen vermogen. Dit is met theroie, en ook in de praktijk aan te tonen.

Nergens heb ik ook maar beweerd dat dit hoorbaar verschil op zou kunnen leveren. Maar ik denk werkelijk dat wanneer je er een serieus experiment aan waagd, met de juiste condities, dat er verschillen aan te tonen zijn.
Tenslotte bepaald de topwaarde de spanning aan de primaire zijde van de voedingstrafo, ook de topwaarde van de spanning aan de secundaire zijde van de trafo. Deze gelijkgericht en afgevlakt bepaalt de werkspanning van de versterker.
Die komt, hoe marginaal dan ook, lager te liggen wanneer de spanning primair zakt.

Het is geen moment mn bedoeling geweest om beledigend over te komen, maar ik moet bekennen dat ik mij gister behoorlijk heb lopen opvreten over je denigerende, en geenzins onderbouwde kritiek.

Ik zal me vanaf nu afzijdig houden in deze discussie over kabeltjes.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: lo op november 29, 2012, 13:26:00
Citaat van: SmauG op november 29, 2012, 13:17:25
Ik zal me vanaf nu afzijdig houden in deze discussie over kabeltjes.

Persoonlijk zou ik dat jammer vinden!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Paul op november 29, 2012, 13:43:40
Citaat van: lo op november 29, 2012, 13:26:00
Persoonlijk zou ik dat jammer vinden!
stupid

Gewoon lekker door kabel bomen in dit "draadje"   :roll: , ieder z,n verhaal.  :lol:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op november 29, 2012, 13:57:22
Citaat van: SmauG op november 29, 2012, 13:17:25
Beste.
Wat, in al mijn texten, heb ik gezegt wat dan absoluut niet waar is?
Volgens mij heb ik enkel gezegt dat de spanningsval over een dunne voedingskabel groter is dan de spanningsval over een dikkere kabel bij een gelijk opgenomen vermogen. Dit is met theroie, en ook in de praktijk aan te tonen.

Nergens heb ik ook maar beweerd dat dit hoorbaar verschil op zou kunnen leveren. Maar ik denk werkelijk dat wanneer je er een serieus experiment aan waagd, met de juiste condities, dat er verschillen aan te tonen zijn.
Tenslotte bepaald de topwaarde de spanning aan de primaire zijde van de voedingstrafo, ook de topwaarde van de spanning aan de secundaire zijde van de trafo. Deze gelijkgericht en afgevlakt bepaalt de werkspanning van de versterker.
Die komt, hoe marginaal dan ook, lager te liggen wanneer de spanning primair zakt.

Het is geen moment mn bedoeling geweest om beledigend over te komen, maar ik moet bekennen dat ik mij gister behoorlijk heb lopen opvreten over je denigerende, en geenzins onderbouwde kritiek.

Ik zal me vanaf nu afzijdig houden in deze discussie over kabeltjes.

niets van aantrekken smaug. doen wij ook niet. alle bijdragen zijn zinvol. de een is wat tactischer dan de ander in zijn uitrukking.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op november 29, 2012, 15:45:43
Citaat van: SmauG op november 29, 2012, 13:17:25
Beste.
Wat, in al mijn texten, heb ik gezegt wat dan absoluut niet waar is?
Volgens mij heb ik enkel gezegt dat de spanningsval over een dunne voedingskabel groter is dan de spanningsval over een dikkere kabel bij een gelijk opgenomen vermogen. Dit is met theroie, en ook in de praktijk aan te tonen.


Geloof wat je wilt geloven.

Citeer

Tenslotte bepaald de topwaarde de spanning aan de primaire zijde van de voedingstrafo, ook de topwaarde van de spanning aan de secundaire zijde van de trafo. Deze gelijkgericht en afgevlakt bepaalt de werkspanning van de versterker.
Die komt, hoe marginaal dan ook, lager te liggen wanneer de spanning primair zakt.


Dat klopt maar wat heeft dat met netsnoertjes te maken?
Citeer
Het is geen moment mn bedoeling geweest om beledigend over te komen, maar ik moet bekennen dat ik mij gister behoorlijk heb lopen opvreten over je denigerende, en geenzins onderbouwde kritiek.


Beledigend kwam je niet over , wel betweterig en je leest mijn reply's niet.
Wel pak je het alszijnde denigrerend op wat ik spijtig vind.

Zit je goed zal ik het beamen, zit je fout moet je kleur bekennen vind ik.
Dat doe ik ook wanneer ik ergens iets zeg wat niet klopt en word door iemand die meer kennis van zaken heeft op de vingers getikt.

Is dat zo'n ramp?

Ik vind van niet want je bent niet snel uitgeleerd in deze materie.

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 29, 2012, 16:07:54
Citaat van: bas focal marantz op november 29, 2012, 00:20:37
HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?


Dikke kabels neem ik liefer dan dunne .

IVM veiligheid .


Vroeger net een audio instalatie ingebouwd , maar de subamp om te testen op werking met een dunne 0,75mm , een dag later vergeten die te vervangen voor een dikke en na een half uur stinken in de auto en de plastic van de draad smolt bijna eraf , zacht geworden .

Dus je hele stereo instalatie met klasse a versterkers , je pc en tv op een 0,75 mm snoertje lijkt me niet verstandig .

Wel lekker buigzaam die kabel  8-)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: joep op november 29, 2012, 17:03:11
(http://25.media.tumblr.com/tumblr_m75sc7Ba9f1qearaqo1_r1_500.jpg)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op november 29, 2012, 17:56:36
Chario Recording Room

Geloof dat ze bij Chario nooit van kabelordening hebben gehoord  :-)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: bas focal marantz op november 29, 2012, 19:59:24
Citaat van: John Wx op november 29, 2012, 16:07:54
Wel lekker buigzaam die kabel  8-)
tja dat weer wel  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: mountainbiker op november 29, 2012, 20:36:56
Ehm welke kabel moet ik nu nemen? Ik neem gewoon zeekabel!!
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op november 29, 2012, 21:30:21
Ik behoud gewoon de kabel die bij het apparaat zit  :-)
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: gerard op november 30, 2012, 22:24:48
Citaat van: Zoldar op november 28, 2012, 19:27:17
afscherming werkt wel. mijn phono kabels vangen veel op. de zaak afschermen werkt hierbij.

mooie uitleg smaug.

zo'n db meter is niet accuraat maar dat er uberhoud verschil was is opvallender.

anders voorbeeld  met een audysey mic aan een mic stand. verschil tussen standaart power en ic kabels en de upgrade.

(https://lh4.googleusercontent.com/-u7hblL1_7Pk/UKqtMRSgPjI/AAAAAAAAA_o/WiAUsVaZ6yE/s640/kabels.jpg)

als het allemaal niest uitmaakt, moeten de lijnen over elkaar heen liggen, nietwaar?



Mooi voorbeeld van dat verschillende kabels MEETBAAR een andere grafiek opleveren.  :yes:
Wel opvallend dat de kabel critici nu geen reaktie geven  :roll: 

Qua afscherming; ik heb liever zo dun mogelijk bij luidsprekerkabels en IC is mijn eigen ervaring, bij netsnoeren merk ik geen verschil bij dik/dun/met of zonder afscherming in de kabel. Nog nooit storende dingen gehoord, dunne kabeltjes pikken ook niets op bij mij. Geen phono ervaringen.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op december 01, 2012, 00:06:02
CiteerMooi voorbeeld van dat verschillende kabels MEETBAAR een andere grafiek opleveren. 
Wel opvallend dat de kabel critici nu geen reaktie geven   

Meetbaar en hoorbaar zijn toch twee verschillende dingen .

De grafiek laat duidelijk zien dat het verschil niet te horen is .

Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op december 01, 2012, 02:10:21
die kabel sceptici zijn net derek oglevi. ze weten wat anderen horen zonder erbij te zijn. het zijn net zulke grote fantasten als de mensen die ze ervoor uitmaken.  :schater: 

heb een stuk of 7 metingen gedaan om de variatie uit de meting zelf te halen. wat je ziet is gewoon het verschil van de kabels. meer niet.

maar het plaatje wat hier staat was niet het enige verschil wat te meten was. in het gebied rond de 1 khz zaten ook variaties.

Ik hoorde overigens geen verschil in het bass gebied. wel in het hoog. maar daar is de audysey mic niet accuraat zonder celebratie file. dus ik heb net zo weinig bewijs om aan te tonen dat kabels wat uitmaken als die blauwe smurfen dat het niets uitmaakt.

lijkt me leuke om dit een keer te doen met een gekalibreerde mic (+rew file) zodat het gebied boven de 1 khz zichtbaar wordt.





Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: mountainbiker op december 01, 2012, 03:49:43
Citaat van: gerard op november 30, 2012, 22:24:48
Mooi voorbeeld van dat verschillende kabels MEETBAAR een andere grafiek opleveren.  :yes:
Wel opvallend dat de kabel critici nu geen reaktie geven  :roll: 

Qua afscherming; ik heb liever zo dun mogelijk bij luidsprekerkabels en IC is mijn eigen ervaring, bij netsnoeren merk ik geen verschil bij dik/dun/met of zonder afscherming in de kabel. Nog nooit storende dingen gehoord, dunne kabeltjes pikken ook niets op bij mij. Geen phono ervaringen.
Komt een hele rare spl uit!! Begint ook te roken :evil:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Marvin op december 01, 2012, 04:30:10
De critici zijn dit topic allang weer vergeten denk ik, ik ben zelf niet iemand die in welles/nietes verzandt.
Daarbij denk ik teveel gedronken te hebben om die grafiek ook maar enigerwijs te begrijpen...

Wel denk ik dat een microfoon niet echt relevant is in een huiselijke omgeving om een oordeel over dit soort zaken te geven...

Stel dat de hond van de buren een orgasme heeft gekregen door met z'n ballen over het tapijt te schuren en dat dat nu in de meting is verweven...  :-D
Ik kan je dat niet met droge ogen vertellen....  :-D
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op december 01, 2012, 07:25:29
Citaat van: Zoldar op december 01, 2012, 02:10:21
die kabel sceptici zijn net derek oglevi. ze weten wat anderen horen zonder erbij te zijn. het zijn net zulke grote fantasten als de mensen die ze ervoor uitmaken.  :schater: 

heb een stuk of 7 metingen gedaan om de variatie uit de meting zelf te halen. wat je ziet is gewoon het verschil van de kabels. meer niet.

maar het plaatje wat hier staat was niet het enige verschil wat te meten was. in het gebied rond de 1 khz zaten ook variaties.

Ik hoorde overigens geen verschil in het bass gebied. wel in het hoog. maar daar is de audysey mic niet accuraat zonder celebratie file. dus ik heb net zo weinig bewijs om aan te tonen dat kabels wat uitmaken als die blauwe smurfen dat het niets uitmaakt.

lijkt me leuke om dit een keer te doen met een gekalibreerde mic (+rew file) zodat het gebied boven de 1 khz zichtbaar wordt.
Zoldar, ik zal nimmer beweren dat verschillen niet meetbaar zijn. Maar zijn zij ook (blind) hoorbaar, dat is de hamvraag, die bij een positieve bevestiging jou die $1.000.000,00, ter beschikking gesteld door aartsscepticus James Randi, zal doen opleveren. ;-) Voor zo'n bedrag kunt men heel veel kabel(s) kopen. :-D byebye, Cor.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: TurboMarco op december 01, 2012, 10:41:57
Nou Zoldar ...ik vermoed dat ik dezelfde (DIY) netkabel aan de versterker heb hangen ,wissel ik deze om met de standaard kabel is er geen enkel verschil te horen .
Interlinks heb ik hier in alle soorten en maten en blind ga ik die niet onderscheiden van elkaar ,wat er dan overblijft is een zo wetenschappelijke benadering als mogelijk is ,en wat dan vooral voor mij erg belangrijk is de kosten van een degelijk afgeschermd snoer met goede connectoren .

Do it yourself  8-) en dan ben je klaar voor een paar tientjes  pompom

Ik zal dan niet gaan roepen dat mijn zelfgeknutselde kabel een zogenaamde haai end kabel van 1000,- compleet van tafel speelt ....ok  :evil:
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Zoldar op december 01, 2012, 11:14:39
heb ik ook gedaan. die powerkabel heb ik zelf DIY met wat belden 2.5mm en een stel flinke schuko's en IEC van diepgevroren unobtanium.

maar zeker 50% van de keren dat ik een kabeltje wissel hoor ik geen verschil.

die meting was het verschil tussen dropveter + standaart powerkabel en een DIY power kabel + vd hul the rock IC.

zal ook eens spelen met de EQ op de onkyo om te kijken of ik 2-3 db uberhaupt waarneem.

en daar zit ook de clou als je het mij vraagt. het zijn kleine verschillen die niet hoeven op te vallen, ook al zijn ze kennelijk meetbaar.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: SB_Marantz op december 03, 2012, 14:21:47
Vanaf 1 a 1,5 dB.
Als je 2 a 3 niet hoort zou ik even een check laten doen.

Er kan veel en veel dieper gemeten dan gehoord worden.
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: Cornelis1921 op april 25, 2017, 14:51:00
EN UITEINDELIJK KIEST DE KABEL DE AUDIOFIEL. clown1
Titel: Re: HOE KIES JE KABELS OP ZO WETENSCHAPPELIJK MOGELIJKE WIJZE?
Bericht door: JohnWx op april 26, 2017, 20:59:08
Citaat van: Cornelis1921 op april 25, 2017, 14:51:00
EN UITEINDELIJK KIEST DE KABEL DE AUDIOFIEL. clown1

Zo Cor haal jij effe een uit topic naar voren  :-D