Luidsprekers moeilijk aan te sturen?

Gestart door DaanNL, januari 05, 2018, 20:47:44

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brutus

Wat verstaan we onder lage impedantie < dan 2.0 ohm?
Versterker Marantz PM11s3 / (sa)cd-speler Denon DCD1500ae / Streamer Bluesound Node 2 / Speakers Monitor Audio Gold GS20

Marvin

Ik denk dat 2 OHM erg laag is.
Als je die dip gaat opwekken dmv een toon generator denk ik niet dat dat lang goed gaat in die glimmende kast. 

pdufrenne

Citaat van: Brutus op januari 08, 2018, 14:25:19
Wat verstaan we onder lage impedantie < dan 2.0 ohm?

Voor een 8 Ohm luidspreker is dat extreem laag.
Voor een 4 Ohm luidspreker zal je dat vaker tegenkomen.

Maar het hangt dus af van de versterker of dit "te" laag is.

Er zijn zelfs woofers die 1 ohm meten. Deze worden gebruikt in boom-boxen van een auto geluidsinstallaties.
AV Receiver: Marantz SR6007
TV: Samsung UE50JU6870
Blue-Ray: Sharp BD-HP22S
CD Speler: Marantz CD5400
Luidsprekers: Tannoy  (o.b.v. Tannoy 637)
Surround: Mission 700
Center: Infinity Alpha

Marvin

Als die versterker het allemaal aankan is het niet laag.
Als die het niet aankan is het té laag.

Whisper.nl

 :gp:
Citaat van: TurboMarco op januari 07, 2018, 14:09:10
Sorry ik kan hier niet zoveel mee .

Ik blijf van mening dat de afmeting niet ter zake doet als het gaat om de aansturing daarvan .
De koffie " loopt"  sportiever wordt het niet

211

#20
Citaat van: Stadium III op januari 05, 2018, 20:54:59
In principe zijn bijna alle luidsprekers goed aan te sturen
Je zit met het ontwerp en dat minimale omage dat er is en de gevoeligheid in db

Speakers van een 6-8 ohm en 90 db ongeveer gevoeligheid allemaal eitje

Deels waar... De boekenplank luidsprekers met een nette gevoeligheid zal voor geen enkele (fatsoenlijke) versterker een probleem zijn.

Maar voor de grote jongens is het toch echt een ander verhaal. Een grote driver heeft stroom nodig om snel en accuraat in beweging te komen. Hij heeft immers meer massa om in beweging te brengen, ook bij laag volume..!!! En dat is waar het dan nog wel eens aan schort.

Spanning opvoeren bij een eindtrap is relatief eenvoudig en goedkoop en dus vaak toegepast om aan het "gewenste" vermogen te komen(). Maar daar heeft een grote driver niet zo heel veel aan..

Ook is de impedantie (in Ohm) van een grote (bas) driver is niet constant en gedraagt zich ook niet als een weerstand maar meer als een spoel (inductief), de tweeter daarentegen gedraagt zich door het toegepaste filter weer meer als een condensator met serie weerstand ...

Zaak voor een versterker om aan de uitgang zich niet te laten intimideren door het soort- en mate van complexe belasting wat er zoal aan hangt. Een impedantie opgave (ohm) van een luidspreker zegt dus maar heel beperkt wat.

Daarbij genereert een grote driver zelf ook een signaal als hij (gedwongen door de ophanging van de conus) terug veert in zijn "neutraal" stand. Deze "terugkoppeling" van de luidspreker moet de versterker ook maar tegen kunnen..

Een B&W 802 D2 zal zich dan ook anders gedragen- en ook anders spelen bij een PM-11S3 dan met een MA-9S2 bij gelijk volume() los van het feit dat beide versterkers ruim voldoen aan de Spec's die B&W stelt...

Los van klankleur is het zaak om bij grote luidsprekers toch even goed op te letten bij de keuze van de versterker. Het blijft een leuke hobby.. ;-)

Zolang je maar geniet....


SB_Marantz

#22
Zou ook handig zijn te onderbouwen waarom een speaker zich anders gaat gedragen met een andere versterker er aan geknoopt?

Wat is het effect van NFB b.v. , de spoel aan de uitgang en wat blijft er van de feitelijke DF over wanneer aan een speaker aangesloten?



Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

TurboMarco

CiteerEen grote driver heeft stroom nodig om snel en accuraat in beweging te komen. Hij heeft immers meer massa om in beweging te brengen, ook bij laag volume..!!! En dat is waar het dan nog wel eens aan schort.
Ja indien er daadwerkelijk sprake is veel massa .
Nee indien er sprake is van weinig massa ,en daar is in de meeste gevallen sprake van .

Een groot membraan kan met meer gemak lage frequenties weergeven ,ook ligt het rendement veelal een stuk hoger .
Ook kan een groot membraan lichter gehouden worden omdat de excursie veel lager is .

CiteerOok is de impedantie (in Ohm) van een grote (bas) driver is niet constant en gedraagt zich ook niet als een weerstand maar meer als een spoel (inductief), de tweeter daarentegen gedraagt zich door het toegepaste filter weer meer als een condensator met serie weerstand ...

Vrijwel iedere "grote driver" heeft een impedantie van 6-16 Ohm ,niet echt spannend dus .

CiteerDaarbij genereert een grote driver zelf ook een signaal als hij (gedwongen door de ophanging van de conus) terug veert in zijn "neutraal" stand. Deze "terugkoppeling" van de luidspreker moet de versterker ook maar tegen kunnen..
Een grote driver hoeft t.o.v een kleine driver niet te veren (zoals jij dat noemt) = feitelijk excursie .

Kleine luidsprekers vragen eigenlijk een potente versterker ,een grote luidspreker kan makkelijk af met een lichtere versterker ,daarom zie je bijna altijd bij grote luidsprekers bijvoorbeeld een buizen versterker met enkele watt's aan boord ,en bij kleine speakers van die zware bakken met wel 100 Watt of meer .

Het verhaal krijgt pas een andere wending wanneer je een grote driver in een te kleine behuizing toe wilt passen ,dat zie je meestal bij subwoofer systemen en in dat geval moet je een driver nemen met een flinke x-max (excursie) want je zal de laagste octaven moeten halen door flink te boosten ,dus dat vraagt dan tot wel 10x meer vermogen vd versterker .

Trouwens die vlieger gaat ook op wanneer men een kleine driver in een te klein kistje stopt ,maar dan gaat die kleine driver toch al over z'n nek .



(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)

Frits Denon

Is het dan ook zo dat een versterker die de luidspreker minder goed onder controle heeft dan ook juist in het laag een ander klankbeeld kan geven dan een versterker die dit wel goed onder controle heeft?
TV Set: Denon PMA 2010ae, Elac BS 403 / Hepta Gem, Sub ESP 2040, DVD/CD Denon DVD DBT 3313UD, Tuner Denon DNP 720ae

Cave: Accuphase E-270, Elac FS 249.3, BS 403, sub ESP 2040 2x, CD Denon SACD/CD 2000ae, Tuner Marantz 2120, Draaitafel: Sony PS- X4

TurboMarco

Tja wat is minder goed ? naar mijn idee is het goed of fout .
De grootste vervorming komt van de akoestiek gevolgd door de luidspreker zelf ,neem nou een typische boekenplank speaker ,de kleine mid/bass driver gaat ongeacht de versterking op hoger volume als een malle vervormen ,daar kan je volgens mij onmogelijk een versterker de schuld aan geven .
(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)

pietjepc

Wat heet een versterker nodig om een luidspreker goed onder controle te hebben? Ik ben een leek, maar heb gehoord dat ie met een paar wat de conus tot het maximum naar buiten kan duwen. M.a.w. waar zit de controle?
PM-15s1, SA-15s1, UD5005, TD160, XT6F

TurboMarco

Controle zit in de versterker gecombineerd met de luidsprekers en het rendement er van ,en dan hangt het er nog van af wat de gewenste geluidsniveau is .
Wil je luid draaien dan heeft een versterker met een hoger uitgangsvermogen de voorkeur ,maar pas op dat je dan de luidsprekers op kan blazen .
Draai je nooit echt hard dan heb je aan enkele Watt's voldoende .
(main) Primare SPA21, Argon Stream2, Onkyo BDP 808, Speakerland Vector 0, Definitive Technology CS9040, Scan Speak Opus,subs: REL T9X(front), Beyma-Dayton-Hypex 2x12;(rear) , Velocity-Seas-Hypex 8+10"(center)

SB_Marantz

Aan enkele Watt's heb je feitelijk al ruim voldoende.
Facts count.




CLASSICMARANTZ@GMAIL.COM

Paul

En dan wordt er door sommige ook beweerd dat er verschil zit tussen een buizen en een transistor wattje.
Maar dat is een fabel.
Vandaag is morgen alweer gisteren.

Mijn site